• "Αν δεν αντιδράσουμε, χαθήκαμε", τονίζει ο Χρ. Τρεμπελής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, που αποκαλύπτει ότι υπάρχουν εργαζόμενοι ανασφάλιστοι και με αμοιβή 200 δραχμές την ώρα!
  • - Και τώρα τι γίνεται;. Σ' αυτές τις λέξεις, σ' αυτή την ερώτηση κρύβεται η απόγνωση, η ανασφάλεια, το αδιέξοδο όλων των κατοίκων της Νάουσας. Κάθε χρόνος που περνά οι άνεργοι αυξάνονται, οι νέοι... - 1997-05-27 00:00:00.0"/>
  • "Αν δεν αντιδράσουμε, χαθήκαμε", τονίζει ο Χρ. Τρεμπελής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, που αποκαλύπτει ότι υπάρχουν εργαζόμενοι ανασφάλιστοι και με αμοιβή 200 δραχμές την ώρα!
  • - Και τώρα τι γίνεται;. Σ' αυτές τις λέξεις, σ' αυτή την ερώτηση κρύβεται η απόγνωση, η ανασφάλεια, το αδιέξοδο όλων των κατοίκων της Νάουσας. Κάθε χρόνος που περνά οι άνεργοι αυξάνονται, οι νέοι... - 1997-05-27 00:00:00.0" /> Επιβάλλουν μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις! | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 27 Μάη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 26
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    Επιβάλλουν μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις!
    • Η ανεργία στο νομό ξεπερνά πλέον το 40% και η κυβέρνηση προωθεί τα λεγόμενα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης"
    • "Αν δεν αντιδράσουμε, χαθήκαμε", τονίζει ο Χρ. Τρεμπελής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, που αποκαλύπτει ότι υπάρχουν εργαζόμενοι ανασφάλιστοι και με αμοιβή 200 δραχμές την ώρα!

    "Και τώρα τι γίνεται;". Σ' αυτές τις λέξεις, σ' αυτή την ερώτηση κρύβεται η απόγνωση, η ανασφάλεια, το αδιέξοδο όλων των κατοίκων της Νάουσας. Κάθε χρόνος που περνά οι άνεργοι αυξάνονται, οι νέοι ζουν χωρίς ελπίδα, οι εργαζόμενοι, χωρίς διεκδικήσεις, βιώνουν πλέον ένα μεσαιωνικό κλίμα τρομοκρατίας, οι οικοδόμοι μεταναστεύουν - ήδη αρκετοί έχουν κλείσει συμφωνίες με γερμανικές κατασκευαστικές εταιρίες - ενώ ο εμπορικός κόσμος αναστενάζει.

    Κι αν πέρσι η κατάσταση ήταν δύσκολη, φέτος τα πράγματα είναι στην κυριολεξία απελπιστικά. Οι φοβερές καταστροφές απ' τον παγετό στην αγροτική παραγωγή θα δημιουργήσουν 2.000 επιπλέον άνεργους, που απασχολούνται κάθε χρόνο εποχιακά στα κονσερβοποιεία, στα διαλογητήρια, στα ψυγεία. Επιπλέον, ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα αυτοί που κάθε χρόνο φτιάχνουν τα κιβώτια για τα φρούτα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανέργων να αυξάνεται με 300 ακόμα ανθρώπους. "Δυστυχώς, δεν υπάρχει προοπτική. Οι κακές μέρες για τη Νάουσα περάσανε, τώρα έρχονται οι χειρότερες",ήταν τα λόγια του Χρήστου Τρεμπελή,προέδρου του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

    Εικόνα απελπισίας

    Η εικόνα της Νάουσας την τελευταία πενταετία έχει αλλάξει ριζικά. Σήμερα το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 40%.Τα εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο - ήδη έχουν χαθεί από το 1989 περίπου 3.000 θέσεις εργασίας. Στη βιομηχανία τροφίμων, απ' τις 1.006 θέσεις που υπήρχαν το 1989, σήμερα απασχολούνται μόλις 650 άτομα. Στις υφαντικές βιομηχανίες οι θέσεις είναι 1.176 από 2.126 που ήταν κάποτε. Στις βιομηχανίες ενδυμασίας έχουν χαθεί 100 θέσεις ακόμη. Στις βιομηχανίες ξύλου άλλες 120 - φέτος το ποσοστό ανεργίας σ' αυτόν τον κλάδο ίσως φτάσει και το 100%. Ενώ οι οικοδόμοι ήδη αρχίζουν και μεταναστεύουν.

    Αυτή τη στιγμή στη Νάουσα λειτουργούν δύο μεγάλα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας - ο "Βαρβαρέσος" και τα "Κλωστήρια Ναούσης" - και μια βιοτεχνία ιματισμού, η "Τρικολάν" - η μόνη που ακόμα δε μεταφέρθηκε στο εξωτερικό. Και οι τρεις επιχειρήσεις απασχολούν, περίπου, από 250 άτομα η καθεμιά. "Η κατάσταση γι' αυτούς που σήμερα εργάζονται είναι εξίσου απελπιστική. Η ανεργία που υπάρχει έξω χρησιμοποιείται από την εργοδοσία εκβιαστικά, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάνουν καθημερινά κεκτημένα δικαιώματα χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν", τονίζει ο Χρ. Τρεμπελής.

    Είναι ίσως ενδεικτικό πως οι μικρές επιχειρήσεις φασόν - υπάρχουν στην περιοχή γύρω στις 60 και απασχολούν 400 άτομα - λειτουργούν ανεξέλεγκτα. "Να φανταστείς πως πρόσφατα πήγαμε ως Εργατικό Κέντρο σε μια απ' αυτές και ο εργοδότης έκλεισε στην τουαλέτα 15 άτομα, τα οποία δούλευαν χωρίς ασφάλιση και για 200 δραχμές την ώρα! Μιλάμε, δηλαδή, για καταστάσεις μεσαιωνικές", θα πει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, καταγγέλλοντας παράλληλα την έλλειψη πολιτικής και την ανυπαρξία ελέγχου σ' αυτές τις επιχειρήσεις, όπου η "μαύρη εργασία" ανθεί.

    Τα προβλήματα, αντί να λύνονται, αυξάνονται

    Ο Χρήστος Τρεμπελής αναφέρεται ιδιαιτέρως στους κιβωτοποιούς, αφού φέτος κανείς δε θα συμπληρώσει τα 50 ένσημα που χρειάζονται για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. "Και πέρσι αυτοί οι εργαζόμενοι είχαν προβλήματα. Το 60% δεν είχε συμπληρώσει τα ένσημά του, με αποτέλεσμα να μην έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Φέτος τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Εκτιμάται ότι κανένας από τους κιβωτοποιούς δε θα συμπληρώσει τα ένσημά του. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότεροι είναι άνθρωποι μέσης ηλικίας, άνθρωποι με μικρό, ελάχιστο εισόδημα", επισημαίνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

    Τι φταίει, όμως, γι' αυτή την κατάσταση; "Οι επιπτώσεις της πολιτικής της ΕΕ φαίνονται καθαρά. Οσο για τα προβλήματα, είναι σίγουρο πως όχι μόνο θα οξύνονται, αλλά θα δημιουργούνται καινούρια. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε πως θα αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση. Πριν μια 15ετία έβλεπες 30 χρονών εργαζόμενους και είχαν 500 με 1.000 ένσημα. Σήμερα δεν έχουν κανένα. Κι όταν βρίσκουν δουλιά Θα 'ναι σχεδόν πάντα χωρίς ένσημα και με εξευτελιστικό μεροκάματο. Είναι σίγουρο πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση αυτός ο κόσμος δε θα βγει ποτέ στη σύνταξη",τονίζει ο Χρ. Τρεμπελής.

    Τρομακτικό, όμως, είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 400 οικοδόμοι της περιοχής. Η οικοδομική δραστηριότητα εδώ και μια 5ετία έχει συνεχή κάθοδο, με αποτέλεσμα το 1996 η πτώση να έχει ξεπεράσει το 30%. "Η κατάσταση αυτή ήδη οδηγεί πολλούς συναδέλφους στη μετανάστευση. Γυρνάμε, δηλαδή, αρκετές δεκαετίες πίσω. Επιστρέφουμε σε καταστάσεις που δόθηκαν αγώνες για να ξεπεραστούν", λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων της Νάουσας, Δημήτρης Κότσυφας.Ηδη κάποιοι από τους 400 μισοαπασχολούμενους οικοδόμους της περιοχής έχουν κλείσει συμφωνίες με γερμανικές κατασκευαστικές εταιρίες και κάποιοι άλλοι έχουν φύγει στην Αίγυπτο. "Προβλέπω πως αν δεν αντιδράσουμε θα έχουμε τρομακτικό πρόβλημα. Η κατάσταση θα χειροτερέψει και δε θα υπάρχει καμιά προοπτική για τον τόπο μας", ανέφερε ο Δ. Κότσυφας.

    Με το γάντι...

    Η κυβέρνηση απ' την πλευρά της, έχοντας βάλει ως στόχο την ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης, του κράτους πρόνοιας και των εργασιακών σχέσεων και θέλοντας να προωθήσει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τη μερική απασχόληση, τις ατομικές συμβάσεις, τις άδειες άνευ αποδοχών κλπ., έχει χαρακτηρίσει τη Νάουσα "φθίνουσα βιομηχανικά περιοχή" και προσπαθεί να περάσει στο Νομό Ημαθίας τα λεγόμενα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης". Στόχος της, να αμβλύνει τις αντιδράσεις, να περάσει με το... γάντι την πολιτική της ΕΕ.

    "Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μοιράσουν τη φτώχεια μας. Να δημιουργήσουν, δηλαδή, μισοαπασχολούμενους, μισοάνεργους, μισοασφαλισμένους και μισοαμειβόμενους",επισημαίνει ο Χρ. Τρεμπελής. Ηδη στις αρχές Απρίλη τα 28 απ' τα 32 σωματεία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας πραγματοποίησαν σύσκεψη για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, όπου ομόφωνα αποφασίστηκε να δοθεί αποφασιστικά η μάχη για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και των βιομηχάνων.

    "Υπάρχουν, όμως, ειλημμένες αποφάσεις. Δεν είναι τυχαίο πως στις 14 του μήνα, που ξεκίνησε ο ψευτο-κοινωνικός διάλογος, την ίδια μέρα το Νομαρχιακό Συμβούλιο του νομού μας συνεδρίαζε για τα Τοπικά Σύμφωνα", υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Οσο για τις λύσεις, ο Χρ. Τρεμπελής είναι απόλυτος: "Μια είναι η λύση: Η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, που όπως φαίνεται από τις εξελίξεις δε θα αργήσει να έρθει...".


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ