ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μέρα του κοινού λαϊκού μετώπου η Παρασκευή

Κοινά μέτωπα πάλης εναντίον της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολικής τα μεθαυριανά συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες κι άλλες πόλεις των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, στα οποία θα συμμετέχουν αγρότες, εργαζόμενοι, ΕΒΕ, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης κι άλλων μαζικών φορέων

Το πρώτο φετινό δείγμα αγωνιστικής δράσης του κοινού λαϊκού μετώπου που διαμορφώνεται στην περιοχή, θα παρουσιαστεί μεθαύριο Παρασκευή στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν στις πρωτεύουσες των νομών και σε άλλες επαρχιακές πόλεις θα συμμετέχουν οι αγρότες, μαζί με εργαζόμενους, επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους, μαθητές κι εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, δίνοντας παλλαϊκό χαρακτήρα στην κινητοποίηση εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που πλήττει όλα τα λαϊκά στρώματα.

Οι αγρότες θα στήσουν "μπλόκα" με τρακτέρ στον Δρούγο,στο "Δέλτα" και στον Πάμισο της Καρδίτσας, στα Φάρσαλα και στον Τύρναβο της Λάρισας, στο Βελεστίνο της Μαγνησίας κι άλλες επαρχιακές περιοχές, θα συγκεντρωθούν στις πλατείες των πόλεων και θα καταλάβουν νομαρχίες, καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας, εφορίες κι άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Ο αγώνας των αγροτών θα κλιμακωθεί από την 1η Φλεβάρη και θα κορυφωθεί προς το τέλος του πρώτου δεκαήμερου του ερχόμενου μήνα, με προωθημένες μορφές πάλης,που θα "πιέζουν" πιο αποτελεσματικά την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι της Καρδίτσας θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία που κήρυξε το τοπικό Εργατικό Κέντρο,για να διαμαρτυρηθούν για τις απολύσεις στην Ενωση Συνεταιρισμών του νομού, να απαιτήσουν να μην οδηγηθεί η συνεταιριστική οργάνωση στο κλείσιμο, όπως προωθεί η κυβέρνηση και να λυθούν άλλα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων, του λαού του νομού. Στο συλλαλητήριο της Λάρισας θα συμπαρασταθούν και οι εργαζόμενοι, μετά από σχετική απόφαση που πήρε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς θα βρεθούν εργαζόμενοι των Τρικάλων και της Μαγνησίας.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι της Καρδίτσας, του Παλαμά και των Σοφάδων,προσανατολίζονται σε κλείσιμο των καταστημάτων.Ακόμα αναμένονται αποφάσεις για κλείσιμο της νομαρχίας και του δήμου Καρδίτσας.

Σ' όλα τα νομαρχιακά και στα επαρχιακά συλλαλητήρια της Παρασκευής, αναμένεται να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά οι μαθητές,που συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους εναντίον της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, με νέες καταλήψεις σχολείων της Θεσσαλίας κι άλλες μορφές πάλης.

Σήμερα στο Λιοντάρι

Στο μεταξύ, σήμερα στο Λιοντάρι της Καρδίτσας,πραγματοποιείται συλλαλητήριο με τη συμμετοχή αγροτών, αλλά και όλων των άλλων μαζικών κινημάτων και φορέων του νομού, το οποίο διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας. Αίτημα του συλλαλητηρίου είναι να προχωρήσουν τα έργα και να ολοκληρωθεί το φράγμα Σμοκόβου,που θα καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες 250.000 στρεμμάτων του νομού, αλλά "σκοντάφτει" στην αδιαφορία της κυβέρνησης επί 12 τώρα χρόνια και στα εμπόδια που θέτει η ΕΕ, η οποία δε θέλει αρδευτικά έργα, για να μην αυξηθεί η αγροτική παραγωγή της χώρας μας και στηριχτεί το αγροτικό εισόδημα. Ο αγώνας για το φράγμα Σμοκόβου συσπειρώνει όλο τον νομό της Καρδίτσας, όπως φάνηκε και στην προχτεσινή σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε ο νομάρχης Β. Αναγνωστόπουλος.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Στήνουν σήμερα αγωνιστικά μπλόκα

Πραγματοποιούν προειδοποιητικό συλλαλητήριο κατεβάζοντας τα τρακτέρ σε τρία σημεία της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων

Αγωνιστικά μπλόκα στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης στήνουν σήμερα οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, απαιτώντας συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους. Στο πλαίσιο του προειδοποιητικού συλλαλητηρίου, που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν σήμερα το πρωί, θα αποκλείσουν την εθνικό οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων σε τρία σημεία με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα. Το αγωνιστικό ραντεβού είναι για τις 10 π.μ., στη θέση "Σαμάρι" στη διασταύρωση για Κατούνα, στη γέφυρα του Αχελώου και στη γέφυρα Ερμίτσας στη διασταύρωση για Παναιτώλιο.

Η απόφαση για το σημερινό παναγροτικό συλλαλητήριο πάρθηκε, την περασμένη Κυριακή, από τη Συντονιστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας και τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου και Βόνιτσας - Αστακού.Οπως τόνισε χτες στο "Ρ" ο πρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, Γ. Κοτοπούλης,το προειδοποιητικό αυτό συλλαλητήριο αποτελεί την αρχή νέων δυναμικών αγροτικών κινητοποιήσεων, οι οποίες θα κλιμακωθούν στη συνέχεια, σε συντονισμό με τους αγρότες της Θεσσαλίας και των άλλων αγροτικών περιοχών της χώρας.

Στα χωριά του νομού επικρατεί οργή και αγανάκτηση, αφού οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα δραματικά αδιέξοδα, τα οποία δημιούργησε η πολιτική των επιτελείων των Βρυξελλών και της κυβέρνησης, που από τη μια στηρίζουν προκλητικά την κερδοσκοπία των εμπόρων - βιομηχάνων και από την άλλη επιδιώκουν το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Αυτό δείχνει άλλωστε και η ίδια η πραγματικότητα, αφού φέτος οι καπνοπαραγωγοί του νομού καταληστεύονται από τους καπνεμπόρους - βιομηχάνους, που, με την ανοχή της κυβέρνησης, "αρπάζουν" σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές τα καπνά τους (150 - 200 δραχμές το κιλό πιο κάτω από πέρσι). Επιπλέον, η ΕΕ επέβαλε έναν ακόμα πιο καταστροφικό κανονισμό για τα καπνά και το χειρότερο είναι ότι μεθοδεύεται το βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδων καπνοπαραγωγών με μια νέα πρόταση της Κομισιόν, η οποία απαιτεί το ξεπάτωμα των τσεμπελιών και μαύρων. Η πρόταση αυτή αν γίνει πράξη θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τους καπνοπαραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας και πρώτα από όλα στην περιοχή του Ξηρόμερου, όπου τα τσεμπέλια είναι μονοκαλλιέργεια.

Το κακό όμως δεν περιορίζεται μόνο στην καπνοκαλλιέργεια, αφού και στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα, στα εσπεριδοειδή και ειδικά στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, οι βιομήχανοι χυμοποιητές δίνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά εξευτελιστικές τιμές (περίπου 7 δραχμές το κιλό). Φέτος πολλοί παραγωγοί χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών στο νομό (όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην περιοχή της Τριχωνίδας) αναγκάστηκαν να αφήσουν την παραγωγή τους να σαπίσει στα χωράφια, αφού με βάση τις τιμές που υπάρχουν πρέπει να βάλουν λεφτά και από την τσέπη τους για να μαζέψουν και να μεταφέρουν τη σοδειά τους! Επίσης στο λάδι οι τιμές είναι εξευτελιστικές και φέτος και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο κέρδους, ενώ σε πολλά χωριά είναι ακόμα απούλητη η περσινή παραγωγή.

ΧΑΝΙΑ
Παναγροτικό συλλαλητήριο στις 19 Γενάρη

Εντείνονται οι προετοιμασίες των αγροτών στα Χανιά για την οργάνωση του προειδοποιητικού παναγροτικού συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 19 Γενάρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία της Αγοράς. Η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών τονίζει, σε κάλεσμά της, πως η κινητοποίηση αυτή θα είναι το πρώτο βήμα πριν εξαντληθεί η υπομονή και ξεχειλίσει η αγανάκτηση των αγροτών και προειδοποιεί πως αν δεν πάρουν ικανοποιητικές απαντήσεις, η κυβέρνηση θα τους βρίσκει συνεχώς μπροστά της.

"Οταν το λάδι και τα πορτοκάλια δεν πουλιούνται ή έχουν εξευτελιστική τιμή για τους παραγωγούς και απλησίαστη για τους καταναλωτές, όταν τα πράγματα φτάνουν στα κατώτερα όρια με την κτηνοτροφία και τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα, όταν τα χωριά ερημώνουν και το μέλλον γίνεται αβέβαιο για τους νέους της υπαίθρου, η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ο αγώνας γίνεται μονόδρομος" τονίζει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της, η ΣΕΑ Χανίων.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών της περιοχής είναι: Για το λάδι, η τιμή του να ξεκινάει από τις 1.000 δραχμές το κιλό και να μειώνεται ανάλογα με την οξύτητα και προκειμένου να διασφαλιστεί αυτή η τιμή να αναλάβει το κράτος τη συγκέντρωσή του. Να μην εφαρμοστούν οι νέοι κανονισμοί που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες (πλαφόν, κατάργηση παρέμβασης, επιδότηση ανά δέντρο), να επιδοτούνται οι γεωργικοί συνεταιρισμοί για την τυποποίησή του και να γίνει δίκαιη κατανομή των 35.000 στρεμμάτων για τη φύτευση νέων ελαιοδέντρων.

Για τα πορτοκάλια: Η τιμή τους να καλύπτει το κόστος παραγωγής του προϊόντος και να μένει στον παραγωγό ένα λογικό κέρδος. Να ενισχυθούν οι εξαγωγές εσπεριδοειδών και να καταργηθούν οι εξαγωγικές ποσοστώσεις προς τρίτες χώρες. Παράλληλα, να παρθούν μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής χυμών εσπεριδοειδών, να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια και να δοθούν ολόκληρες οι επιδοτήσεις στο σύνολο της παραγωγής.

Οι αγρότες των Χανίων ζητούν, επίσης: Να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να επιδοτηθούν οι θαλάσσιες μεταφορές. Τέλος, να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθούν όλα τα αναγκαία έργα προκειμένου να αυξηθεί η αγροτική παραγωγή(αρδευτικά δίκτυα, λιμνοδεξαμενές, αγροτικοί δρόμοι κλπ. ).

Ποιος χρηματοδοτεί ποιον στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

"

Διαμαρτύρονται οι Ελληνες αγρότες για τις γερμανικές επιταγές. Οταν θα πάρουν, όμως, τις ελληνικές επιταγές, οι οποίες θα είναι ακάλυπτες, τότε θα καταλάβουν την αξία των γερμανικών επιταγών".

Με αυτό το συμπέρασμα έκλεισε η "ειδική" στην αγροτική οικονομία δημοσιογράφος κ. Θεολογίδου, σχετική εκπομπή στη ΝΕΤ. Εκπομπή που δεν ήταν άσχετη με κυβερνητικές σκοπιμότητες γύρω από τις επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Σε απλά ελληνικά, το προκατασκευασμένο συμπέρασμα της δημοσιογράφου θέλει να πει ότι οι γερμανικές επιταγές, όπως αυθαίρετα αποκαλεί τις κοινοτικές επιδοτήσεις στη γεωργία μας, είναι πολύ μεγάλες και η αξία τους θα φανεί αν καταργηθεί η ΚΑΠ ή αποδεσμευτεί η χώρα μας από την ΕΕ. Γιατί τότε η χώρα μας δε θα μπορεί να καταβάλλει ισόποσες εθνικές επιδοτήσεις, τις οποίες η κ. Θεολογίδου τις αποκαλεί ακάλυπτες επιταγές.

Η πρώτη λαθροχειρία της κ. Θεολογίδου αφορά στη σκόπιμη και με εννοιολογικό περιεχόμενο μετονομασία των κοινοτικών επιδοτήσεων της γεωργίας μας σε γερμανικές επιδοτήσεις. Και στην προσπάθειά της να εκθειάσει την ΚΑΠ και την ΕΕ, που αμφισβητούν μαζικά οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους, μετέτρεψε τον εαυτό της και το κρατικό κανάλι σε κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας. Γιατί αυτή την περίοδο, επικεφαλής μιας ομάδας χωρών, η γερμανική κυβέρνηση κάνει σοβαρή προσπάθεια να μειώσει τις εισφορές της στον κοινοτικό προϋπολογισμό, με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η κ. Θεολογίδου. Δηλαδή ότι πληρώνει πολλά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί σε βάρος της Γερμανίας και ότι η χώρα μας συμβάλλει μόνο με 4% στον κοινοτικό προϋπολογισμό και απορροφά το 7%.

Οφείλει να γνωρίζει όμως η κ. Θεολογίδου, προτού βγάλει αυθαίρετα συμπεράσματα και μάλιστα με τη μορφή του θέσφατου, αυτό που γνωρίζει ο πρωτοετής φοιτητής οποιασδήποτε οικονομικής σχολής. Οτι τα οικονομικά οφέλη ή οι ζημιές μιας χώρας με την ΕΕ υπολογίζονται προσμετρώντας όλες τις οικονομικές παραμέτρους, δηλαδή και το εμπορικό ισοζύγιο και όχι επιλεκτικά μόνο το δούναι - λαβείν με τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Αυτό, άλλωστε, το επιχείρημα το ψέλλισε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, για να αντισταθεί στο αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα συνολικά και όχι τα επιλεκτικά οικονομικά στοιχεία, οι συνολικές δοσοληψίες της χώρας μας με τις χώρες της ΕΕ την περίοδο 1994-95 είχαν αρνητικό αποτέλεσμα 7.189,3 εκατομμύρια ECU, ενώ της Γερμανίας την ίδια περίοδο είχαν θετικό αποτέλεσμα 7.396,2 εκατομμύρια ECU και παρόμοια αποτελέσματα τις ίδιες χρονιές.

Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει ποιος χρηματοδοτεί ποιον στην ΕΕ, ποιος πληρώνει για να υλοποιηθεί ο "ιερός" στόχος της ΕΕ και πόσο παράλογο είναι το αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης να μειωθούν οι εισφορές της στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αποδεικνύει, επίσης, ότι οι κοινοτικές επιδοτήσεις στη γεωργία μας, όχι μόνο δεν είναι γερμανικές επιταγές, αλλά αποτελούν επιστροφή ενός μέρους μόνο των χρημάτων που πληρώνει η χώρα μας στις χώρες και στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Μιος και γίνεται τόση κουβέντα για τις κοινοτικές επιδοτήσεις, οφείλει η κ. Θεολογίδου, όπως και όλοι όσοι εκθειάζουν αυτές τις επιδοτήσεις, την ΚΑΠ και την ΕΕ, να δώσουν μια καθαρή απάντηση σε ένα απλό ερώτημα.

Αφού η ΚΑΠ που εφαρμόζεται δεκαοχτώ χρόνια στη χώρα μας ήταν τόσο καλή, αφού οι γεωργικές κοινοτικές επιδοτήσεις ήταν τόσο μεγάλες και καλυμμένες επιταγές και ο προσανατολισμός τους τόσο σωστός και αναγκαίος, γιατί ύστερα από δεκαοχτώ χρόνια "σοσιαλιστικής" και συντηρητικής διαχείρισης έχουμε τα παρακάτω αρνητικά αποτελέσματα στη γεωργία μας;

Γιατί στα 18 αυτά χρόνια:

Πρώτον,μειώθηκαν κατακόρυφα οι γεωργικές επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου με αποτέλεσμα το μέσο ετήσιο ύψος τους στη δεκαοκταετία να είναι ίσο με το 67,5% του αντίστοιχου μέσου ετήσιου ύψους της δεκαετίας του 1970, με συνέπεια να αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος παραγωγής, να εξανεμιστεί το καθαρό αγροτικό εισόδημα, να εκτοπιστούν τα αγροτικά μας προϊόντα από τη διεθνή και εγχώρια αγορά και να υπονομευτεί συνολικά το μέλλον της γεωργίας μας;

Δεύτερον,μετατράπηκε από πλεονασματικό που ήταν πριν την ένταξη στην ΕΟΚ το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο σε ελλειμματικό αμέσως μετά την ένταξη, για να φθάσει το έλλειμμα το 1997 στα 280,8 δισ. δραχμές, ενώ την ίδια χρονιά το έλλειμμα με τις χώρες της ΕΕ έφτασε στο αστρονομικό για τα δεδομένα της χώρας μας ύψος των 370,2 δισ. δραχμές;

Τρίτον,μειώθηκε κατά 317 χιλιάδες άτομα ή 29,3% η γεωργική απασχόληση και ξεκληρίστηκαν 193.000 αγροτικά νοικοκυριά;

Τέταρτον,χρεοκόπησε μαζικά και περιθωριοποιήθηκε το συνεταιριστικό κίνημα και έκλεισαν οι μεγαλύτερες συνεταιριστικές οργανώσεις όπως ΚΥΔΕΠ, ΣΠΕΚΑ, ΣΠΕ, ΑΣΠΡΟ και δεκάδες άλλες μικρότερες, γιατί χρησιμοποιήθηκαν για να συγκαλύψουν τον αντιαγροτικό χαρακτήρα της ΚΑΠ;

Πέμπτον,επιδεινώθηκε η σύνθεση της αγροτικής παραγωγής με αποτέλεσμα η χώρα μας που είναι η πιο γεωργική χώρα της ΕΕ να εξάγει το μεγαλύτερο ποσό συναλλάγματος για την εισαγωγή των απαραίτητων ζωοκομικών προϊόντων; Το ποσό αυτό ίσως ξεπεράσει και το ποσό για την εισαγωγή των απαραίτητων καυσίμων.

Η απλοϊκή απάντηση ότι για αυτή την κατάντια της γεωργίας μας φταίνε οι μικρομεσαίοι αγρότες, γιατί τάχα συνήθισαν να τους ταϊζουν οι Ευρωπαίοι με τις επιδοτήσεις τους και δεν αξιοποίησαν την καλή ΚΑΠ στην καλύτερη εκδοχή της αναγορεύει σε θύτες τα θύματα μιας πολιτικής. Στην πραγματική της εκδοχή υπηρετεί συνειδητά την κυβερνητική επιχείρηση συκοφάντησης και καταστολής των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Αν μπορεί να αποδοθεί ευθύνη στη μικρομεσαία αγροτιά είναι γιατί 18 χρόνια δεν ανέτρεψαν με τους αγώνες της αυτή την καταστροφική αγροτική πολιτική.

Αυτή την ευθύνη όμως τα τελευταία χρόνια τη συνειδητοποίησε η συντριπτική πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς και με πρωτοφανείς κινητοποιήσεις αγωνίζεται με λεβεντιά ενάντια στα "τριάκοντα αργύρια" των γερμανικών επιταγών, ενάντια στην ΚΑΠ και στην ΕΕ.

Με τους αγώνες τους αυτούς οι μικρομεσαίοι αγρότες, ξεπερνώντας τις εγκάθετες γραφειοκρατικές ηγεσίες και τις πρωτοφανείς τρομοκρατικές ενέργειες της κυβέρνησης, απαντούν για άλλη μια φορά στη θεωρία της "ψωροκώσταινας" που τώρα πια δεν την προβάλλουν μόνο οι παραδοσιακές συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αλλά και οι νεοφιλελεύθεροι - "σοσιαλιστές".

Γ. Σ.

"ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ"
Να προστατευτούν τα αλιεύματα και οι μικρομεσαίοι ψαράδες

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στον κοινοτικό κανονισμό 1624/96 και τις καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρει η εφαρμογή του στους μικρομεσαίους αλιείς, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Ιχθυολόγων" (ΔΕ) του υπουργείου Γεωργίας, χαρακτηρίζοντας τον συγκεκριμένο κανονισμό ως "πηγή πρόκλησης αλιευτικών κρίσεων".

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: "Η ορθολογική διαχείριση του ενάλιου πλούτου αποτελεί μονόδρομο για την αλιεία, γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζεται η επαγγελματική κατοχύρωση του ψαρά, που ζει αποκλειστικά από το ψάρεμα και προστατεύονται αποτελεσματικά τα ιχθυοαποθέματα.

Η εφαρμογή του κανονισμού 1626/94, που δεν παίρνει υπόψη του τις ιδιομορφίες των ελληνικών θαλασσών, θα οδηγήσει στον αφανισμό τις μικρομεσαίες αλιευτικές εκμεταλλεύσεις και ταυτόχρονα θα στερήσει από τους κατοίκους των νησιών και των παράκτιων περιοχών το δικαίωμα πρόσβασης στους αλιευτικούς πόρους της χώρας, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στις οικονομίες των περιοχών αυτών, αλλά και γενικότερα στην οικονομία της χώρας.

Γι' αυτό είναι δικαιολογημένη η εναντίωση των ψαράδων στον κανονισμό αυτό, όπως επίσης δικαιολογημένη είναι και η αντίθεσή τους με τον τρόπο που προσπαθεί να "λύσει" το πρόβλημα η κυβέρνηση κάθε φορά που αυτό - εκ των πραγμάτων - έρχεται στο προσκήνιο".

Ομως, η εφαρμογή στα "χαρτιά" του κανονισμού, για να είναι σύννομη η χώρα μας με το καθεστώς της ΕΕ, και η ταυτόχρονη παραβίασή του στην πράξη με την ανοχή της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα των ψαράδων, αλλά τους βάζει σε ένα καθεστώς πολιτικής ομηρίας, διατηρώντας πάντα τη ρετσινιά και τις συνέπειες του παράνομου.

Η ΔΕ Ιχθυολόγων πιστεύει ότι, για να μπει η αλιεία σε σωστό δρόμο, θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί ο κοινοτικός κανονισμός 1626/94 και ν' αρχίσει ένας ανοιχτός δημόσιος διάλογος για την αλιεία, με όλους τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς.

"Στόχος αυτού του διαλόγου, καταλήγει η ανακοίνωση, θα πρέπει να είναι η ανάδειξη όλων των πτυχών και των ιδιομορφιών του αλιευτικού προβλήματος, η οριστική και ολοκληρωμένη λύση του, έτσι ώστε να σταματήσει η πρακτική της προχειρότητας και των "μπαλωμάτων" και οι ψαράδες απρόσκοπτα και νόμιμα να ασκούν το επάγγελμά τους".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Προηγείται η εξυπηρέτηση των βιομηχάνων!

Τους εκπροσώπους του ΣΕΒ δέχτηκε χτες στο υπουργείο Γεωργίας ο Γ. Ανωμερίτης και από ό,τι φάνηκε δέχτηκε να τους κάνει όλα τα "χατίρια".

Αυτό συμπεραίνεται και από το γενικόλογο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε χτες το υπουργείο Γεωργίας, στο οποίο αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους μετά τη συνάντηση αυτή. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, υπουργός Γεωργίας και οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων συμφώνησαν για μια καλύτερη συνεργασία και να λυθούν οι εκκρεμότητες... που υπάρχουν στα θέματα πιστοποίησης και τυποποίησης των αγροτικών προϊόντων, σε όφελος βέβαια των βιομηχάνων. Γιατί από ό,τι φάνηκε, δεν τέθηκε ούτε για τους τύπους θέμα από τον υπουργό Γεωργίας για σταμάτημα της κερδοσκοπίας των βιομηχάνων σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων και των καταναλωτών, με τρανταχτό παράδειγμα το γάλα και τους χυμούς. Ομως, ο Γ. Ανωμερίτης δεσμεύτηκε ανάμεσα σε άλλα στους βιομηχάνους και ειδικότερα στους γαλακτοβιομήχανους, ότι το υπουργείο Γεωργίας θα πάρει απόφαση με βάση την οποία θα παραταθεί κατά μια μέρα η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στις συσκευασίες του φρέσκου γάλακτος (από τέσσερις μέρες θα γίνει πέντε), ενώ σχετικά με το θέμα αυτό αναμένεται και άλλη μια ευνοϊκή απόφαση για τους γαλακτοβιομήχανους, όσον αφορά το παστεριωμένο γάλα.

Παράλληλα στη χτεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε να προωθηθεί η δημιουργία των διεπαγγελματικών οργανώσεων, η ύπαρξη των οποίων θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα συμφέροντα των εμπόρων - βιομηχάνων σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων. Και σε αυτό το θέμα, εκτός από το υπουργείο Γεωργίας και τους βιομηχάνους, συμφωνούν και οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας, στη γέφυρα του Αχελώου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ