Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Επεισοδιακή "υποδοχή" στον Μπλερ από μουσουλμάνους

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-

Θα έχει αρκετά να θυμάται από την περιοδεία του στη Νότια Αφρική ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Χτες, τρίτη και τελευταία μέρα της επίσκεψής του στο Κέιπ Τάουν, πλήθος Νοτιοαφρικανών μουσουλμάνων του επιφύλαξαν "ιδιαίτερη υποδοχή", φωνάζοντάς του συνθήματα όπως: "Γύρνα πίσω στην πατρίδα σου", "Θάνατος στον Μπλερ" και "Μία σφαίρα, ένας Μπλερ". Με τον τρόπο αυτό, οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συμβολή της Βρετανίας στις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Ωστόσο, η εκδήλωση διαμαρτυρίας τερματίστηκε με την επέμβαση των νοτιοαφρικανικών αστυνομικών δυνάμεων, που χρησιμοποίησαν άσφαιρα πυρά και δακρυγόνα για να διαλύσουν την κινητοποίηση. Μπορεί τα πυρά να ήταν άσφαιρα, αλλά τουλάχιστον δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά, μεταξύ των οποίων και ένας Νοτιοαφρικανός δημοσιογράφος... Ολα αυτά έγιναν λίγο πριν φθάσει ο Τόνι Μπλερ στο "Καστλ", χώρο εκδήλωσης όπου επρόκειτο να τιμήσει τους Βρετανούς στρατιώτες που βοηθούν το νοτιοαφρικανικό στρατό.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από την οργάνωση "Μουσουλμάνοι Ενάντια στην Παγκόσμια Καταπίεση". Πριν πέσουν τα δακρυγόνα και οι σφαίρες των αστυνομικών, οι συγκεντρωθέντες πρόλαβαν και έκαψαν συμβολικά τις σημαίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Ισραήλ.

Η περιοδεία Μπλερ στη Ν. Αφρική αποσκοπούσε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση αύξησης της οικονομικής βοήθειας στη χώρα σε ποσοστό 40% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ήτοι 184.000.000 δολάρια. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να πετύχει μία επικερδής για το Κέιπ Τάουν συμφωνία "ελευθέρου εμπορίου" μεταξύ ΕΕ και Ν. Αφρικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ