Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ζωή εν τάφω...

Αρκετά μέτρα κάτω από τη γη, στο εργοτάξιο του μετρό στη Δάφνη, η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας έχει μετατρέψει τις συνθήκες εργασίας σε εφιαλτικές. Με παρέμβαση του συνδικάτου, σταμάτησαν οι εργασίες του "μετροπόντικα"

Αρκετά μέτρα κάτω απ' την επιφάνεια του εδάφους η μύτη τσούζει και ένας ανυπόφορος θόρυβος μάς "βομβαρδίζει" ανελέητα τα τύμπανα στα αυτιά. Τα νερά τρέχουν γύρω γύρω και πάνω μας, κάνοντας λάσπη το έδαφος που πατάμε. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες περπατήσαμε χτες μέσα στη σήραγγα του εργοταξίου του μετρό στη Δάφνη,παρότι ο "μετροπόντικας" είναι σταματημένος από το Σάββατο το βράδυ.

Με παρέμβαση του Συμβουλίου Υγιεινής και Ασφάλειας, του Παραρτήματος και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, διακόπηκαν οι εργασίες, εξαιτίας των επικίνδυνων, για την υγεία, συνθηκών εργασίας.

Αυτός ήταν και ο λόγος που μας οδήγησε χτες το πρωί στο εργοτάξιο. "Απαγορεύεται η είσοδος και στη σήραγγα και πάνω στο εργοτάξιο, με εντολή της κοινοπραξίας και της δημόσιας εταιρίας "Αττικό Μετρό"", μας είπε ο φύλακας. Το θέμα, βλέπετε, δεν προσφέρεται για φιέστες...

Μπήκαμε με συνοδεία συνδικαλιστών και εργαζομένων και κατεβήκαμε στη σήραγγα και μέσα στον ίδιο το "μετροπόντικα", επονομαζόμενο "Δάφνη".

Φτάνουμε στη "μύτη" του "μετροπόντικα" και ο Κώστας Παληοδήμος μάς εξηγεί: "Οταν σκάβει το μηχάνημα, δημιουργείται υψηλή θερμοκρασία και εδώ μπροστά ο χώρος γεμίζει σκόνη. Εχει και πολύ μεγάλη υγρασία. Κάθε φορά που σταματά το μηχάνημα την εκσκαφή, ασφαλίζουμε το "μέτωπο" με κανάι, δηλαδή τσιμέντο ταχείας πήξης και ο χώρος γεμίζει υδρίαλο (τοξικό που όταν το εισπνέεις καίει κυψελίδες). Η μάσκα είναι απαραίτητη. Στο συγκεκριμένο εργοτάξιο δε λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού, ενώ αφαίρεσαν το σύστημα ψύξης. Ο σωλήνας στο ύψος του φίλτρου είναι κομμένος. Ο αέρας φιλτράρεται από μια δεξαμενή νερού. Εδώ ο αέρας δεν περνά απ' το φίλτρο, γίνεται ανακύκλωση και επιστρέφει μπροστά που δουλεύουν οι εργάτες. Είχαμε λιποθυμίες, ζαλάδες, εμετούς".

Ακόμα και όταν ο εξαερισμός και η ψύξη δουλεύουν, όπως γινόταν σε άλλα εργοτάξια, οι εργαζόμενοι δεν προστατεύονται επαρκώς. Ηδη 62 άτομα απ' την εργασία στη σήραγγα τρία και τέσσερα χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στους πνεύμονες.

Ο Δ. Χριστόφιλος,μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος και εργαζόμενος στο "μετροπόντικα", είναι παθών. "Δουλεύω - μας είπε - στο "μετροπόντικα" εδώ και τέσσερα χρόνια. Τον πρώτο μήνα κάναμε εξετάσεις και δεν είχα τίποτα. Μετά από δυο χρόνια δουλιάς, παρουσιάστηκε πρόβλημα απόφραξης στα πνευμόνια. Σε άλλους έχει προχωρήσει πιο πολύ, σε 62 συναδέλφους, και τους βρίσκουν σκιές στον πνεύμονα. Υπάρχουν και άλλοι που είναι πιο ελαφριά. Με παρέμβαση Συνδικάτου και Παραρτήματος καταφέραμε μερικά πράγματα. Αν όμως εκεί που πάρθηκαν κάποια μέτρα είχαμε σοβαρό πρόβλημα υγείας, εδώ που δε λειτουργεί σωστά ο εξαερισμός, που δεν υπάρχει ψύξη, σκεφτείτε τι θα γίνει. Το πρόβλημα είναι με τον υδρίαλο, που είναι τοξική ουσία και χρησιμοποιείται στο κανάι".

Ο Β. Σκόρδας,μέλος του Συμβουλίου Υγιεινής και Ασφάλειας, μηχανοτεχνίτης στην ειδικότητα, μας είπε: "Εδώ και δυόμισι μήνες, μετά από καταγγελίες των εργαζομένων, επισημάναμε εγγράφως προς κάθε υπεύθυνο ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δεν έκαναν τίποτα. Οχι μόνον αυτό, αλλά σε συνάντηση που είχαμε, ο Γάλλος διευθυντής παραγωγής, ο κ. Λατρί,μας δήλωσε: "Δε με ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι, εγώ χτίζω τούνελ".Αναγκαστήκαμε να διακόψουμε από το Σάββατο τις εργασίες εκσκαφής. Προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα για να μας ρίξουν μετά την ευθύνη, όμως εμείς κρατήσαμε ψύχραιμη στάση. Στέλνανε στελέχη τους κάτω και λέγανε στον κόσμο "φύγετε, δεν έχει μεροκάματο, έχετε απεργία". Δεν πρόκειται για απεργία, είναι διακοπή εργασιών, όπως έχουμε νόμιμο δικαίωμα να κάνουμε ως Συμβούλιο Εργαζομένων. Καλέσαμε το ΚΕΠΕΚ, που συμφώνησε με όσα καταγγέλλουμε, και είπε ότι πρέπει να γίνει διακοπή εργασιών, έδωσε συστάσεις γι' αυτά που πρέπει να γίνουν. Οι δυο γενικοί διευθυντές, ο Μ. Σίμας και ο Γάλλος κ. Αλάρ, μας είπαν ότι δε χρειάζεται να λειτουργήσει το μηχάνημα ψύξης γιατί, τάχα, στο εξωτερικό περιβάλλον είναι χαμηλή η θερμοκρασία και θα γεμίσει παγάκια. Ομως, όταν τους είπαμε να το δηλώσουν αυτό γραπτά, αρνήθηκαν και είπαν ας το δούμε αργότερα... Η αποφασιστικότητά μας τους υποχρέωσε να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Οταν θα ολοκληρωθούν, τότε θα επαναλειτουργήσει ο "μετροπόντικας"".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
...του μετρό (2000-07-16 00:00:00.0)
Διακοπή εργασιών λόγω "ασφυξίας" (1999-01-13 00:00:00.0)
Τα προβλήματα συνεχίζονται... (1997-09-25 00:00:00.0)
Ερχονται για τα "πανωπροίκια"... (1997-09-10 00:00:00.0)
Χρυσοθήρας ο ..."μετροπόντικας"! (1997-05-27 00:00:00.0)
Δίνει νέο "πανωπροίκι" η κυβέρνηση (1996-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ