ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Νέο πλήγμα στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Πύραυλο κατά ιρακινού αντιαεροπορικού εκτόξευσε, χτες, αμερικανικό αεροσκάφος που περιπολούσε στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ, δίνοντας συνέχεια στις καθημερινές, πλέον, στρατιωτικές αψιμαχίες του είδους, που συντηρούν σταθερά τεταμένη την ατμόσφαιρα στον Περσικό Κόλπο, είκοσι μέρες μετά τον τερματισμό των αμερικανο-βρετανικών επιδρομών της "Αλεπούς της ερήμου".

Νωρίς χτες το πρωί, αμερικανικό μαχητικό F 16 CJ έπληξε με πύραυλο HARM ιρακινή αντιαεροπορική συστοιχία κοντά στη Μοσούλη του Βόρειου Ιράκ. Μετά το περιστατικό, το αμερικανικό αεροσκάφος επέστρεψε ασφαλές στη βάση του στο Ιντσιρλίκ. Σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, στρατηγού Ρίτσαρντ Μπρίντζες, ο Αμερικανός πιλότος "βρισκόταν σε αυτοάμυνα" και "απάντησε καταλλήλως στην απειλή που παρουσίασε το ιρακινό ραντάρ", αρνούμενος να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις ή να αποσαφηνίσει αν και στη χτεσινή περίπτωση το αμερικανικό αεροσκάφος "εγκλωβίστηκε", όπως είχε ανακοινωθεί στα ανάλογα δύο περιστατικά της Δευτέρας. Ιδιαίτερα λακωνικός εμφανίστηκε και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος, σχολιάζοντας το γεγονός, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να περιπολούν πάνω από τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο και στο Νότιο Ιράκ και παρατήρησε ότι η "ιρακινή ηγεσία δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχη και άνευ προγραμματισμού μετά τις αμερικανο-βρετανικές επιδρομές".

Εντείνεται η ενδοαραβική αντιπαράθεση

Ενώ συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις και οι ανταλλαγές κατηγοριών ανάμεσα στις αραβικές ηγεσίες, ο Αραβικός Σύνδεσμος προετοιμάζει τη σύνοδό του με θέμα τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 24 Γενάρη στο Κάιρο. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Συνδέσμου, έχουν, ήδη, δηλώσει συμμετοχή 17 από τις 22 χώρες - μέλη και αναμένονται και άλλες συμμετοχές. Οπως υποστήριζαν, πάντα, οι ίδιες πηγές, κεντρική θέση στη σύνοδο αναμένεται να καταλάβει η σαουδαραβική πρόταση περί άρσης του εμπορικού εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ και διατήρησης των κυρώσεων μόνο στο στρατιωτικό τομέα.

Την πρόταση απέρριψε τη Δευτέρα ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ και χτες ο ιρακινός Τύπος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ, την ηγεσία των οποίων κατηγόρησε για συνωμοσία σε βάρος του, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Επίσης, έγινε γνωστό ότι στη Βαγδάτη μετέβη τη Δευτέρα ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Ρίντα Σαντέρ, μεταφέροντας μήνυμα του Ιρανού Προέδρου Μοχάμεντ Κχαταμί προς τον Ιρακινό ηγέτη Σαντάμ Χουσεϊν. Σύμφωνα, πάντα, με την ιρανική εφημερίδα που δημοσίευσε την είδηση, ο Σαντέρ συναντήθηκε με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ, αλλά το περιεχόμενο της συζήτησής τους παραμένει άγνωστο.

ΚΟΣΣΟΒΟ
Συμφωνία για την απελευθέρωση Σέρβων ομήρων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Την υπόσχεση των αυτονομιστών ότι θα αφεθούν ελεύθεροι οι οχτώ Σέρβοι στρατιώτες απέσπασαν χτες οι διεθνείς μεσολαβητές του ΟΑΣΕ. Ο επικεφαλής του οργανισμού, Κνουτ Βόλεμπεκ, δήλωσε πως "επετεύχθη" συμφωνία με τον "Απελευθερωτικό Στρατό Κοσσυφοπεδίου", αποφεύγοντας να δώσει σημαντικές λεπτομέρειες, όπως το πότε θα απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της διεθνούς ομάδας επιβεβαιωτών της συμφωνίας εκεχειρίας, Γουίλιαμ Γουόκερ, είχε εκφράσει την ελπίδα ότι θα σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις έως σήμερα. Οι αυτονομιστές κρατούν αιχμάλωτους οχτώ Σέρβους στρατιώτες και έχουν ανακοινώσει πως θα τους ελευθερώσουν μόνον εάν αφεθούν ελεύθεροι αντάρτες που κρατούνται από το σερβικό στρατό. Πάντως, χτες το απόγευμα, ο Ιβιτσα Μιχαϊλοβιτς, Σέρβος αξιωματούχος στο Κόσσοβο, δήλωσε ότι αναμένει πως η απελευθέρωση των ομήρων θα είναι "δίχως όρους, και σύντομα".

Στο μεταξύ, ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα καταδίκασε το φόνο του στενού συνεργάτη του, Ενβέρ Μαλόκου. "Η δολοφονία του Μαλόκου είναι επίθεση κατά της ελευθερίας του αλβανικού λόγου", σημείωσε ο Ρουγκόβα σε συλλυπητήρια επιστολή του προς την οικογένεια του εκλιπόντος, ενώ την ίδια ώρα το σερβικό κέντρο πληροφοριών αποκαλούσε τη δολοφονία του Ενβέρ Μαλόκου "μία ακόμη πράξη των τρομοκρατών που δρουν ενάντια στην ειρήνη". Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον άδικο φόνο του Μαλόκου, περίπου 70 Κοσσοβάροι Αλβανοί δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας και 24ωρη απεργία.

Μαζική απεργία στην Ινδία

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Πάνω από 1,3 εκατ. εργαζομένων συμμετείχαν στην απεργία και τις κινητοποιήσεις των τραπεζικών υπαλλήλων στην Ινδία, που παρέλυσε χτες σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα.

Η μονοήμερη απεργία ήταν "προειδοποιητική" και τα συνδικάτα μιλούν για απεργία διαρκείας από την επόμενη βδομάδα, αν η κυβέρνηση των ινδουιστών - εθνικιστών, υπό τον Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, δεν εισακούσει τα αιτήματά τους.

Ανάμεσα στα κύρια αιτήματα των εργαζομένων είναι μισθολογικές αυξήσεις 20% (η κυβέρνηση μιλά για 8%) βάσει συλλογικής σύμβασης, τόσο για τις κρατικές όσο και για τις ιδιωτικές τράπεζες. Η Ενωση των Ινδικών Τραπεζών, αντίθετα, αρνείται πρακτικά οποιαδήποτε αύξηση (!) με το επιχείρημα ότι θα μεγεθύνει το έλλειμμά τους, ενώ δείχνουν να "σκέπτονται" και πολιτική απολύσεων, οσονούπω...

Συμπαράσταση στα θύματα πολιτικών διώξεων στη Γερμανία

Το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων & Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές με επιστολή του δηλώνει τη συμπαράστασή του στα θύματα "πολιτικών διώξεων στη Γερμανία". Η επιστολή αναφέρει συγκεκριμένα: "Οι διώξεις πολιτών για κρατικά, κοινωνικά ή άλλα αξιώματα, που είχαν σε ένα κυρίαρχο κράτος - μέλος του ΟΗΕ, οι οποίοι δεν αποκηρύσσουν το παρελθόν και την ιδεολογία τους, είναι βίαιες πράξεις αντεκδίκησης, ιδεολογικής, πολιτικής, φυσικής καταπίεσης και εξόντωσης, που πραγματοποιούνται μόνο από δυνάμεις κατοχής που κατέλυσαν ένα κυρίαρχο κράτος".

Ατέλειωτη... η υπόθεση "Πινοτσέτ"

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Από το μηδέν ξαναρχίζει σήμερα η Βουλή των Λόρδων την εξέταση της υπόθεσης Πινοτσέτ. Το πρωί, τρεις λόρδοι δικαστές θα ακούσουν τα επιχειρήματα των εκπροσώπων δύο διεθνών οργανώσεων, (της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), καθώς και της χιλιανής κυβέρνησης για να αποφασίσουν αν θα τους ξανακαλέσουν ως μάρτυρες στην πολύκροτη υπόθεση. Ωστόσο, η ουσιαστική ακροαματική διαδικασία θα αρχίσει τη Δευτέρα, όταν επτά δικαστές της Βουλής των Λόρδων θα ξανανοίξουν το φάκελο για ν' αποφασίσουν αν ο στρατηγός Πινοτσέτ χαίρει ασυλίας ως πρώην αρχηγός κράτους. Αν τελικά η πλειοψηφία των δικαστών αποφασίσει ότι ο Πινοτσέτ απολαμβάνει ασυλίας, ο πρώην δικτάτορας θα είναι θεωρητικά ελεύθερος να αναχωρήσει αμέσως για τη Χιλή. Στην αντίθετη περίπτωση, θα συνεχιστεί η μακρά διαδικασία της έκδοσής του στην Ισπανία.

Πρόκειται για την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθήθηκε τον περασμένο Νοέμβρη, όταν πέντε δικαστές είχαν αποφασίσει με τρεις ψήφους έναντι δύο, ότι ο πρώην δικτάτορας μπορεί να διωχτεί για τα εγκλήματα της χιλιανής χούντας στο διάστημα 1973 - 1990. Η απόφαση αυτή ανατράπηκε το Δεκέμβρη, μετά την αποκάλυψη ότι ένας από τους λόρδους δικαστές συνδεόταν με τη Διεθνή Αμνηστία και υπήρχε πιθανότητα να μερολήπτησε στην απόφασή του.

Ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν έλαβε, χτες, την άδεια να συμμετάσχει, στις 18 και 19 του Γενάρη στο Λονδίνο, στη σύνοδο των δικαστών της Βουλής των Λόρδων. Η άδεια αυτή δόθηκε από τη μόνιμη επιτροπή του Γενικού Συμβουλίου της Δικαστικής Εξουσίας (CGPJ) ανώτερο οργανισμό ελέγχου των Ισπανών δικαστών.

ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Κίνδυνος μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-

Σε εξέλιξη παραμένουν οι σκληρές μάχες στη Σιέρα Λεόνε ανάμεσα σε αντάρτες του "Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου" και τις δυτικοαφρικανικές ειρηνευτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Προέδρου Καμπάχ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της πρωτεύουσας, Φριτάουν, να εγκλωβιστούν στα σπίτια τους χωρίς τρόφιμα, ηλεκτρικό και νερό. Χτες, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποίησε πως εάν δεν υπάρξει σύντομα κάποια συμφωνία παύσης πυρός, τότε η διεθνής κοινότητα θα γίνει - για μία ακόμη φορά - μάρτυρας μιας νέας ανθρωπιστικής καταστροφής.

Οι συγκρούσεις, που ξανάρχισαν στις αρχές του μήνα, έχουν καταστρέψει μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας. "Λουκέτο" έχει μπει σε όλα σχεδόν τα μαγαζιά και τις αγορές της Φριτάουν, καθώς κανείς δεν επιχειρεί να ξεμυτίσει από το σπίτι του, φοβούμενος πως θα βρεθεί στο έλεος των πυρών. Αυτό το γεγονός εξηγεί γιατί δεν έχει δημιουργηθεί κύμα χιλιάδων προσφύγων. Μέχρι τώρα, μόνον 450 κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν καταφέρει να ζητήσουν πολιτικό άσυλο από τη γειτονική Γουινέα. Επιπλέον, αγνοείται η τύχη περίπου 350.000 που προέρχονται από την περιφέρεια της χώρας και λέγεται πως έχουν καταφύγει σε ζούγκλες της μεθορίου.

Απο την κινητοποίηση των τραπεζουπαλλήλων

Από την κινητοποίηση των τραπεζοϋπαλλήλων

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ανάμεσα στις "μυλόπετρες"

ΠΕΣΑΟΥΑΡ.-

Η σύζυγος κι ο γιος μιας "σπουδαίας φιγούρας" των μουτζαχεντίν δολοφονήθηκαν χτες στη συνοριακή αυτή πόλη, ανάμεσα στις εσχατιές του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, σε μια κίνηση "αγνώστων κινήτρων".

Ο Αμπντούλ Χακ, περιβόητος για τις επιθέσεις του εναντίον των Σοβιετικών στη δεκαετία του 1980, βρισκόταν στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα όταν πραγματοποιήθηκε η επίθεση. Το "ασαφές" όσον αφορά το ποιοι ήταν οι δράστες αφορά το ότι ενώ ο Χακ ασκεί κριτική στους εξουσιαστές του 90% του Αφγανιστάν, τους φανατικούς σουνίτες ισλαμιστές Ταλιμπάν, και ο αδελφός του μετέχει της συμμαχίας του Βορρά που τους αντιμάχεται, ο ίδιος δεν πήρε "απόλυτη" θέση. Προσπαθεί μάλλον να προωθήσει έναν "συμβιβασμό" μεταξύ των δύο πλευρών. Και η θέση του, ανάμεσα στις "μυλόπετρες", καθιστά δύσκολο να καταστεί σαφές ποιος κτύπησε την οικογένειά του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ