Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Εξευρωπαϊσμός"

Δεκαεφτά χρόνια μετά την πλήρη ένταξή μας στην ΕΟΚ αρχίσαμε, επιτέλους, να αποκτούμε ευρωπαϊκή φινέτσα ως χώρα και ως λαός. Τα σημάδια ότι"εξευρωπαϊζόμαστε" ταχύτατα είναι πλέον ορατά σε πολλούς τομείς και πολλές συνήθειές μας, όπως θα δείτε, άλλωστε, από τη σχετική περιγραφή που θα κάνω.

Κατ' αρχάς θα ήθελα να σημειώσω ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας και ειδικά οι ασθενείς οικονομικά τάξεις έχουν υποστεί τόσες "μεταβολές" (στην τσέπη τους) τα τελευταία χρόνια, ώστε πολύ εύκολα θα μπορούσε κανείς να τις κατατάξει πλέον στους Φράγκους ή μάλλον στους... αφράγκους. Οι τάξεις, που υπέστησαν αυτή την "αλλαγή" έχουν ως κύριο γνώρισμα τους κυρτωμένους ώμους από τα ασήκωτα βάρη που κουβαλούν, τη λεπτή μέση λόγω της "ζώνης" που τις σφίγγει ανελέητα και μοιάζουν σα να τα έχουν λίγο χαμένα. Η διανοητική τους σύγχυση φαίνεται καθαρά από το γεγονός ότι πολλές φορές σταματούν τους περαστικούς στο δρόμο και τους ρωτούν με αγωνία "από πού πάνε στο Μάαστριχτ;". Κι όταν οι άλλοι τους δείχνουν την κατεύθυνση προς την "ενοποίηση", αυτοί τότε στρίβουν... αλά γαλλικά και πάνε τρέχοντας προς την αντίθετη μεριά!

Ενας άλλος τομέας, επίσης, που δείχνει ότι γινόμαστε σιγά σιγά Ευρωπαίοι είναι και εκείνος της κατοικίας. Εδώ βλέπουμε, δηλαδή, ότι κάποιοι Ελληνες εγκαταλείπουν πλέον τα κλασικά διαμερίσματα και... προτιμούν να μένουν σε καμιά παράγκα ή σε χαρτόκουτο. "Είναι το σύγχρονο, το ευρωπαϊκό στιλ, διαμονής", λένε όλοι αυτοί, που βάζουν το κεφάλι τους κάτω από τις λαμαρίνες ή τα χαρτόνια. Και μη νομίζετε, παρακαλώ, ότι σας μιλάω για τίποτε φουκαράδες. Α, Οχι. Διότι πολλοί από τους διαμένοντες σ' αυτά τα "σύγχρονα σπίτια" είναι και ιδιοκτήτες θερινών διαμονών. Εχουν, δηλαδή, και "εξοχικά" στα... παγκάκια του Ζαππείου ή άλλων αλσυλλίων.

- Βρε πώς τα οικονομήσατε όλα αυτά; τους ρωτάς έκπληκτος και σου απαντούν:

- Από το δεύτερο πακέτο Ντελόρ, κύριε!

- Μα αυτό καθώς και το πρώτο δεν το έφαγαν οι επιτήδειοι;

- Οχι, δα! Σε μας κατέληξε όλο. Δεν το βλέπετε;

Υπήρξαν όμως, λέει, και κάποιοι που δε "βολεύτηκαν" από το δεύτερο πακέτο και περιμένουν τώρα το τρίτο. Να, όπως εκείνος ο ηλικιωμένος που ξαπλώνει προσωρινά στο υπόγειο της Ομόνοιας και περιμένει...

- Νομίζετε ότι με το τρίτο πακέτο θα αποκτήσετε κι εσείς δικό σας κατάλυμα;

- Σίγουρα, σε κάποιο κοιμητήρι! Γι' αυτό και έχω δώσει εντολή να γράψουν στην πλάκα: "Ζήτω η Ευρώπη, που επιτέλους με στέγασε"!

Δεκαεφτά χρόνια μετά την ένταξή μας στην ΕΟΚ αρχίσαμε ήδη να αποκτούμε ευρωπαϊκή φινέτσα. Στην εκπαίδευση, λόγου χάρη, ακολουθούμε το... παπαΓαλλικό σύστημα, ενώ στην οικονομία, αντιθέτως, ακολουθούμε το... Δανεικό. "Εξευρωπαϊσμός", όμως, επήλθε και στην εξωτερική μας πολιτική. Πάψαμε, δηλαδή, να λέμε μόνο "γιες" και προσθέσαμε σ' αυτό και το "γιαβόλ" ή το "ουί". Θα ήθελα να πω ακόμη ότι πολλοί Ελληνες "γαλλίζουν" πλέον και λένε το "ρο", "γο".

- Τι θα φάμε, σήμεγα, Κώστα;

- Τι άλλο, γυναίκα, Ευγώπη και ξεγό ψωμί!

- Τι γνώμη έχετε για την "ενοποίηση";

- Ανάθεμα την ώγα, ανάθεμα!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Εξευρωπαϊσμός" (1997-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ