ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ
Με τον Κυριακάτικο "Ρ" στο χέρι

Με τη φιλοδοξία να φτάσει σε κάθε σπίτι εργαζόμενου, μικρομεσαίου αγρότη, επαγγελματία και βιοτέχνη, η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές, η οποία δημοσιεύεται την ερχόμενη Κυριακή, 17/1/99, στο "Ριζοσπάστη", οι κομμουνιστές σ' όλη τη χώρα, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, προετοιμάζονται να πάρουν μέρος στην Πανελλαδική Εξόρμηση για τη διακίνηση του "Ρ".

Οπως δείχνουν στοιχεία απ' όλες σχεδόν τις μεγάλες περιοχές της χώρας, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, από τις Περιοχές μέχρι τις μικρές πόλεις και τις ΚΟΒ, προετοιμάζονται και σχεδιάζουν τη μεγαλύτερη δυνατή εξόρμηση την τελευταία περίοδο, με στόχο να φτάσει ο "Ρ" και η εκλογική διακήρυξη για τις Ευρωεκλογές, αν είναι δυνατόν, παντού όπου κατοικούν, ζουν και δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Για τους κομμουνιστές η εξόρμηση με το "Ρ" για τη διακίνηση της Διακήρυξης του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές, θεωρείται ως ένα πρώτο ουσιαστικό άνοιγμα του Κόμματος στο λαό, για να ενημερωθεί, πρώτα απ' όλα, για τις θέσεις του Κόμματος για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, ενόψει της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

Οπως μας είπαν χαρακτηριστικά, στελέχη της ΚΟΑ, μέσα από συνεδριάσεις των Γραφείων των Οργανώσεων σχεδιάζεται η εξόρμηση κάθε οργάνωσης και η κινητοποίηση όλων των μελών του Κόμματος, αλλά και φίλων και οπαδών στην προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή διακίνηση του "Ρ" και της Διακήρυξης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές. Δίνοντας το κλίμα άμιλλας και συναγωνισμού που διαμορφώνεται, μας ενημέρωσαν ότι, ήδη, μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά αριθμός οργανώσεων δίνουν παραγγελίες να διακινήσουνκαι μάλιστα αυξημένο αριθμό φύλλων του "Ριζοσπάστη". Ενώ στο σχεδιασμό για την Πανεξόρμηση για διακίνηση του "Ρ" εντάσσεται και η Οργάνωση της ΚΝΕ.

Ανάλογα με το χώρο ευθύνης της κάθε οργάνωσης οι κομμουνιστές σχεδιάζουν πόρτα πόρτα να επισκεφθούν κάθε σπίτι με το "Ρ" και τη Διακήρυξη του ΚΚΕ και να ενημερώσουν και να συζητήσουν με τους εργαζόμενους τις θέσεις του Κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών. Η διακίνηση σχεδιάζεται να συνεχιστεί και τη Δευτέρα σε τόπους δουλιάς και άλλους χώρους όπου συγκεντρώνονται εργαζόμενοι όπως σε υπηρεσίες, δήμους κλπ. Για παράδειγμα η Αχτίδα Υγείας θα διακινήσει το "Ρ" στα νοσοκομεία, ενώ άλλες οργανώσεις θα καλύψουν εργοστάσια και άλλους τόπους δουλιάς, όπως και σταθμούς τρένων, πλατείες και σταυροδρόμια απ' όπου περνά κόσμος.

ΕΕΔΥΕ
ΟΧΙ στη ΝΑΤΟική υποταγή

Καταγγέλλεται η πολυεθνική Βαλκανική Δύναμη, που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστές κατά των λαών και των κινημάτων της ευρύτερης περιοχής

Την πλήρη αντίθεσή της στη συγκρότηση της λεγόμενης Βαλκανικής Ταξιαρχίας, που το ιδρυτικό της πρωτόκολλο υπογράφτηκε προχτές, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και καλεί τη νεολαία και το λαό να αντιπαλέψει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Το Γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ, αναφέρει στην ανακοίνωση αυτή:

"Αλλος ένας ισχυρός κρίκος προστίθεται στο αλυσόδεμα της χώρας στο ιμπεριαλιστικό ΝΑΤΟικό άρμα, με τη δημιουργία και τη λειτουργία της επονομαζόμενης "πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης Νοτιοανατολικής Ευρώπης" που αποφασίστηκε στις 11 του Γενάρη στην Αθήνα. Το υποκριτικό πρόσχημα της διατήρησης της ειρήνης της σταθερότητας στην περιοχή που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αυτής της πολυεθνικής δύναμης, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα, δηλαδή, ότι αυτή η πολυεθνική στρατιωτική δύναμη με τη συμμετοχή της Ελλάδας θα υπηρετεί επεμβατικούς σκοπούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, εντάσσεται δε στο γενικότερο σχεδιασμό της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, υπενθυμίζει πως όταν έγιναν οι μεικτές ασκήσεις βαλκανικών στρατών στα πλαίσια του ονομαζόμενου "Συνεταιρισμού για την Ειρήνη" με το πρόσχημα των σεισμών στην Καλαμάτα, είχε σημειώσει τους πραγματικούς στόχους που δεν ήταν άλλοι παρά η χρησιμοποίηση και των βαλκανικών στρατών στις επιθετικές βλέψεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Σήμερα αποδεικνύεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και ο λαός μας πρέπει να βγάζει τα ανάλογα συμπεράσματα".

Καταλήγοντας η ανακοίνωση τονίζει:

"Η συγκρότηση της ταξιαρχίας παίρνει σαν βάση την πρακτική εφαρμογή των πολυεθνικών δυνάμεων στη Βοσνία και την Αλβανία και εξυπηρετεί απόλυτα τη "νέα αποστολή" που διαδραματίζει το ΝΑΤΟ με τη χωρίς όρια δράσης δομή του. Μια αποστολή που στο στόχαστρο της έχει πρώτα και κύρια τους λαούς και τα κινήματά τους, που αντιστέκονται στην εκμετάλλευση και την καταπίεση που έχουν επιβάλει οι ιμπεριαλιστές με τη "νέα τάξη πραγμάτων".

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στη συγκρότηση της λεγόμενης βαλκανικής ταξιαρχίας και καλεί τους μαζικούς φορείς, τις επιτροπές ειρήνης και τη νεολαία να διαμαρτυρηθούν με κάθε τρόπο. Καλεί το λαό να αντιπαλέψει την πολιτική της ΝΑΤΟικής υποταγής που μετατρέπει τους Ελληνες στρατιώτες σε Ράμπο στην υπηρεσία των συμφερόντων της "νέας τάξης" και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων".

Στο πλάι τους

Η κυβέρνηση έφτασε μέχρι εκεί: Αφού προσπάθησε, αλλά δεν τα κατάφερε με την τακτική της διάσπασης των μαθητών και της μεταξύ τους αντιπαράθεσης, αφού δεν μπόρεσε να μπολιάσει με τη λογική του στρατού "γενιτσάρων" τα παιδιά, επιδιώκει να μετατρέψει σε "γενίτσαρους" τους γονείς και να τους στρέψει κατά των παιδιών τους! Αυτή η ελεεινή κυβερνητική πρακτική βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτές τις μέρες. Ολόκληρες "κλαδικές" του ΠΑΣΟΚ έχουν προσανατολιστεί να παίρνουν, καθημερινά, θέση "αγανακτισμένου πολίτη" έξω από τα σχολεία της χώρας! Προσπαθούν να οδηγήσουν τους γονείς στο να μετατραπούν σε "μπουκαδόρους", που θα προβούν σε "καταλήψεις" των καταλήψεων και θα "αστυνομεύουν" τις σχολικές αίθουσες! Η κυβέρνηση έφτασε στην έσχατη εκδήλωση της φασιστικής της αντίληψης περί "κοινωνικού αυτοματισμού": Εκβιάζει όσο μπορεί τους γονείς - κάνοντας χρήση του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας περί "χαμένης χρονιάς", αλλά και απειλώντας ότι θα "δημεύσει" (!) τις περιουσίες τους - να γίνουν "δεσμοφύλακες" των μαθητών, αφού προηγουμένως προβούν σε "δηλώσεις αποκήρυξης" των παιδιών τους!

***

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα μέτρο. Αρχικά αποφάσισε ότι για να περάσει την πολιτική της δεν έχει πρόβλημα να αντιστρατευτεί κάθε κοινοβουλευτική πρακτική και να περάσει στα μουλωχτά την εκπαιδευτική της "μεταρρύθμιση". Κατόπιν, όταν οι μαθητές ξεσηκώθηκαν, αποφάσισε να "χαλάσει" την εικόνα τους, κάνοντας χρήση της συκοφαντίας και της προβοκάτσιας κατά των αγώνων τους. Οταν ούτε αυτή η μεθόδευση απέδωσε, αποφάσισε να "χαλάσει" και τα τελευταία προσχήματα δημοκρατικοφανούς καταστολής, επιβάλλοντας τη "δικτατορία" των εισαγγελέων και των ασφαλιτών στα σχολεία. Τώρα που κι αυτή η αθλιότητα έπεσε στο κενό, η κυβέρνηση επιδιώκει να "χαλάσει" ακόμα και οικογένειες (!), αρκεί να προωθήσει την πολιτική της. Θέλει να εξωθήσει τους γονείς να συγκρούονται με τα παιδιά τους και, μάλιστα, για ένα θέμα που τα παιδιά έχουν πέρα για πέρα δίκιο. Προσπαθεί να καλλιεργήσει στους γονείς τη συνείδηση του "παιδονόμου" και οικιακού εισαγγελέα! Η κυβέρνηση, αφού απέτυχε με τους άλλους τρόπους, τώρα επενδύει στην κατ' οίκον τρομοκρατία και στη διατάραξη της σχέσης μεταξύ γονιού - παιδιού! Τέτοια "πατρική" στοργή έναντι της ελληνικής κοινωνίας, μόνο κάτι τέτοιοι "εκσυγχρονιστές" θα μπορούσαν να επιδείξουν.

***

Οι γονείς, που δικαίως αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους, μπορούν και πρέπει να θέλουν τα παιδιά τους ανθρώπους "ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες" και όχι ραγιάδες και "αριστούχους" στο μάθημα της "υπακοής", όταν θα γίνεται επίκληση, εναντίον τους, της φοβέρας του εισαγγελέα. Δεν πρέπει να θέλουν τα παιδιά τους να παραιτούνται από το δίκιο τους, μπροστά στις απειλές όσων υπηρετούν το άδικο, αλλά να θέλουν τα παιδιά τους ανθρώπους, που ακολουθούν μια στάση ζωής, η οποία αντιστοιχεί στην αξιοπρέπεια εκείνου που αρνείται ό,τι "αποφασίζουν άλλοι για εκείνον πριν από εκείνον". Τελικά, οι γονείς θα στηρίξουν τα παιδιά τους και δε θα δεχτούν να λειτουργήσουν σαν "λοχίες" του κυβερνητικού "στρατού κατοχής" της Παιδείας. Οι γονείς, αντιτασόμενοι οι ίδιοι στο νόμο Αρσένη, ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχουν για τις μορφές πάλης που ακολουθούν οι μαθητές, έχουν μια βασική υποχρέωση: Να δείξουν σεβασμό στις αποφάσεις των παιδιών τους και να σταθούν στο πλάι τους, πολύ περισσότερο που τα όσα διακυβεύονται δεν είναι τίποτα λιγότερο από το ίδιο το μέλλον της σημερινής νέας γενιάς, αλλά και των επόμενων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ