ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνία στο λιμάνι

Συνάντηση της ΟΜΥΛΕ με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, καθώς επίκειται η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

Η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της χώρας είναι ο κεντρικός στόχος του σχεδίου νόμου που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και σ' αυτή της την επιδίωξη πρέπει να βρει την αποφασιστική και ενωτική αντίσταση των εργαζομένων, υπογράμμισε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό. Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν και οι Σ. Κωτσαντής, γραμματέας της ΚΟΠ του ΚΚΕ και Δ. Αγκαβανάκης,έγινε καθαρό ότι η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, που προθάλαμός της είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που τα διέπει, φέρνει ταυτόχρονα την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. "Η ιδιωτικοποίηση θ' ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου, στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό", σημείωσε ο Κ. Παρασκευάς.

Με πρόσχημα τις αρρυθμίες και τα προβλήματα στη λειτουργία των λιμανιών, η κυβέρνηση επιχειρεί τη μετατροπή των ΟΛΠ και ΟΛΘ σε ανώνυμες εταιρίες, ενώ στα σχέδιά τους υπάρχει και το χρηματιστήριο, τόνισε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γ. Γεωργακόπουλος,ο οποίος επέμεινε ότι όλα αυτά μπορούν ν' αντιμετωπιστούν και με το ισχύον θεσμικό καθεστώς (ΝΠΔΔ). Οι συνδικαλιστές της ΟΜΥΛΕ μετέφεραν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, την αγωνία των εργαζομένων για τις άμεσες, καταστρεπτικές συνέπειες που θα έχει στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό η τυχόν ψήφιση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης. Το σχέδιο νόμου, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών, "δημιουργεί σοβαρές δυσχέρειες για την ασφάλεια της χώρας και σε βασικές δραστηριότητες της ελληνικής οικονομίας, αφού με την υλοποίηση της αλλαγής αυτής θα ισχύσουν πλέον σε όλο το εύρος των λειτουργιών των λιμανιών, οι κανόνες του ιδιωτικού δικαίου".

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ σημείωσε με έμφαση, ότι σ' αυτή τη γενικευμένη και μεθοδευμένη επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου πρέπει ενωτικά και δυναμικά ν' απαντήσει και το συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι ανάγκη τόνισαν τα στελέχη του κΚμματος, οι εργαζόμενοι στα λιμάνια να συντονιστούν και με τους άλλους κλάδους, τους εργαζόμενους του ΟΣΚ, του ΟΔΔΥ, των ναυτεργατών, να εξασφαλιστεί η αλληλεγγύη ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων και φορέων, όπως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σήμερα η ΟΜΥΛΕ θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Επιδοτούμενοι εργοδότες, άνεργοι εργάτες

Σε απεργία οι εργαζόμενοι της "ΟΤΤΟ Εβρος", κατά των σχεδιαζόμενων ομαδικών απολύσεων. Κοντά τους ο πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας Θ. Ευθυμίου

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (της απεσταλμένης μας Βάσως ΝΙΕΡΡΗ). -

Τους απεργούς εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας "ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ" στην Αλεξανδρούπολη,επισκέφτηκε χτες ο πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας Θ. Ευθυμίου,στα πλαίσια περιοδείας του σε επιχειρήσεις της περιοχής, όπου οργιάζει η εργοδοτική ασυδοσία.

Οι 185 εργαζόμενοι της "ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ" συνεχίζουν για έκτη μέρα την απεργία, αντιδρώντας σε επικείμενες ομαδικές απολύσεις. Αγανακτισμένοι κατήγγειλαν στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας ότι η επιχείρηση στις 4 του μήνα ανάρτησε έναν κατάλογο με τα ονόματα 76 εργαζομένων προς απόλυση. Πρόκειται για εργάτες με πάρα πολλά χρόνια προϋπηρεσίας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, ο διευθυντής του εργοστασίου Π. Κανελλόπουλος διέταξε να διακοπεί η παροχή ρεύματος στο πρώτο τμήμα, που σημαίνει διακοπή της λειτουργίας του.

Να σημειωθεί ότι η "ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ" είναι μια από τις 100 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενώ έχει χρηματοδοτηθεί με 4 δισ. δραχμές περίπου από το κράτος, δεσμευόμενη για εκσυγχρονισμό της μονάδας, διατήρηση των 185 θέσεων και δημιουργία άλλων 40 περίπου. Ωστόσο ουδέποτε προσέλαβε επιπλέον προσωπικό, ενώ απειλεί και με μείωση!

Οι παρανομίες της "ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ" μένουν στο απυρόβλητο. Ο νομάρχης Εβρου,ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν ορισμένες απολύσεις, δηλώνοντας ότι "δε θέλουμε ούτε απολύσεις, ούτε όμως παθητικές επιχειρήσεις". Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο πήρε απόφαση να πραγματοποιήσει σύσκεψη για το πρόβλημα σήμερα, στην οποία κάλεσε να συμμετάσχουν την Αστυνομία, δικαστές, το δεσπότη κλπ.! Η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει υπό αυτούς τους όρους.

Μιλώντας στους εργάτες ο Θ. Ευθυμίου τους κάλεσε να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενωμένοι απέναντι στην ασυδοσία της εργοδοσίας, τονίζοντας: "Ολη αυτή η στάση της ξεκινάει από τις πολιτικές της κυβέρνησης, που, κάτω από την πίεση του κεφαλαίου για μεγαλύτερο κέρδος και εδραίωση της κυριαρχίας του, έκανε πράξη τις απαιτήσεις του, ψηφίζοντας τον τελευταίο αντεργατικό νόμο. Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και οι τοπικές αρχές. Το πρόβλημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις όταν μιλάμε για παραμεθόριες περιοχές, που ενώ χρειάζονται άλλες πολιτικές στήριξης, βρίσκονται μόνιμα στην εκμετάλλευση με επιδοτούμενους εργοδότες και μόνιμα άνεργους εργάτες.

Είναι γεγονός ότι όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, θα έχουμε τέτοια φαινόμενα. Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους μέσα από τους αγώνες τους για το ποιοι προωθούν φιλεργατικές θέσεις, ποιοι έρχονται σε ρήξη με αυτές τις πολιτικές. Να συγκροτήσουν το δικό τους μέτωπο πάλης μαζί με άλλα κοινωνικά στρώματα για ανατροπή αυτών των πολιτικών".

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της, καταγγέλλει ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση, ενισχύει την ασυδοσία της "ΟΤΤΟ" και δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των εργατών.

Επίσης, με ανακοίνωσή της, η Τοπική Επιτροπή Εβρου της ΕΣΑΚ χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων.

Μεγάλη απώλεια εσόδων από το ΝΑΤ

Τεράστια ποσά χάνει το ήδη "γονατισμένο" Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο από τα αντιναυτεργατικά τερατουργήματα, που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή με τελευταίο το νόμο 2575/98, ο οποίος εκτός των άλλων (όπως αφαίρεση φυλλαδίων από άνεργους ναυτεργάτες κλπ.), προβλέπει να γίνονται διακανονισμοί για την εξόφληση των οφειλών των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ! Ενδεικτική η περίπτωση του εφοπλιστή Λιγνού που αυτή την περίοδο "βάρεσε κανόνι" και από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και χτες οι τράπεζες του "έδεσαν" 5 καράβια, ενώ την ίδια τύχη θα έχουν και τα υπόλοιπα 10! Τα χρέη του εφοπλιστή προς το ΝΑΤ μέσα σε ενάμιση χρόνο έφτασαν τα 1.250.000 δολάρια από τα οποία το ταμείο όπως φαίνεται, δε θα εισπράξει πεντάρα! Αλλο ένα δισεκατομμύριο δραχμές χάνει το ΝΑΤ και με την υπόθεση της Δωδεκανησιακής Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρίας!

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στην προχτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του ΝΑΤ, η οποία, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε σε ό,τι αφορά τη ΔΑΝΕ να της παράσχει περιθώριο άλλες 15 μέρες, ενώ για τον Λιγνό, αποφάσισε τώρα (πολύ αργά δηλαδή) να ακολουθήσει τα νόμιμα μέσα για να εισπράξει τις οφειλές.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσιάστηκε μελέτη αξιολόγησης της ΔΑΝΕ, που διενεργήθηκε από εταιρία για λογαριασμό του ΝΑΤ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, το συνολικό έλλειμμα της ΔΑΝΕ φτάνει τα 19 δισ. δραχμές!Επίσης, ακόμα και να πωληθεί η εταιρία θα χρωστάει 7 δισ. δραχμές!Παρά τα στοιχεία της αξιολόγησης, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΝΑΤ τής έδωσε για άλλες 15 μέρες ελευθεροπλοϊα, γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι οφειλές της προς το ΝΑΤ, ενώ οι 4.800 μικρομέτοχοι θα βρεθούν άσχημα μπλεγμένοι.

Ομως η τακτική που ακολουθεί η πλειοψηφία της διοίκησης του ΝΑΤ δεν είναι άσχετη με το μέλλον που επιφυλάσσουν στο Ταμείο και τους ασφαλισμένους του εφοπλιστές και κυβέρνηση. Οπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, αναμένονται"σοβαρές τομές" στο ΝΑΤ, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, οπότε και θα κατατεθεί νομοσχέδιο. Ανάμεσα σε όσα προβλέπονται, στο όνομα της... "εξυγίανσης" του Ταμείου είναι η δημιουργία ενός Νέου ΝΑΤ που τίποτα δε θα έχει να ζηλέψει από μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και των εισφορών των ναυτεργατών.

Υπάρχει λύση

Καταγγελία της ΕΣΑΚ Χημικής Βιομηχανίας Καβάλας

"Αν η DENISON δεν ανταποκριθεί, τότε να αποβληθεί. Η εταιρία "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ" μπορεί βάσει της σύμβασης να αναλάβει μεγαλύτερη πρωτοβουλία και ρόλο, να μειωθεί σταδιακά το ποσοστό της ξένης πολυεθνικής και να αναλάβει η κρατική ελληνική πετρελαϊκή εταιρία".

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Χημικής Βιομηχανίας Καβάλας,σημειώνοντας σχετικά με την απόφαση αποχώρησης της καναδέζικης πολυεθνικής από την περιοχή του Πρίνου: "Με την είσοδο στο '99 μπήκαμε στη δεύτερη φάση του εκβιασμού: Αντί για τον "έντιμο" συμβιβασμό που δήθεν θα γινόταν και για μια επαναλειτουργία με "νέους", έστω και πολύ χειρότερους όρους, βρισκόμαστε καταπρόσωπο όχι μόνο με την απόλυτη κυβερνητική σιωπή για το μέλλον της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της υπόλοιπης περιοχής, αλλά και με την αναγγελία της εγκατάλειψης του Πρίνου, πράγμα που ισοδυναμεί με τελική νομιμοποίηση των άκυρων ως χθες απολύσεων, με οριστικοποίησή τους". Η ΕΣΑΚ καλεί να παραιτηθούν όσοι παγίδευσαν με την τακτική τους τους εργαζόμενους, αφού προηγούμενα "απολογηθούν" για την ανικανότητά τους να "διαβάσουν" σωστά τις ενέργειες του αμαρτωλού τρίγωνου DENISON - ΕΛΠΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

Σύμβαση στη Γενική Τράπεζα

Επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας για το 1999 υπογράφτηκε πριν λίγες μέρες ανάμεσα στο Σύλλογο Εργαζομένων στη Γενική Τράπεζα και τη διοίκησή της, για πρώτη φορά. Ανάμεσα στα άλλα, η σύμβαση προβλέπει την αύξηση ορισμένων επιδομάτων και την επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης του προσωπικού, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της διοίκησης του Συλλόγου.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση μελών της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας με αντιπροσωπεία της της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ