Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
"Τένις" με τους πρόσφυγες

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες διέψευσε στοιχεία που είχαν ανακοινώσει στελέχη της (!), σύμφωνα με τα οποία το Ιράν "εξανάγκασε" πάνω από 11 χιλιάδες πρόσφυγες να επιστρέψουν στο σπαρασσόμενο από τον εμφύλιο Αφγανιστάν.

Η υπηρεσία ανασκεύασε τα στοιχεία, αναφέροντας ότι οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν το Ιράν το έκαναν "οικειοθελώς" και όχι κατόπιν "εξαναγκασμού" από τις αρχές του Ιράν.

Ενας αξιωματούχος της Αρμοστείας που εδρεύει στο Πακιστάν είχε ανακοινώσει στο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι "διεκόπη" πρόγραμμα επισιτισμού προσφύγων, όταν έγινε γνωστό ότι "εξαναγκάστηκαν" να φύγουν από το Ιράν.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού ανέφερε ότι πάνω από 400 Αφγανοί διασχίζουν τα σύνορα του Ιράν, επιστρέφοντας στην αφγανική δυτική επαρχία Χεράτ, όπου δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις για την υποδοχή τους και μένουν έκθετοι στις διαθέσεις του χειμώνα και των εμπολέμων.

Επίσημος ραδιοφωνικός σταθμός της Τεχεράνης ανέφερε χτες ότι "ο ισχυρισμός των Ταλιμπάν πως απελαύνουμε Αφγανούς πρόσφυγες είναι αναληθής".Το Ιράν "υποστήριξε τους πρόσφυγες σύμφωνα με τις διεθνείς αρχές", πρόσθεσε ο ραδιοσταθμός, όπως ανέφερε το BBC.

Υπουργός των φανατικών ισλαμιστών Ταλιμπάν είχε πει την Πέμπτη πως μετά τον Αύγουστο, όταν στην κατάληψη του Μαζάρ - ι - Σαρίφ είχαν δολοφονηθεί 9 Ιρανοί διπλωμάτες και ένας δημοσιογράφος, οι αρχές της Τεχεράνης άρχισαν μια εκστρατεία "ταπείνωσης" των προσφύγων, εξαναγκάζοντάς τους να αποχωρήσουν.

Η ένταση μεταξύ Ιράν και Αφγανιστάν, που υποφώσκει έκτοτε δεν έχει κοπάσει, παρά τις "χειρονομίες" των Ταλιμπάν, αλλά και του Προέδρου Χαταμί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ