Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυξάνεται η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών!

Η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών έχει επεκταθεί σήμερα και αποτελεί μια σημαντική μορφή του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία του ερευνητή Γ. Λάζου,σχεδόν 3.000 ανήλικα αγόρια και κορίτσια προωθήθηκαν στην πορνική αγορά της Ελλάδας το 18μηνο Σεπτέμβρη 1995 - Μάρτη 1997.

Οπως τόνισε, μιλώντας χτες σε Διήμερο του Πάντειου Πανεπιστημίου η καθηγήτρια Εγκληματολογίας Κ. Σπινέλλη,η πολιτεία δεν έχει ακόμα προβεί στη λήψη ορισμένων συγκεκριμένων, απαραίτητων, προληπτικών (κοινωνικών - προνοιακών - νομοθετικών) μέτρων για την αντιμετώπιση αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας. Το Διήμερο άρχισε χτθες και συνεχίζεται σήμερα. Διοργανωτές είναι το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας. Θέμα του είναι "η σεξουαλική εκμετάλλευση του παιδιού ως διεθνές οργανωμένο έγκλημα".

Σύμφωνα με τον Γ. Λάζο, περίπου 4 στα 5 από τα ανήλικα άτομα που εκδόθηκαν και εκδίδονται είναι κορίτσια. Στην πλειονότητά τους είναι ελληνικής καταγωγής, αλλά ο αριθμός των αλλοδαπών ανήλικων που εκδίδονται αναπτύσσεται με γρηγορότερους ρυθμούς. Η πορνεία ανηλίκων έχει μια "δική της" πορνική πελατεία, η ζήτηση της οποίας υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά παιδιών και εφήβων. Η πορνεία ανηλίκων έχει ιδιαίτερα υψηλές τιμές πορνικών σεξουαλικών μισθωμάτων και σημαντικά ποσοστά κέρδους, πραγματοποιεί δε έναν πολύ σημαντικό ετήσιο συνολικό τζίρο.

Οπως επισημαίνει η δικηγόρος Ι. Βατσολόκη,στην ελληνική νομοθεσία δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα διατάξεων που να καλύπτει κατά τρόπον ολοκληρωμένο το σύνολο των προσβολών κατά της παιδικής ηλικίας. "Είναι ανάγκη να υπάρξει στην Ελλάδα", υπογραμμίζει, "ένα ενιαίο νομοθέτημα που θα καλύπτει συνολικά όλο το φάσμα προστασίας του παιδιού σαν αυτοτελούς έννομου αγαθού και το οποίο θα πάρει υπόψη τόσο τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, όσο και τις υπάρχουσες συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ