Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρυσοθήρας ο ... "μετροπόντικας"!

Το ποσόν των 7,5 δισ. δρχ. διεκδικούν οι εργολάβοι για τη διάνοιξη 465 μέτρων σήραγγας, από πλατεία Καραϊσκάκη μέχρι Ομόνοια...

Ο "μετροπόντικας" μπορεί τελικά να ξεκίνησε χτες - μετά από αργία 10 ολόκληρων μηνών - να διανοίγει με "βήματα χελώνας" την απόσταση πλατεία Καραϊσκάκη - Ομόνοια, τα βήματα όμως αυτά πληρώνονται ήδη από το ελληνικό δημόσιο με χρυσάφι. Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό ποσό που έχουν ζητήσει οι εργολάβοι για έργα αντιστήριξης του εδάφους, ώστε να διανύσει τελικά ο "μετροπόντικας" την απόσταση αυτή των 465 μέτρων σήραγγας ανέρχεται ούτε λίγο ούτε πολύ σε 7,5 δισ. δρχ.!

Τα χρήματα αυτά έχει αρχίσει να πληρώνει η "Αττικό Μετρό ΑΕ", η εταιρία που διαχειρίζεται το έργο για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, περιμένοντας και το τελικό πόρισμα της τριμερούς επιτροπής πραγματογνωμόνων (ένα μέλος της Αττικό Μετρό, ένα των εργολάβων και ένα μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου του Παρισιού), που θα βγει μέσα στο καλοκαίρι και θα κρίνει ποιος πρέπει να αναλάβει το κόστος αυτό. (Αν βέβαια το πόρισμα αυτό δείξει ότι την ευθύνη για τα μέτρα αντιστήριξης έχουν οι εργολάβοι - αυτοί άλλωστε έκαναν τις γεωλογικές μελέτες και επέλεξαν τον τρόπο διάνοιξης της σήραγγας με "μετροπόντικες" - τότε το ελληνικό δημόσιο θα διεκδικήσει την επιστροφή των χρημάτων μέσω της δικαιοσύνης).

Εξίσου σημαντικό, όμως, αναμένεται να είναι το πόρισμα της επιτροπής των πραγματογνωμόνων και για άλλα πέντε ακόμη σημεία τριβής που έχουν ανακύψει αναφορικά με τη διάνοιξη της σήραγγας Δεληγιάννη - Αγίου Κωνσταντίνου που έχουν επιφέρει πολύμηνες καθυστερήσεις. Τα σημεία αυτά που αποτελούν αντίστοιχα και μέρος των διεκδικήσεων των εργολάβων για "πανωπροίκια" δεκάδων δισ. δρχ. τα οποία θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο, αν το πόρισμα δείξει ότι οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις αυτές το βαρύνουν. Για να δώσουμε κάποιο μέτρο του συνολικού ποσού των διεκδικήσεων των εργολάβων, αρκεί να αναφέρουμε ότι κάθε μήνας καθυστέρησης που χρεώνεται το δημόσιο του στοιχίζει 3 δισ. δρχ.!

Για να επανέλθουμε στο "μετροπόντικα", αυτός ξεκίνησε χτες από το ύψος της οδού Ακομινάτου και υπολογίζεται να φτάσει στο ύψος του Εθνικού Θεάτρου - αν όλα βέβαια πάνε καλά - γύρω στα μέσα Ιούλη. Από κει θα συνεχίσει προς την Ομόνοια, διανύοντας τα υπόλοιπα 170 μέτρα για τα οποία έχει ήδη διανοιγεί πιλοτική σήραγγα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ