Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Οι αγώνες είναι πλέον η μοναδική λύση"

Μιλά στο "Ρ" ο Τάκης Τσακαλίδης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, ο οποίος τονίζει πως οι αγρότες πλέον πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Μιλά με αγανάκτηση. Γιατί ο νομός του, από τους κορυφαίους κάποτε νομούς ανάπτυξης, αυτή τη στιγμή είναι ο πρώτος σε χρέη στην Αγροτική Τράπεζα. Χαρακτηρίζει την Αγροτική Τράπεζα "ταφόπετρα" των αγροτών, ενώ θέλοντας να δείξει το μέγεθος της καταστροφής και της απογοήτευσης λέει χαρακτηριστικά: "Ερχονται στα αγροτικά σπίτια οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και του ΟΤΕ και ο κόσμος βγαίνει να ψάξει για δανεικά. Ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως θα φτάναμε σ' αυτό το σημείο"... Εκτιμά πως η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει πάλι τους αγρότες στους δρόμους, ενώ χαρακτηρίζει τη στάση της κυβέρνησης συνολικά απαράδεκτη. "Εχουν μηνυθεί 172 αγρότες του νομού για τη συμμετοχή τους σε προηγούμενες κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον αγροτικό κόσμο, μόνο που αυτή η ιστορία θα τους βγει ανάποδα. Οι αγώνες είναι η μοναδική πλέον λύση και όλοι το γνωρίζουμε", επισημαίνει.

Ο Τάκης Τσακαλίδης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) του Νομού Ημαθίας, είναι κατηγορηματικός: "Οι αγρότες πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Εχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού και δυστυχώς θα 'ρθουν και χειρότερα". Τα προβλήματα δύσκολο να τα ταξινομήσεις. Ο φετινός παγετός ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου. "Η κατάσταση φέτος θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Ο παγετός έχει πλήξει όλες τις παραγωγές μας. Εκτιμάται ότι στην Πέλλα, στην Κατερίνη και στην Ημαθία οι ζημιές θα ξεπεράσουν τα 80 δισεκατομμύρια. Και ο ΕΛΓΑ προσπάθησε να αποζημιώσει το 40% των ζημιών, με τη δικαιολογία ότι οι καταστροφές έγιναν στην ανθοφορία και όχι στην καρποφορία. Αυτό πια ήταν πρόκληση. Μετά όμως τον ξεσηκωμό μας, λένε πως θα μας αποζημιώσουν στο καρπίδιο. Εμείς καχύποπτοι πλέον, δηλώνουμε πως θα είμαστε σε επαγρύπνηση", τονίζει.

Ο παγετός μας έσωσε!

Το σημαντικότερο όμως σ' αυτή την ιστορία είναι η επισήμανση του Τ. Τσακαλίδη πως "ο φετινός παγετός είναι το μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με αυτό που θα προέκυπτε αν είχαμε παραγωγή"! Κι αυτό γιατί τουλάχιστον τώρα οι αγρότες θα πάρουν κάποια χρήματα από την αποζημίωση. "Τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ θα φαίνονταν, αν δεν είχαμε τον παγετό. Η παραγωγή μας θα έμενε απούλητη, πάλι τα ροδάκινα και τα μήλα θα πετιούνταν στις χωματερές. Η κατάσταση είναι απελπιστική", λέει χαρακτηριστικά.

Είναι ενδεικτικό, ίσως, πως πέρσι κανένα αγροτικό προϊόν δεν... περπάτησε στο νομό. Τα κεράσια έμειναν στα χωράφια, οι φράουλες το ίδιο. Η μεγαλύτερη παραγωγή των μήλων έμεινε στα ψυγεία, τα ροδάκινα πετάχτηκαν... απλόχερα στις χωματερές. Οσο για το βαμβάκι, τα καπνά και τα ζαρζαβατικά ούτε κουβέντα να γίνεται. "Δεν είναι υπερβολή όλα αυτά. Και όχι μόνο δεν υπήρξε αγροτική καλλιέργεια που να περπάτησε στο νομό. Το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει προοπτική. Ο νομός δυστυχώς μαραζώνει κι αυτό θα έχει επιδράσεις όχι μόνο στους αγρότες, αλλά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα", υπογραμμίζει ο Τ. Τσακαλίδης.

Το μόνο προϊόν που δείχνει να ξεφεύγει λίγο από αυτή την κατάσταση είναι το βιομηχανικό ροδάκινο, η πρώτη δυναμική καλλιέργεια του Νομού Ημαθίας. Ωστόσο και εδώ υπάρχουν προβλήματα. Οι βιομηχανίες αρνούνται - εκμεταλλευόμενοι τη δύσκολη κατάσταση - να δώσουν στους παραγωγούς τη θεσμική τιμή. "Δόθηκαν μάχες μέσα από τους συνεταιρισμούς, για να πάρουμε τη θεσμική τιμή. Αλλού τα καταφέραμε κι αλλού όχι. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι να πηγαίνει στις τσέπες των βιομηχάνων το 20% από την παραγωγή στο βιομηχανικό ροδάκινο", υπογραμμίζει ο γραμματέας της ΟΑΣ. Αίτημα των αγροτών είναι να δημιουργηθεί φορέας, ανεξάρτητος από τις διοικήσεις των συνεταιρισμών, που θα συμβάλλει στην άμεση πληρωμή των παραγωγών βιομηχανικού ροδάκινου με τη θεσμική τιμή και με την εγγύηση τράπεζας.

Για τον Τ. Τσακαλίδη μόνη λύση πλέον είναι οι κινητοποιήσεις. "Οι κινητοποιήσεις, όπως και όταν γίνονται, πάντα φέρνουν αποτέλεσμα. Μπορεί όχι άμεσα, αλλά μακροπρόθεσμα σίγουρα. Αλλωστε άλλη λύση δεν υπάρχει", καταλήγει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πάγωσε» το αγροτικό εισόδημα από τον παγετό (2015-06-18 00:00:00.0)
Αδεια τα τελάρα της συγκομιδής... (2003-05-23 00:00:00.0)
Νέα προβλήματα για τους ροδακινοπαραγωγούς (2002-07-12 00:00:00.0)
Πλούσιες περιοχές με... φτωχούς αγρότες (2001-02-16 00:00:00.0)
Αγωνιστική κινητοποίηση στις 29 του Γενάρη (2001-01-20 00:00:00.0)
"Οι αγώνες είναι πλέον η μοναδική λύση" (1997-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ