ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Γενάρη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΕΥΡΩ, δολάριο και γιεν

"Ηρθε το τέλος της παντοκρατορίας του δολαρίου", με τον τίτλο αυτό μια γνωστή γαλλική εφημερίδα προανήγγειλε την 1η του Γενάρη 1999 την επίσημη εμφάνιση του ΕΥΡΩ στις διεθνείς αγορές χρήματος και τα χρηματιστήρια. Ο τίτλος, αν και περισσότερο αισιόδοξος απ' όσο επιτρέπουν οι συνθήκες, απηχεί τις μύχιες σκέψεις των αρχιτεκτόνων του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Εξάλλου ένα μεγάλο μέρος της προπαγανδιστικής εκστρατείας που διεξάγεται αυτές τις μέρες αφορά στη διεκδίκηση από το ΕΥΡΩ της πρώτης θέσης στην κατηγορία των πιο ισχυρών νομισμάτων, μπροστά από το γιεν και το δολάριο. Φυσικά, αυτά τα σχέδια εντάσσονται στις γενικότερες επιδιώξεις για την ενίσχυση του ευρωενωσιακού πόλου στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα, ενός πόλου που θα ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία. Είναι όμως ένας στόχος με ταξικό περιεχόμενο, αφού αυτός ο "ανταγωνισμός" αφορά το διεθνές κεφάλαιο με θύματα τους εργαζόμενους.

* * *

Τα τελευταία χρόνια οι αναδιαρθρώσεις μιας σειράς κλάδων της οικονομίας, όπως η μεταλλουργία, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι τηλεπικοινωνίες, οι αερομεταφορές, έχουν οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις, μειώσεις αποδοχών, καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ολα αυτά στα πλαίσια του ανταγωνισμού αμερικάνικων, ιαπωνικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για την κυριαρχία. Π. χ. η "Τζένεραλ Μότορς" ανακοίνωσε την απόλυση 11.000 εργαζομένων, ενώ σκοπεύει να μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 1/3 μέσα στα επόμενα δυο χρόνια. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να υπερισχύσει στον ανταγωνισμό με τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Λίγο πριν, ανάλογες κινήσεις είχαν γίνει στη γερμανική "Φολκσβάγκεν" και τη γαλλική "Ρενό" και πάει λέγοντας.

* * *

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται δυο παράλληλες διαδικασίες. Απ' τη μια οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ιαπωνία επιδιώκουν να βρουν κοινές λύσεις στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, του κύκλου των 7 ισχυρότερων οικονομικά χωρών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Απ' την άλλη όμως ο μεταξύ τους ανταγωνισμός οξύνεται. Αυτή η αντίφαση χαρακτηρίζει εξάλλου τη φύση και την εξέλιξη του ιμπεριαλισμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτός της οικονομικής ισχύος έχουν και την αδιαμφισβήτητη στρατιωτικοπολιτική υπεροχή, που τους επιτρέπει να λύνουν πολλά προβλήματα οικονομικού ανταγωνισμού και με άλλα μέσα. Εξάλλου ούτε οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν αμφισβητούν την "ομπρέλα" της αμερικάνικης προστασίας, καθώς είναι γνωστό ότι αποδέχονται το γεγονός πως οι ΗΠΑ είναι τα μεγάλα αφεντικά σ' αυτό το παιχνίδι ακόμη και μέσα στην Ευρώπη. Οχι ότι οι Αμερικανοί αντιτίθενται στην ΟΝΕ ή το ΕΥΡΩ. Ισα - ίσα, ενισχύουν αυτή την προσπάθεια γιατί έχουν "κουραστεί" να επωμίζονται, μόνον αυτοί, τις ευθύνες και τα "βάρη" για την αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων οικονομικών κρίσεων. Ομως μέχρις εκεί, γιατί δεν είναι διατεθειμένοι σε καμιά περίπτωση να διαπραγματευτούν την παντοκρατορία τους.

"Ισως δεν είναι υπερβολή να πούμε, σημειώνεται στην πρόσφατη απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, ότι σήμερα τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στρέφονται περισσότερο στο εσωτερικό της και στην ήπειρο και εξυπηρετούν τα γενικότερα συμφέροντα του διεθνούς κεφαλαίου, γιατί η κρίση στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία, αλλά και οι ανταγωνισμοί, της επιτρέπουν να κινείται πιο εύκολα στο εσωτερικό της πεδίο, για να αντιμετωπίσει από καλύτερες θέσεις τον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Εχει μια αξία αυτή η εκτίμηση για τη φάση αυτή, γιατί δείχνει ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο άγρια".

Το γιατροσόφι του "τρίτου τομέα"

Τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει πολύς λόγος για τη συμμετοχή των γυναικών και την απασχόλησή τους σε συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις, ακόμα και σε υπηρεσίες οι οποίες αποκαλούνται από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση, από αστούς διανοητές και πολιτικούς, ως τρίτος τομέας της οικονομίας.

Ο τελευταίος νόμος για την Κοινωνική Πρόνοια ο 2646/98 και το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ρόλο των συνεταιρισμών στην αύξηση της γυναικείας απασχόλησης είναι ενδεικτικά, αλλά συγχρόνως και χαρακτηριστικά παραδείγματα της πολιτικής που προωθείται σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" για την απασχόληση και τις νέες εργασιακές σχέσεις γενικά, αλλά και ειδικά για τις γυναίκες.

Η πολιτική αυτή κάτω από το βάρος της κρίσης του συστήματος και της ύφεσης στην οικονομία, που συνδέονται άμεσα με την όξυνση των αντιθέσεων του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, επιχειρεί εκτός των άλλων, με διάφορα γιατροσόφια να αμβλύνει με κάθε τρόπο τις συνέπειες αυτής της κρίσης. Η ανάγκη των δυνάμεων του κεφαλαίου να στραφούν σε μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση συνδέεται από τη μια πλευρά με το φόβο έκρηξης των λαϊκών στρωμάτων μπροστά στη διογκούμενη φτώχεια και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και από την άλλη πλευρά με την πρόθεση αύξησης της κερδοφορίας, μειώνοντας την τιμή της εργατικής δύναμης. Σ' αυτή τη σαφή κατεύθυνση εντάσσονται όλα εκείνα τα μέτρα που στοχεύουν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην ελαστικοποίηση του ωραρίου, που προωθούν τη μερική απασχόληση και τις άτυπες μορφές απασχόλησης.

Μέσα στα πλαίσια αυτής της πολιτικής εντάσσεται επίσης η σαφέστατη πρόθεση για μείωση των κοινωνικών δαπανών, που θα έχει σαν άμεση συνέπεια την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, που θα παρέχονται πλέον από τις "νέου τύπου" επιχειρήσεις.

* * *

Μια από τις κύριες κατευθύνσεις της πολιτικής της ΕΕ εστιάζεται στην προώθηση της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας ή αλλιώς "αλληλέγγυας οικονομίας" και περιλαμβάνει τις δραστηριότητες συνεταιριστικών επιχειρήσεων ή μη κερδοσκοπικών ενώσεων, που κυρίως λειτουργούν "για την παραγωγή υπηρεσιών προοριζόμενων για πληθυσμιακά στρώματα σε μειονεκτική κατάσταση ή για την παροχή στο κοινωνικό σύνολο υπηρεσιών ειδικής κοινωνικής αξίας".

Η πρόταση για τη δημιουργία του λεγόμενου τρίτου τομέα της οικονομίας αποτελεί πλέον κοινό τόπο των αστών αναλυτών και θεωρητικών που αποστασιοποιούνται από τη δογματική εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης διαχειριστικής λύσης.

Το 1995 ο πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών Τάσεων της Ουάσιγκτον Τζέρεμι Ρίφκιν διατυπώνει τη θέση για την ανάπτυξη ενός τομέα "μη κέρδους", πέρα από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σαν απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας. Κάνει λόγο για ένα είδος συνεταιριστικά διαρθρωμένων οικονομικά μονάδων, που δε θα στοχεύουν πρωτίστως στην αύξηση των κερδών τους, αλλά στην ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών.

Ενα χρόνο αργότερα ο διευθυντής του London School of Economics, Αντονι Γκίντενς, θα προβάλει την ίδια θέση σαν διέξοδο για μια αποτελεσματική μεταρρύθμιση του "κράτους πρόνοιας". Σύμφωνα με τον Βρετανό καθηγητή, η κεντρική διανομή παροχών πρόνοιας πρέπει να παραχωρήσει τη θέση της σε περισσότερο τοπικά, επιμέρους συστήματα διανομής, στα οποία θα συμβάλλουν άτομα και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, πέρα από τους κρατικούς φορείς.

* * *

Τα χαρακτηριστικά της δραστηριότητας αυτής, που την εντάσσουν οι πολιτικοί εκφραστές της ολιγαρχίας, στον λεγόμενο τρίτο τομέα, όπως οι ίδιοι διακηρύττουν, είναι κυρίως τα εξής:

- Ασκηση μη κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων από επιχειρήσεις που δεν ανήκουν ούτε στο δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα.

- Ευέλικτες σχέσεις εργασίας προορισμένες ειδικά για τις γυναίκες και μάλιστα σε κλάδους παραδοσιακά γυναικείους.

- Αντικατάσταση του υπάρχοντος δημόσιου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας από τους εν λόγω συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις.

- Προώθηση της εθελοντικής εργασίας.

Τα ερωτήματα όμως που προκύπτουν σχετικά με τις ανάγκες που καλείται να καλύψει και τα προβλήματα που πρέπει να επιλύσει ο λεγόμενος τρίτος τομέας, μας οδηγούν αναμφίβολα σε συμπεράσματα αποκαλυπτικά για τον πραγματικό του ρόλο.

Οι διακηρύξεις για τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός μη κρατικού τομέα οικονομικής δραστηριότητας στον καπιταλισμό, που ταυτόχρονα δε θα είναι ούτε κερδοσκοπικός, μπορούν να χαρακτηριστούν σαν ουτοπικές και ψευδεπίγραφες στην καλύτερη περίπτωση.

Η ανάπτυξη αυτού του τομέα αφ' ενός θα στηρίζεται στην πράξη στην έμμεση κοινοτική και κρατική χρηματοδότηση και αφ' ετέρου θα λειτουργεί σαν προθάλαμος για τη διείσδυση του ιδιωτικού κεφαλαίου στο χώρο των υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής. Ετσι μέσα από διάφορα κανάλια, όπως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα παίζει όλο και περισσότερο κυρίαρχο ρόλο ο ιδιωτικός τομέας.

Επομένως μέσω αυτού του τρόπου ανοίγει ο δρόμος στο μεγάλο κεφάλαιο να εισχωρήσει σε κερδοφόρους τομείς, κυρίως των κοινωνικών υπηρεσιών, είτε μέσω προγραμμάτων της ΕΕ, είτε άλλων χρηματοδοτήσεων.

* * *

Η προώθηση αυτού του είδους των συνεταιρισμών και επιχειρήσεων από την ΕΕ έχει και ιδεολογικό προσανατολισμό, αλλά ταυτόχρονα πολιτική και οικονομική στόχευση.

Ετσι μέσω των συνεταιρισμών αυτών, που απασχολούν γυναίκες, επιδιώκουν κατ' αρχήν τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης μέσω των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων. Στηρίζονται στο γεγονός του μικρού επενδυτικού κόστους λόγω της υψηλής έντασης εργασίας. Κυρίως όμως επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν πλασματικά την ανεργία που πλήττει σήμερα κατά κύριο λόγο τις γυναίκες και τη νεολαία. Με τη λύση αυτή αφ' ενός μεν μπορεί να δοθούν κάποια ψίχουλα στις άνεργες και αφ' ετέρου μπορούν να καλυφθούν ως ένα βαθμό τα κενά στις παροχές του δημόσιου συστήματος της Κοινωνικής Πολιτικής.

Ιδεολογικά προετοιμάζουν τη νεοφιλελεύθερη επίθεση στις κοινωνικές λειτουργίες του κράτους, αφού αυτές η μια μετά την άλλη περνάνε σταδιακά στα χέρια των ιδιωτών. Ταυτόχρονα προβάλλουν σαν διέξοδο τον τρίτο τομέα, που δεν είναι ούτε ιδιωτικός, ούτε δημόσιος, σπέρνοντας αυταπάτες και συγχύσεις για τον πραγματικό του ρόλο. Επιδιώκουν μ' αυτό τον τρόπο να ελαχιστοποιήσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις, να εξυπηρετήσουν το στόχο τους για ανοχή μπροστά στην εξαθλίωση, τις ελάχιστες έως ανύπαρκτες κοινωνικές παροχές, τις ιδιωτικοποιήσεις.

Βαφτίζουν τη μερική απασχόληση συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για τις γυναίκες. Οι μικρές χρηματικές απολαβές αντισταθμίζονται με την "ηθική αμοιβή" και τα "συναισθηματικά στοιχεία", που άφθονα προσφέρει αυτού του είδους η απασχόληση.

Στην πραγματικότητα οι γυναίκες θα είναι τα θύματα χωρίς εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, με κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας που θα αναγορεύονται σε "υπηρέτριες - επιχειρηματίες", θα χρησιμοποιούνται σαν φτηνό και υποβιβασμένο εργατικό δυναμικό και οι ίδιες στη συνέχεια θα γίνονται αποδέκτες της κακής ποιότητας παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

Χριστίνα ΣΚΑΛΟΥΜΠΑΚΑ

Μια από τις κύριες κατευθύνσεις της πολιτικής της ΕΕ, με τη δημιουργία του λεγόμενου τρίτου τομέα της οικονομίας, εστιάζεται στην προώθηση της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας ή αλλιώς "αλληλέγγυας οικονομίας" και περιλαμβάνει τις δραστηριότητες συνεταιριστικών επιχειρήσεων ή μη κερδοσκοπικών ενώσεων, που κυρίως λειτουργούν "για την παραγωγή υπηρεσιών προοριζόμενων για πληθυσμιακά στρώματα σε μειονεκτική κατάσταση ή για την παροχή στο κοινωνικό σύνολο υπηρεσιών ειδικής κοινωνικής αξίας"

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Εργατική τάξη και λαϊκό μέτωπο

Η παρούσα έκδοση της ΚΟΜΕΠ προετοιμάστηκε στον απόηχο των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών και μπροστά στις κυβερνητικές εξαγγελίες μιας νέας αντιλαϊκής επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα αποτελέσματα και των δύο εκλογικών γύρων επιβεβαίωσαν γενικά μια εμφανή λαϊκή δυσαρέσκεια προς τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Από την άλλη οι εξελίξεις που ακολούθησαν μεταξύ των οποίων και η συζήτηση στη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σημίτη, υπογράμμισαν για άλλη μια φορά ότι το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκτός ΚΚΕ, παραμένει πιστό στο στόχο της συμμετοχής της χώρας στην ΟΝΕ. Ανεξάρτητα από δευτερεύουσες διαφοροποιήσεις για το ρυθμό, την έκταση και τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων, για άλλη μια φορά δεν αμφισβήτησαν τη γενική κατεύθυνση της "αναγκαιότητας" της ΕΕ.

Η χρηματιστική ολιγαρχία έχοντας πλήρη επίγνωση των στενών περιθωρίων πολιτικών ελιγμών που διαθέτει στη σημερινή συγκυρία, επιχειρεί να εκτονώσει σε ανώδυνες διεξόδους τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους με πλαστά διλήμματα και διαχωριστικές γραμμές.

* * *

Καθημερινά η λαϊκή πλειοψηφία βομβαρδίζεται με διάφορα σχήματα και σενάρια διεξόδου όπως η κεντροδεξιά, η κεντροαριστερά, το "αντι -νεοφιλελεύθερο μέτωπο" στα πλαίσια της ΟΝΕ και της ΕΕ, η συγκρότηση ενός ενιαίου "αριστερού πόλου" και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Παράλληλα εντείνεται με όλα τα μέσα, η μετωπική επίθεση στο ΚΚΕ το οποίο αρνείται να εγκλωβιστεί σε κάλπικα "προοδευτικά" σενάρια διεκδίκησης μιας "ΟΝΕ με ανθρώπινο πρόσωπο", ένα ΚΚΕ που υπερασπίζεται, ως πολιτική θέση και πράξη, τους αγώνες, τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των καταπιεσμένων τμημάτων των μεσαίων στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου. Το σήμα μιας νέας περιόδου αντικομμουνιστικής επίθεσης είχε δοθεί προ καιρού διά στόματος υπουργού. Επισημοποιήθηκε διά στόματος πρωθυπουργού και μέσα στο "ναό" της Δημοκρατίας. Η διάδοσή του γίνεται και μέσω δημοσιογραφικών κέντρων.

Η επίθεση αυτή θα ενταθεί περαιτέρω λόγω της αναμενόμενης όξυνσης της ταξικής πάλης, ενόψει των συνεπειών από την κυβερνητική πολιτική για την ένταξη στο ΕΥΡΩ, αλλά και την ενεργητική στήριξη των σχεδίων της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, γενικότερα.

Το ΚΚΕ έχει πλούσια πείρα επαγρύπνησης, τη δύναμή του αντλεί από τη σχέση του με την εργατική τάξη και τους αγώνες της, από τη σχέση του με τις άλλες καταπιεζόμενες κοινωνικές δυνάμεις και τους αγώνες τους, από τα λαϊκά κοινωνικά κινήματα της νεολαίας, των γυναικών, των φιλειρηνικών - αντιπολεμικών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ο ιστορικός ρόλος της εργατικής τάξης και η σχέση του ΚΚΕ με το ταξικό ρεύμα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι συμμαχίες της εργατικής τάξης, η πολιτική γραμμή του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ) και η σχέση με την πάλη για το σοσιαλισμό, η θέση των μεσαίων στρωμάτων, άλλα ειδικότερα ζητήματα, αποτελούν τη θεματολογία του αφιερώματος: Εργατική τάξη και ΑΑΔ Μέτωπο Πάλης.

* * *

Στην ενότητα περιλαμβάνονται ντοκουμέντο του Κόμματος και αρθρογραφία που δείχνουν την ιδεολογικοπολιτική διαπάλη στα πλαίσια του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για την ανάπτυξη του ταξικού ρεύματος. Στο επίκεντρο της διαπάλης δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση του ρεφορμισμού, άλλωστε αυτό το τελευταίο, ως ρεύμα, συντηρείται και αναπτύσσεται μέσω των πολυπλόκαμων οικονομικών και οργανωτικών διασυνδέσεων των φορέων του με τους θεσμούς του καπιταλιστικού κράτους. Η άρχουσα τάξη, με την οικονομική και πολιτική της ισχύ, επεξεργάζεται τακτικές και διαμορφώνει δρόμους ενσωμάτωσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στο σύστημα.

Απέναντι σε αυτή τη συγκυρία, οι κομμουνιστές και γενικότερα οι δυνάμεις του ταξικού ρεύματος μέσα στο εργατικό κίνημα, επωμίζονται βαριά καθήκοντα σε όλα τα επίπεδα της ταξικής πάλης: πολιτικό, ιδεολογικό, οικονομικό.

Η ύλη αυτού του τεύχους επιχειρεί να συμβάλει στο ζήτημα του προσανατολισμού του εργατικού κινήματος, των προβλημάτων και των δυνατοτήτων που παρουσιάζονται για το ταξικό ρεύμα. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε τη διάλεξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για επίκαιρα ζητήματα της συμβολής του εργατικού κινήματος στην οικοδόμηση του ΑΑΔ Μετώπου Πάλης.

Στην ενότητα Κομμουνιστικό Κίνημα, δημοσιεύεται άρθρο του Α Γραμματέα του ΚΕΚΡ Βίκτορ Τιούλκιν, στα πλαίσια του διαλόγου για το 31ο Συνέδριο της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Τέλος, δημοσιεύονται όπως πάντα, τα Κομματικά Ντοκουμέντα και το ευρετήριο θεμάτων όλων των εκδόσεων του έτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ