Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μεγάλη απώλεια εσόδων από το ΝΑΤ

Τεράστια ποσά χάνει το ήδη "γονατισμένο" Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο από τα αντιναυτεργατικά τερατουργήματα, που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή με τελευταίο το νόμο 2575/98, ο οποίος εκτός των άλλων (όπως αφαίρεση φυλλαδίων από άνεργους ναυτεργάτες κλπ.), προβλέπει να γίνονται διακανονισμοί για την εξόφληση των οφειλών των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ! Ενδεικτική η περίπτωση του εφοπλιστή Λιγνού που αυτή την περίοδο "βάρεσε κανόνι" και από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και χτες οι τράπεζες του "έδεσαν" 5 καράβια, ενώ την ίδια τύχη θα έχουν και τα υπόλοιπα 10! Τα χρέη του εφοπλιστή προς το ΝΑΤ μέσα σε ενάμιση χρόνο έφτασαν τα 1.250.000 δολάρια από τα οποία το ταμείο όπως φαίνεται, δε θα εισπράξει πεντάρα! Αλλο ένα δισεκατομμύριο δραχμές χάνει το ΝΑΤ και με την υπόθεση της Δωδεκανησιακής Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρίας!

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στην προχτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του ΝΑΤ, η οποία, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε σε ό,τι αφορά τη ΔΑΝΕ να της παράσχει περιθώριο άλλες 15 μέρες, ενώ για τον Λιγνό, αποφάσισε τώρα (πολύ αργά δηλαδή) να ακολουθήσει τα νόμιμα μέσα για να εισπράξει τις οφειλές.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσιάστηκε μελέτη αξιολόγησης της ΔΑΝΕ, που διενεργήθηκε από εταιρία για λογαριασμό του ΝΑΤ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, το συνολικό έλλειμμα της ΔΑΝΕ φτάνει τα 19 δισ. δραχμές!Επίσης, ακόμα και να πωληθεί η εταιρία θα χρωστάει 7 δισ. δραχμές!Παρά τα στοιχεία της αξιολόγησης, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΝΑΤ τής έδωσε για άλλες 15 μέρες ελευθεροπλοϊα, γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι οφειλές της προς το ΝΑΤ, ενώ οι 4.800 μικρομέτοχοι θα βρεθούν άσχημα μπλεγμένοι.

Ομως η τακτική που ακολουθεί η πλειοψηφία της διοίκησης του ΝΑΤ δεν είναι άσχετη με το μέλλον που επιφυλάσσουν στο Ταμείο και τους ασφαλισμένους του εφοπλιστές και κυβέρνηση. Οπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, αναμένονται"σοβαρές τομές" στο ΝΑΤ, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, οπότε και θα κατατεθεί νομοσχέδιο. Ανάμεσα σε όσα προβλέπονται, στο όνομα της... "εξυγίανσης" του Ταμείου είναι η δημιουργία ενός Νέου ΝΑΤ που τίποτα δε θα έχει να ζηλέψει από μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και των εισφορών των ναυτεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ