Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΟΒΟ
Συμφωνία για την απελευθέρωση Σέρβων ομήρων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Την υπόσχεση των αυτονομιστών ότι θα αφεθούν ελεύθεροι οι οχτώ Σέρβοι στρατιώτες απέσπασαν χτες οι διεθνείς μεσολαβητές του ΟΑΣΕ. Ο επικεφαλής του οργανισμού, Κνουτ Βόλεμπεκ, δήλωσε πως "επετεύχθη" συμφωνία με τον "Απελευθερωτικό Στρατό Κοσσυφοπεδίου", αποφεύγοντας να δώσει σημαντικές λεπτομέρειες, όπως το πότε θα απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της διεθνούς ομάδας επιβεβαιωτών της συμφωνίας εκεχειρίας, Γουίλιαμ Γουόκερ, είχε εκφράσει την ελπίδα ότι θα σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις έως σήμερα. Οι αυτονομιστές κρατούν αιχμάλωτους οχτώ Σέρβους στρατιώτες και έχουν ανακοινώσει πως θα τους ελευθερώσουν μόνον εάν αφεθούν ελεύθεροι αντάρτες που κρατούνται από το σερβικό στρατό. Πάντως, χτες το απόγευμα, ο Ιβιτσα Μιχαϊλοβιτς, Σέρβος αξιωματούχος στο Κόσσοβο, δήλωσε ότι αναμένει πως η απελευθέρωση των ομήρων θα είναι "δίχως όρους, και σύντομα".

Στο μεταξύ, ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα καταδίκασε το φόνο του στενού συνεργάτη του, Ενβέρ Μαλόκου. "Η δολοφονία του Μαλόκου είναι επίθεση κατά της ελευθερίας του αλβανικού λόγου", σημείωσε ο Ρουγκόβα σε συλλυπητήρια επιστολή του προς την οικογένεια του εκλιπόντος, ενώ την ίδια ώρα το σερβικό κέντρο πληροφοριών αποκαλούσε τη δολοφονία του Ενβέρ Μαλόκου "μία ακόμη πράξη των τρομοκρατών που δρουν ενάντια στην ειρήνη". Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον άδικο φόνο του Μαλόκου, περίπου 70 Κοσσοβάροι Αλβανοί δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας και 24ωρη απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ