Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Ατέλειωτη... η υπόθεση "Πινοτσέτ"

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Από το μηδέν ξαναρχίζει σήμερα η Βουλή των Λόρδων την εξέταση της υπόθεσης Πινοτσέτ. Το πρωί, τρεις λόρδοι δικαστές θα ακούσουν τα επιχειρήματα των εκπροσώπων δύο διεθνών οργανώσεων, (της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), καθώς και της χιλιανής κυβέρνησης για να αποφασίσουν αν θα τους ξανακαλέσουν ως μάρτυρες στην πολύκροτη υπόθεση. Ωστόσο, η ουσιαστική ακροαματική διαδικασία θα αρχίσει τη Δευτέρα, όταν επτά δικαστές της Βουλής των Λόρδων θα ξανανοίξουν το φάκελο για ν' αποφασίσουν αν ο στρατηγός Πινοτσέτ χαίρει ασυλίας ως πρώην αρχηγός κράτους. Αν τελικά η πλειοψηφία των δικαστών αποφασίσει ότι ο Πινοτσέτ απολαμβάνει ασυλίας, ο πρώην δικτάτορας θα είναι θεωρητικά ελεύθερος να αναχωρήσει αμέσως για τη Χιλή. Στην αντίθετη περίπτωση, θα συνεχιστεί η μακρά διαδικασία της έκδοσής του στην Ισπανία.

Πρόκειται για την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθήθηκε τον περασμένο Νοέμβρη, όταν πέντε δικαστές είχαν αποφασίσει με τρεις ψήφους έναντι δύο, ότι ο πρώην δικτάτορας μπορεί να διωχτεί για τα εγκλήματα της χιλιανής χούντας στο διάστημα 1973 - 1990. Η απόφαση αυτή ανατράπηκε το Δεκέμβρη, μετά την αποκάλυψη ότι ένας από τους λόρδους δικαστές συνδεόταν με τη Διεθνή Αμνηστία και υπήρχε πιθανότητα να μερολήπτησε στην απόφασή του.

Ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν έλαβε, χτες, την άδεια να συμμετάσχει, στις 18 και 19 του Γενάρη στο Λονδίνο, στη σύνοδο των δικαστών της Βουλής των Λόρδων. Η άδεια αυτή δόθηκε από τη μόνιμη επιτροπή του Γενικού Συμβουλίου της Δικαστικής Εξουσίας (CGPJ) ανώτερο οργανισμό ελέγχου των Ισπανών δικαστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ