Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μονόδρομος η ενωμένη δράση της αγροτιάς

Χωριά των νομών Ημαθίας και Πέλλας επισκέφτηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας και Μαρία Μπόσκου

Μονόδρομος είναι η ενωμένη και συντονισμένη δράση της αγροτιάς για τη διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Αυτό τόνισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας και Μαρία Μπόσκου,στη διάρκεια περιοδείας τους στα χωριά της Ημαθίας,προχτές Κυριακή. Το Σάββατο, ο πρώτος περιόδευσε και σε χωριά της Πέλλας.Κοινό πρόβλημα και των δύο νομών είναι οι τεράστιες ζημιές που έπαθαν οι καλλιέργειες την άνοιξη από τις παγωνιές.

Στην Ημαθία οι δύο βουλευτές επισκέφτηκαν τα χωριά Επισκοπή, Μονόσπιτα, Καμποχώρι, Πλάτανος, Πλατύ, Αραχος και στην Πέλλα ο Βαγγέλης Μπούτας τα, Σεβαστιανά, Ριζό, Ρυζάρι, Πλατάνι, Φλαμουριά, Λιποχώρι, Καλύβια, Παλατάδες, Παλαίφυτο, Αθυρα,και άλλα της επαρχίας Γιαννιτσών. Ιδιαίτερα για το πρόβλημα από την καταστροφή των δεντροκαλλιεργειών, οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ επισήμαναν πως οι όποιες υποσχέσεις πήραν από υπουργείο Γεωργίας και άλλους αρμόδιους φορείς είναι ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα, όσο δε γίνεται γνωστό από ποια κονδύλια ο ΕΛΓΑ θα δώσει αποζημιώσεις. Γιατί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων, οι ζημιές και στους δύο νομούς ξεπερνούν τα 55 δισ. δραχμές και το αποθεματικό του ΕΛΓΑ είναι μόλις 22 δισ. Υπεύθυνες γι' αυτό είναι οι κυβερνήσεις που ποτέ δεν απέδωσαν στον ΕΛΓΑ τα χρήματα που έπρεπε να δίνονται κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συναντήθηκαν επίσης και με βαμβακοπαραγωγούς, με τους οποίους συζήτησαν τις ολέθριες συνέπειες της ΚΑΠ, της ΓΚΑΤΤ και του Μάαστριχτ για τον Ελληνα αγρότη. Ο Βαγγέλης Μπούτας σημείωσε ότι στόχο έχουν να ξεκληρίσουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες της χώρας, τον ιστό της αγροτικής οικονομίας μας και υπογράμμισε: "Με το Μητρώο των Αγροτών που προωθούν, αυτόν κυρίως τον σκοπό επιδιώκουν". Επισημαίνοντας, επίσης, ότι όσο οι κυβερνήσεις θα συναντάνε αδράνεια και απάθεια από τους αγρότες, τόσο θα υλοποιούν τα σκληρά μέτρα ξεκληρίσματος της αγροτιάς, είπε: "Οι αγρότες όμως δεν έχουν σκοπό να σκύψουν το κεφάλι. Οι αγώνες τους σ' όλη τη χώρα τον προηγούμενο χειμώνα είναι μόνο η αρχή. Η συνέχεια θα είναι σίγουρα πιο μαζική και μαχητική".

Σημαντικές ήταν οι αναφορές αγροτών στα προβλήματα, αλλά και οι διαπιστώσεις τους ότι αυτά οξύνονται, εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ. Ενώ, ταυτόχρονα, δήλωναν άγνοια για το νέο κανονισμό περί οπωροκηπευτικών για τις συνέπειες του οποίου τούς ενημέρωσαν οι βουλευτές. Τέλος, στις συζητήσεις στα καφενεία και στις πλατείες μίλησαν και για τις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις της αγροτιάς, τα διδάγματα και τα συμπεράσματα που έβγαλε ο αγροτικός κόσμος, ενώ καταγγέλθηκε η επιλογή της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους με τα "αγροτοδικεία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ