Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επιδοτούμενοι εργοδότες, άνεργοι εργάτες

Σε απεργία οι εργαζόμενοι της "ΟΤΤΟ Εβρος", κατά των σχεδιαζόμενων ομαδικών απολύσεων. Κοντά τους ο πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας Θ. Ευθυμίου

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (της απεσταλμένης μας Βάσως ΝΙΕΡΡΗ). -

Τους απεργούς εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας "ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ" στην Αλεξανδρούπολη,επισκέφτηκε χτες ο πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας Θ. Ευθυμίου,στα πλαίσια περιοδείας του σε επιχειρήσεις της περιοχής, όπου οργιάζει η εργοδοτική ασυδοσία.

Οι 185 εργαζόμενοι της "ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ" συνεχίζουν για έκτη μέρα την απεργία, αντιδρώντας σε επικείμενες ομαδικές απολύσεις. Αγανακτισμένοι κατήγγειλαν στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας ότι η επιχείρηση στις 4 του μήνα ανάρτησε έναν κατάλογο με τα ονόματα 76 εργαζομένων προς απόλυση. Πρόκειται για εργάτες με πάρα πολλά χρόνια προϋπηρεσίας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, ο διευθυντής του εργοστασίου Π. Κανελλόπουλος διέταξε να διακοπεί η παροχή ρεύματος στο πρώτο τμήμα, που σημαίνει διακοπή της λειτουργίας του.

Να σημειωθεί ότι η "ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ" είναι μια από τις 100 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενώ έχει χρηματοδοτηθεί με 4 δισ. δραχμές περίπου από το κράτος, δεσμευόμενη για εκσυγχρονισμό της μονάδας, διατήρηση των 185 θέσεων και δημιουργία άλλων 40 περίπου. Ωστόσο ουδέποτε προσέλαβε επιπλέον προσωπικό, ενώ απειλεί και με μείωση!

Οι παρανομίες της "ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ" μένουν στο απυρόβλητο. Ο νομάρχης Εβρου,ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν ορισμένες απολύσεις, δηλώνοντας ότι "δε θέλουμε ούτε απολύσεις, ούτε όμως παθητικές επιχειρήσεις". Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο πήρε απόφαση να πραγματοποιήσει σύσκεψη για το πρόβλημα σήμερα, στην οποία κάλεσε να συμμετάσχουν την Αστυνομία, δικαστές, το δεσπότη κλπ.! Η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει υπό αυτούς τους όρους.

Μιλώντας στους εργάτες ο Θ. Ευθυμίου τους κάλεσε να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενωμένοι απέναντι στην ασυδοσία της εργοδοσίας, τονίζοντας: "Ολη αυτή η στάση της ξεκινάει από τις πολιτικές της κυβέρνησης, που, κάτω από την πίεση του κεφαλαίου για μεγαλύτερο κέρδος και εδραίωση της κυριαρχίας του, έκανε πράξη τις απαιτήσεις του, ψηφίζοντας τον τελευταίο αντεργατικό νόμο. Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και οι τοπικές αρχές. Το πρόβλημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις όταν μιλάμε για παραμεθόριες περιοχές, που ενώ χρειάζονται άλλες πολιτικές στήριξης, βρίσκονται μόνιμα στην εκμετάλλευση με επιδοτούμενους εργοδότες και μόνιμα άνεργους εργάτες.

Είναι γεγονός ότι όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, θα έχουμε τέτοια φαινόμενα. Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους μέσα από τους αγώνες τους για το ποιοι προωθούν φιλεργατικές θέσεις, ποιοι έρχονται σε ρήξη με αυτές τις πολιτικές. Να συγκροτήσουν το δικό τους μέτωπο πάλης μαζί με άλλα κοινωνικά στρώματα για ανατροπή αυτών των πολιτικών".

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της, καταγγέλλει ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση, ενισχύει την ασυδοσία της "ΟΤΤΟ" και δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των εργατών.

Επίσης, με ανακοίνωσή της, η Τοπική Επιτροπή Εβρου της ΕΣΑΚ χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ