ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Καταργήσεις και λειτουργία με "πολιτική ευθύνη"

Η κυβέρνηση βρίσκει ακριβό το πόρισμα της Επιτροπής για τις εφημερίες και ετοιμάζει άλλα σχέδια

Σε επικίνδυνες για τα δημόσια νοσοκομεία αποφάσεις προσανατολίζεται η κυβέρνηση όπως διαφάνηκε στη συνάντηση του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που έγινε αργά προχτές το βράδυ.

Ο υπουργός μίλησε για κατάργηση ορισμένων νοσοκομείων στην Αττική, ενώ όσον αφορά τις εφημερίες των νοσοκομείων υπαναχώρησε απ' το πόρισμα της Επιτροπής Ορισμού προτύπων των εφημεριών καθώς το βρίσκει ακριβότερο απ' τα κονδύλια του προϋπολογισμού για το 1999. Οσον αφορά το θέμα των εφημεριών του 1999 αποτελεί κατάπληξη η δήλωση του υπουργού ότι αυτός θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη και θα φέρει άλλη πρόταση από εκείνη που υπέδειξε η Επιτροπή Ορισμού προτύπων των εφημεριών. Δηλαδή, σύμφωνα με την εκσυγχρονιστική λογική, τα νοσοκομεία μπορούν να λειτουργήσουν με "πολιτική ευθύνη" και... χωρίς γιατρούς, αφού τα κονδύλια για τις εφημερίες δε φτάνουν. Ο παραλογισμός της εκσυγχρονιστικής λογικής αποκαλύπτεται από τούτο και μόνο το στοιχείο: Οτι πρώτα καθήλωσε το κονδύλι των εφημεριών - 64 δισ. δραχμές το 1998 και το 1999 - και μετά έρχεται να απορρίψει το Πόρισμα της Επιτροπής γιατί το βρήκε ακριβότερο κατά 30% από το κονδύλι του προϋπολογισμού. Ενα από τα βασικά σημεία του πορίσματος είναι να μην υπάρξει γιατρός ο οποίος θα έχει συνολικές αποδοχές - τακτικές και εφημερίες - μικρότερες από εκείνες του Δεκέμβρη του 1997. Φαίνεται όμως ότι ούτε αυτό δε θα τους εξασφαλίσει η κυβέρνηση για το 1999.

Το πόρισμα της Επιτροπής αποτελεί τη βάση για ασφαλή προγράμματα εφημεριών για τα νοσοκομεία, αλλά για την κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών προέχουν οι δείκτες για την ΟΝΕ και όχι η ασφάλεια των ασθενών. Αυτή άλλωστε η ανερμάτιστη λογική έχει οδηγήσει στην κυριολεξία σε αδιέξοδο το θέμα της εκκαθάρισης των συνολικών αποδοχών για το 1998. Ο Λ. Παπαδήμας μίλησε για πρόσθετη επιχορήγηση 2,5 δισ. δραχμών για τη μισθοδοσία, αλλά ακόμα το υπουργείο δεν είναι σε θέση να δώσει συνολική εικόνα για την εκκαθάριση σε όλα τα νοσοκομεία.

Ο υπουργός σε άλλο σημείο της συνάντησης είπε ότι πρέπει να καταργηθούν ορισμένα νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο της Αττικής - χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε ποια - και ότι για αυτό το λόγο προχωρά σε συσκέψεις με προέδρους νοσοκομείων. Επιπλέον ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της διαχείρισης των νοσοκομείων, η οποία προϊδεάζει για εκχώρηση της διαχείρισης.

Στο αίτημα των γιατρών για την ανάθεση των καθηκόντων στους αναπληρωτές διευθυντές - προβλέπονται από το νόμο 2519/97 - ο υπουργός ζήτησε την πρόταση της Ομοσπονδίας, θέτοντας ουσιαστικά σε αναστολή αυτή τη διαδικασία.

Τέλος, όσον αφορά το αίτημα για τον άμεσο διορισμό των γιατρών που παίρνουν ειδίκευση - αντί να επιδοτούνται για ένα χρόνο και να μένουν ακάλυπτα τα κενά - ο υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Απέρριψε την προσφυγή του ΤΕΒΕ

Αφορούσε τα κονδύλια για την κάλυψη της περίθαλψης απ' το ΙΚΑ

Απορρίφτηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή (αίτηση αναστολής) του ΤΕΒΕ που ζητούσε την αναστολή δύο αποφάσεων του υπουργού Εργασίας με τις οποίες καθορίζονταν τα ποσοστά συμμετοχής του Ταμείου των Βιοτεχνών στις δαπάνες περίθαλψης των συνταξιούχων του από το ΙΚΑ. Η δικάσιμος επί της κύριας προσφυγής προσδιορίστηκε για τις 25 - 1 - 1999.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του νόμου 2163/1993, οι φορείς που ασφαλίζονται στον κλάδο ασφάλισης Ασθένειας και Μητρότητας του ΙΚΑ, οφείλουν να αποδίδουν ποσοστό επί των εσόδων τους στο ΙΚΑ, ως συμμετοχή στη δαπάνη νοσηλείας των συνταξιούχων. Το ποσοστό αυτό καθορίζεται κάθε φορά με υπουργική υπόφαση.

Για το 1996 και 1997 με υπουργικές αποφάσεις καθορίστηκε για το ΤΕΒΕ το ποσό των 3,6 και 9,4 δισ. δραχμών αντίστοιχα. Στην προσφυγή του το ΤΕΒΕ υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι υπουργικές αποφάσεις θα επέλθει ανεπανόρθωτη βλάβη και θα έχει ως αποτέλεσμα τη διατάραξη του προϋπολογισμού του. Επίσης, θα δημιουργήσει προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων αναπηρίας και γήρατος των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ και στην παροχή περίθαλψης στους ασφαλισμένους του, καθώς και αδυναμία καταβολής των αποδοχών των υπαλλήλων του, στα μισθώματα των γραφείων κλπ.

Ωστόσο, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με την υπ' αριθμό 5/1999 απόφασή του απέρριψε την αίτηση αναστολής του ΤΕΒΕ. Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι για το 1996 οι ισχυρισμοί του ΤΕΒΕ είναι αναπόδεικτοι και αόριστοι. Αντίθετα, για το 1997 - στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται - ότι τα στοιχεία για λογιστικό έλλειμμα που επικαλείται το Ταμείο, ύψους 6,9 δισ. δραχμών δεν αποδεικνύουν πως το ΤΕΒΕ αδυνατεί να καταβάλει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές παροχές και να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Εικόνες εγκατάλειψης στα νοσοκομεία

Ερευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ αποκαλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης και σημειώνει ότι αυτή η αρνητική εικόνα δεν προέρχεται από την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών

Μια εικόνα της εγκατάλειψης των δημόσιων νοσοκομείων απ' την κυβέρνηση έδωσε χτες η Ενωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας σε 59 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Τα στοιχεία αφορούν τα προβλήματα της προσέγγισης και της πρώτης αίσθησης απ' τα νοσοκομεία, ωστόσο όμως απεικονίζουν το "μαύρο χάλι" στο οποίο τα έχει οδηγήσει η λογική των περικοπών, καθώς και η έλλειψη πολιτικής απόφασης για την ουσιαστική λειτουργική αναδιοργάνωση.

Ετσι χτες σε συνέντευξη Τύπου η ΕΚΠΟΙΖΩ παρουσίασε φωτογραφίες με αδέσποτα σκυλιά να περιφέρονται στα δημόσια νοσοκομεία, γραφεία επικοινωνίας με τους πολίτες να είναι ερμητικά κλειστά και παρανόμως παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε χώρους - όπως το ελικοδρόμιο του Θριάσιου. Μάλιστα ανέφεραν ότι υπήρξε περίπτωση που σκύλος δάγκωσε επισκέπτη σε νοσοκομείο και στη συνέχεια ο επισκέπτης μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο για περίθαλψη! Ακόμα παρουσίασαν τριτοκοσμικές εικόνες απ' τους κοινόχρηστους χώρους - όπως οι τουαλέτες - στις οποίες κατά 99% δεν υπάρχει χαρτί υγείας. Σε ορισμένες τουαλέτες υπάρχει σαπούνι, αλλά το παράδοξο, όπως αναφέρθηκε, είναι πως σε κάποια νοσοκομεία ενώ υπάρχουν υποδοχείς με όλες τις ενδείξεις για υγρό σαπούνι δεν υπάρχει - τελικά - κανένα είδος σαπουνιού.

Η έρευνα έγινε από την ΕΚΠΟΙΖΩ απ' τον Ιούνη μέχρι το Δεκέμβρη του 1998 με επιτόπια και επαναλαμβανόμενη παρουσία στα 59 νοσοκομεία. Μεταξύ των 59 νοσοκομείων δεν περιλαμβάνονται τα πανεπιστημιακά, τα ογκολογικά και τα στρατιωτικά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας συνοψίζονται στον πίνακα που δημοσιεύουμε. Οπως φαίνεται και στον πίνακα, ο χειρότερος δείκτης είναι στην καθαριότητα, όπου η "πολύ κακή και η κακή κατάσταση" ξεπερνά - συνολικά - το 63,8%. Η κατάσταση αυτή - όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη - δεν αφορά μόνο τους εξωτερικούς και κοινόχρηστους χώρους των νοσοκομείων. Αφορά και ευαίσθητους χώρους, αν και - όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη - δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για τέτοιους χώρους, όπως τα χειρουργεία.

Σημειώνουμε ότι ο αρνητικός δείκτης στην καθαριότητα απηχεί μια κατάσταση που έχει σημειωθεί από πολλούς μετά την εκχώρηση αυτού του τομέα σε ιδιωτικά συνεργεία.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ σημείωσε με έμφαση πως "αυτή η αρνητική εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων δεν προέρχεται από την ποιότητα των ιατρικών πράξεων που παρέχουν, όσο από προβλήματα που αφορούν την εσωτερική οργάνωση, εξυπηρέτηση, καθαριότητα, ευγένεια και προθυμία του προσωπικού, τομείς που για τη βελτίωσή τους δεν απαιτούνται πολυδάπανες διαδικασίες".

Τέλος, οι προτάσεις της ΕΚΠΟΙΖΩ κινήθηκαν σε επιμέρους ζητήματα, όπως η ενεργοποίηση της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των ασθενών, η φύλαξη των νοσοκομείων και η τοποθέτηση πινακίδων.

Χωρίς υγειονομική κάλυψη η Σέριφος

Μόνο με δύο γιατρούς λειτουργεί το αγροτικό ιατρείο του κυκλαδίτικου νησιού της Σερίφου, με αποτέλεσμα οι 1.500 - 1.800 κάτοικοι και οι πολύ περισσότεροι επισκέπτες να μένουν ουσιαστικά ακάλυπτοι από ιατρική φροντίδα.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν για τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμα και Αιγαίου Ελ. Παπαζώη,οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Απ. Τασούλας.Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η κυβέρνηση έχει προκηρύξει τις προσλήψεις παρασκευαστή, νοσηλεύτριας και οδηγού ασθενοφόρου για τη Σέριφο, ενώ στο νησί δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας, ούτε βέβαια ασθενοφόρο.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς Υγείας και Αιγαίου ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας στη Σέριφο, να στελεχωθεί επαρκώς και να εξοπλιστεί κατάλληλα.

Μεταμόσχευση καρδιάς στο "Ωνάσειο"

Η 14η μεταμόσχευση καρδιάς έγινε με επιτυχία την περασμένη Δευτέρα στο "Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο". Λήπτης είναι ένας νέος άνδρας 33 ετών ο οποίος έπασχε από διατατική μυοκαρδιοπάθεια και είχε κάνει επανειλημμένες εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω βαριάς καρδιακής ανεπάρκειας. Ο δότης, ηλικίας 18 ετών, κατέληξε ύστερα από κρανιοεγκεφαλικό τραυματισμό, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, στο Ρίο.

Λεζάντα 2ου

Η πινακίδα δείχνει ότι για να πας στο νοσοκομείο πρέπει να στρίψεις αριστερά. Ομως η σήμανση στο φανάρι δείχνει ότι απαγορεύεται η στροφή... αριστερά!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ