Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Αποδείχτηκε η μεθόδευση των διώξεων...

Ανάμεσα στους "κατηγορούμενους": Τρεις ιδιοκτήτες βαμβακοσυλλεκτικής που ποτέ δε μετακινήθηκε. Δύο ιδιοκτήτες θεριζοαλωνιστικής που πουλήθηκε το 1992 στην Ιορδανία! Αλλος κατηγορείται ότι είχε το τρακτέρ του ταυτόχρονα σε τρία μπλόκα. Κατηγορούμενος ακόμη και ένας που απεβίωσε πριν ένα χρόνο! Ενώ η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των μελών της ΠΑΣΕ με διαφορετικό κατηγορητήριο απ' αυτό που παραπέμφθηκαν, γιατί δεν προέκυπτε αδίκημα! Σήμερα ολοκληρώνεται η δίκη και αναμένεται η απόφαση

Η σαθρότητα του κατηγορητηρίου και η επιμονή της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τους αγώνες των αγροτών, αποδείχτηκαν περίτρανα χτες, δεύτερη μέρα της δίκης στη Λάρισα των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και άλλων 12 αγροτών για το μπλόκο των Τεμπών. Μάλιστα, καθώς από την ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο δεν αποδείχτηκε η διάπραξη κάποιου αδικήματος, η εισαγγελέας Σ. Αποστολάκη επιχείρησε να αλλάξει το κατηγορητήριο και πρότεινε την ενοχή όλων των μελών της Πανθεσσαλικής για "άμεση συνεργία σε παρακώλυση συγκοινωνιών",ενώ η αρχική κατηγορία ήταν "ηθική αυτουργία". Επίσης, έκρινε ως ένοχους τους 7 από τους 12 αγρότες, παρ' όλο που δεν υπήρξαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, και για τους υπόλοιπους 5 πρότεινε απαλλαγή λόγω αμφιβολιών. Η δίκη διεκόπη, χτες το απόγευμα, αφού απολογήθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι και αγόρευσαν πέντε συνήγοροι υπεράσπισης που είχαν έρθει από την Αθήνα. Ετσι, η δίκη συνεχίζεται σήμερα στις 11 το πρωί με την αγόρευση των υπόλοιπων συνηγόρων υπεράσπισης και την αγόρευση της πολιτικής αγωγής και ακολούθως αναμένεται η έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.

Στην ακροαματική διαδικασία χτες αποδείχτηκε ότι η όλη υπόθεση είναι μεθοδευμένη και η κυβέρνηση επιδιώκει, πάση θυσία, την παραδειγματική τιμωρία των μελών της Πανθεσσαλικής και άλλων αγωνιζόμενων αγροτών. Το επιβεβαιώνουν, εκτός των άλλων, και οι απαράδεκτες δηλώσεις που έκανε προχτές στη Λάρισα ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο. Παράγοντες της δίκης εκτιμούν ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, αφού ο Δ. Σωτηρλής βγήκε, εκ των προτέρων, να καταδικάσει τους κατηγορούμενους, λέγοντας ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών αποτελούν αδίκημα και είναι ενέργειες αντισυνταγματικές!Οι δηλώσεις αυτές καυτηριάστηκαν έντονα χτες στο δικαστήριο, τόσο από μέλη της Πανθεσσαλικής, όσο και από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Κατασκευασμένο κατηγορητήριο

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας φάνηκε η προχειρότητα και η βιασύνη στην "κατασκευή" του κατηγορητηρίου, προκειμένου να συρθούν, το ταχύτερο δυνατό, στο εδώλιο τα μέλη της ΠΑΣΕ και άλλοι αγρότες με προφανή στόχο να χτυπηθούν οι αγώνες της αγροτιάς. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, δεν παραπέμφθηκε μαζί με τα άλλα μέλη της Πανθεσσαλικής ο Βαγγέλης Μπούτας, γιατί η άρση της βουλευτικής ασυλίας - που και ο ίδιος ζήτησε - θα απαιτούσε τουλάχιστον ένα χρόνο... Μαζί μ' αυτό που επισημάνθηκε στη διάρκεια της δίκης, καταγγέλθηκε ακόμα ότι με το διαχωρισμό αυτό που λειτουργεί διχαστικά επιχειρείται η σπίλωση του βουλευτή του ΚΚΕ.

Από τα λεγόμενα των κατηγορούμενων αγροτών προέκυψε ότι μόνον τρεις είχαν τα τρακτέρ τους στο μπλόκο των Τεμπών και αυτά ήταν στην άκρη του δρόμου και δεν παρακώλυαν τις συγκοινωνίες... Με αποφασιστικότητα οι αγρότες με την απολογία τους απέκρουσαν τις κατηγορίες και τις "περίεργες" ερωτήσεις της εισαγγελέα Σ. Αποστολάκη και του προέδρου Ευστάθιου Τσούτσα.Αποδείχτηκε πως οι περισσότεροι κατηγορούμενοι παραπέμπονται, εντελώς άδικα και με βάση τους αριθμούς των τρακτέρ που συνέλεξε... η Αστυνομία. Τρεις σύρθηκαν επειδή η αστυνομία έδωσε τον αριθμό της βαμβακοσυλλεκτικής η οποία ποτέ δε μετακινήθηκε από το χωριό. Αλλοι δύο παραπέμφθηκαν για τη θεριζοαλωνιστική που, ωστόσο, πουλήθηκε από το 1992 στην Ιορδανία! Μέχρι και νεκρούς κάλεσαν στη δίκη, όπως έγινε στην περίπτωση του Γ. Καραγιάννη, που απεβίωσε πριν ένα χρόνο και παραβρέθηκε στο δικαστήριο ο γιος του... Η θλιβερή συνέχεια δόθηκε με τον Χ. Παπακωστούλη που κατηγορείται ότι είχε το τρακτέρ σε τρία μπλόκα ταυτόχρονα, όπως και με τον 70χρονο Ευρ. Πουλαράκη, ο οποίος δεν ήταν καν στο μπλόκο των Τεμπών!

Αυτουργός η κυβέρνηση

Τα μέλη της Πανθεσσαλικής με αγωνιστικότητα κατέρριψαν τις κατηγορίες και ανέδειξαν τα προβλήματα που οδηγούν τους αγρότες στους δρόμους του αγώνα. Ακόμα και δύο προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ, που ήταν μέλη της ΠΑΣΕ και αποχώρησαν, οι Στ. Ζέικος και Χρ. Νικόπουλος,είπαν ότι η κατηγορία δεν ευσταθεί - ενώ διαχώρισαν τη θέση τους. Τα μέλη της ΠΑΣΕ, αφού εξήγησαν το συντονιστικό ρόλο της Πανθεσσαλικής κλπ., υπογράμμισαν ότι η δίκη αυτή εξυπηρετεί τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης, η οποία στέλνει τους συνδικαλιστές στο δικαστήριο για να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας στους αγρότες. Οι αγρότες έχουν προβλήματα και πρέπει να λυθούν. Γιατί αν δε λυθούν, τότε δε θα δικάζονται στο εξής αγρότες, αλλά... πρώην αγρότες τονίστηκε χαρακτηριστικά. Οσον αφορά την κατηγορία για ηθική αυτουργία, τα μέλη της ΠΑΣΕ την κατέρριψαν και κατάγγειλαν ότι "ηθικός αυτουργός είναι η κυβέρνηση και όχι οι αγωνιζόμενοι αγρότες".

Τέλος, χτες άρχισαν και οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης που συνεχίζονται σήμερα από τις 11 το πρωί, ενώ αναμένεται σήμερα να βγει και η απόφαση. Αγόρευσαν οι: Γ. Κατσαρός, βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής, τα μέλη του ΔΣΑ Ιορδάνης Προυσανίδης, Γ. Κουλουρούδης,ο εκπρόσωπος του ΔΣΑ, Δημ. Ξαραφιανός και ο Μ. Κανάκης, επίσης μέλος του ΔΣΑ. Ολοι τους σημείωσαν πως οι κατηγορίες δεν ευσταθούν και δεν μπορούν να θεμελιωθούν με βάση το κατηγορητήριο. Επίσης, έθιξαν την απόπειρα της εισαγγελέα να μετατρέψει την κατηγορία για τα μέλη της ΠΑΣΕ, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι απαράδεκτο τουλάχιστον δικονομικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ