Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση με Παλαιστινίους και όξυνση των προεκλογικών πνευμάτων

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ιδιαίτερα οξυμένα παραμένουν τα πνεύματα ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, ενώ ο προεκλογικός αγώνας στο Ισραήλ έχει αρχίσει για τα καλά και χαρακτηρίζεται από έντονες προσωπικές αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες, με αποτέλεσμα η ισραηλινή αστυνομία να ανακοινώσει ειδικό πακέτο μέτρων ασφαλείας.

Νέο αυστηρότερο αποκλεισμό στη Χεβρώνα επέβαλε, χτες, ο ισραηλινός στρατός 4 εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση που δέχτηκαν δύο Ισραηλινές από αγνώστους οπλοφόρους, με αποτέλεσμα η μία από αυτές να νοσηλεύεται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση. Με βάση τον ισραηλινό αποκλεισμό, αλλά και τα αλλεπάλληλα οδικά μπλόκα, οι 130.000 Παλαιστίνιοι που κατοικούν στην πόλη δεν μπορούν να μετακινηθούν στους δρόμους, παραμένοντας αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, ενώ αποκλείστηκε και ο δρόμος που οδηγεί στον Τάφο των Πατριαρχών, όπου παραδοσιακά κάθε Παρασκευή συρρέουν πολλοί Παλαιστίνιοι για να προσευχηθούν. Αντίθετα, οι 450 Εβραίοι έποικοι κυκλοφορούν ελεύθεροι. Ο νέος αποκλεισμός προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των Παλαιστινίων και σημειώθηκαν μικροεπεισόδια με Ισραηλινούς στρατιώτες. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και έξω από τον εβραϊκό οικισμό Γκας Κατίφ, στη Λωρίδα της Γάζας, όταν Εβραίοι έποικοι απέκλεισαν, για λίγη ώρα, το δρόμο.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αριέλ Σαρόν, ο οποίος βρίσκεται από την Τετάρτη στις ΗΠΑ για σειρά επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους, επέρριπτε, για άλλη μια φορά, την πλήρη ευθύνη του νέου "παγώματος" στην "ειρηνευτική διαδικασία" με την αναστολή στην εφαρμογή της "ενδιάμεσης συμφωνίας" του Ουάι Πλαντέισον στους Παλαιστινίους. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Ντένις Ρος, ο Αριέλ Σαρόν κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι θέτει συνεχόμενα εμπόδια στην "ειρηνευτική διαδικασία", αρνούμενη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Από την πλευρά του, ο Ρος απέφυγε να προχωρήσει σε εκτιμήσεις και αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα συζητήσει την κατάσταση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια περιοδείας που θα αρχίσει στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα.

Εκτακτα μέτρα ενόψει εκλογών

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αλλά και διαδικασία άμεσης προσαγωγής σε δίκη εισήγαγε, χτες, η διοίκηση της ισραηλινής αστυνομίας, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τη διαγραφόμενη αύξηση των βίαιων επεισοδίων και της έντασης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αν και η προεκλογική εκστρατεία δεν έχει αρχίσει παρά μόνο εδώ και λίγες ημέρες, η αντιπαράθεση των συμμετεχόντων έχει ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους και δε λείπει η εκτόξευση προσωπικών κατηγοριών και απειλών, οι οποίες πολλές φορές γίνονται και συνθήματα.

Την ισραηλινή αστυνομία, όμως, φαίνεται ότι κινητοποίησε το περιστατικό που έλαβε χώρα την Πέμπτη, με πρωταγωνιστή τον πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αμνόν Σαχάκ, ο οποίος ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του. Ο Σαχάκ, κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε στη φτωχογειτονιά Χατικβάχ που είναι προπύργιο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εκτός από τις έντονες αποδοκιμασίες, δέχτηκε και απειλή για τη ζωή του, όταν ένας κάτοικος τον πλησίασε λέγοντάς του ότι "η επόμενη σφαίρα προορίζεται για σένα", αναφερόμενος στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν. Οπως ανακοίνωσε, χτες, ο αστυνομικός διευθυντής Γιεχούντα Γουίλκ, μέχρι το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας, ο οποιοσδήποτε εκτοξεύσει απειλή κατά υποψηφίων, θα προσάγεται άμεσα σε δίκη.Ηδη, χτες, πολλοί κάτοικοι της συνοικίας Χατικβάχ κλήθηκαν σε ανάκριση.

Κατιούσα στο Νότιο Λίβανο

Τρεις ρουκέτες "Κατιούσα" εκτόξευσαν οι μαχητές της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολλάχ" σε θέσεις του ισραηλινού στρατού στο Νότιο Λίβανο, χτες το πρωί, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Λιβανέζος πολίτης και να τραυματιστούν άλλοι 2, όπως ανακοίνωσαν οι λιβανικές αρχές, αλλά και ο ισραηλινός στρατός. Οι ρουκέτες είχαν ως στόχο την περιοχή γύρω από τα χωριά Χούλα και Μακάμπα, πολύ κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, και εκτοξεύτηκαν μία μέρα μετά την κατεδάφιση 14 σπιτιών στην περιοχή Αρνούν από τον ισραηλινό στρατό, με το πρόσχημα ότι χρησιμοποιούνταν από τη "Χεζμπολλάχ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ