ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Σεισμό" προβλέπουν οι συνταξιούχοι

Πανσυνταξιουχική, πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη. Ξεπέρασαν το 30% οι απώλειες τα τελευταία εφτά χρόνια, τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής των συνταξιουχικών οργανώσεων

"Την Τρίτη θα γίνει σεισμός",τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας,προϊδεάζοντας για τη μαζική συμμετοχή των συνταξιούχων στην πανελλαδική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 19 Γενάρη, στις 10.30πμ στην πλατεία Κάνιγγος και στην πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.Την ίδια μέρα οι συνταξιούχοι Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 10.30πμ στην Καβάλα.

Παίρνοντας το λόγο ο Χ. Τριάντης,πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, τόνισε πως οι συνταξιούχοι όλης της χώρας είναι "επί ποδός" και ότι με έγγραφό τους έχουν ζητήσει να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Επισήμανε ότι "κανένα πρόβλημα και αίτημα των 1.250.000 συνταξιούχων δεν έχει ικανοποιήσει η κυβέρνηση, αντίθετα έχει γίνει ακόμα πιο επιθετική". Υπογράμμισε πως η συγκέντρωση της Τρίτης είναι η πρώτη του '99 και προάγγελος νέου γύρου κινητοποιήσεων μέσα στο χρόνο.

Ο Δ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τόνισε πως "η κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εφαρμόζει σκληρή και μονόπλευρη πολιτική λιτότητας. Τα τελευταία 7 χρόνια εξαιτίας αυτής της πολιτικής εμείς οι συνταξιούχοι είχαμε πάνω από 30% απώλειες".Σημείωσε πως οι αυξήσεις 2,5% που εξάγγειλε η κυβέρνηση θα εξανεμιστούν από τις αυξήσεις στα τιμολόγια και τα διάφορα είδη. Συνεχίζοντας τόνισε πως με το "μικρό" αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα δόθηκε χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα και τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το δεύτερο γύρο "κοινωνικού διαλόγου" για το μεγάλο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που απειλεί να σαρώσει τα πάντα."Καταλογίζουμε - σημείωσε - τεράστιες ευθύνες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και τις άλλες ανώτερες οργανώσεις αν κάτσουν στο τραπέζι και δεχτούν αφαίρεση κεκτημένων". Καταλήγοντας τόνισε: "Την Τρίτη θα γίνει σεισμός. Το κλίμα είναι θετικό και χιλιάδες συνταξιούχοι από την επαρχία θα έρθουν στο αγωνιστικό ραντεβού της Αθήνας".

Ο Ιγν. Πλιάκας,από τους συνταξιούχους τραπεζοϋπάλληλους, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, τα λεγόμενα ειδικά Ταμεία, ενώ ο Κ. Νερούλης απ' τους συνταξιούχους ΟΣΕ κατάγγειλε ότι το ΤΑΠ - ΟΤΕ οδηγείται σε μαρασμό.

Ο Μ. Φωτόπουλος,από τους συνταξιούχους ΗΣΑΠ, κατάγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα πράσινα λεωφορεία ΗΣΑΠ και να τα εκχωρήσει στην ΕΘΕΛ, πράγμα που θα οδηγήσει σε μείωση του προσωπικού κατά 500 άτομα και θα έχει επίπτωση και στο Ταμείο τους. Σημείωσε πως προχτές οι συνταξιούχοι ΗΣΑΠ έκαναν συμβολική κατάληψη στις γραμμές του τρένου στην Ομόνοια και ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν. "Υποχρεώσαμε - κατέληξε - τον διευθύνοντα σύμβουλο να ξεκινήσει από Δευτέρα διάλογο με το σωματείο και τους συνταξιούχους, για το ασφαλιστικό θέμα".

Ο Δ. Κούστας,απ' τους συνταξιούχους αυτοκινητιστές, κατάγγειλε την κυβερνητική στάση, όσον αφορά το νέο αντιασφαλιστικό νόμο και την ενοποίηση των Ταμείων των αυτοαπασχολούμενων, τονίζοντας πως ούτε την παραμικρή πρότασή μας δε δέχτηκε.

Εντατικοποίηση στη "ΜΑΝΤΟΝΙΑ"

Οργή στη "ΦΑΝΚΟ" για τις επιχειρούμενες αντεργατικές ανατροπές

ΚΑΒΑΛΑ (της απεσταλμένης μας ΒΑΣΩΣ ΝΙΕΡΗ).-

Τη βιομηχανία ιματισμού "ΜΑΝΤΟΝΙΑ" στην Καβάλα επισκέφθηκε χτες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης, Θ. Ευθυμίου,στα πλαίσια περιοδείας του στις επιχειρήσεις του κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα.

Στη "ΜΑΝΤΟΝΙΑ" - μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου με 600 περίπου εργαζόμενους - συναντήθηκε με τη διοίκηση του σωματείου, το οποίο, αν και νεοσύστατο, έχει ήδη στο ενεργητικό του αρκετές κατακτήσεις. Ωστόσο δε λείπουν και τα προβλήματα, που κυρίως έχουν να κάνουν με την απαίτηση της επιχείρησης για εντατικοποίηση της εργασίας σε περιόδους αιχμής και την τακτική της να θέτει σε αργία εργαζόμενους όταν μειώνεται ο όγκος δουλιάς, χωρίς να τους καταβάλλει τα μεροκάματα. Ομως, όπως πληροφόρησε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας η διοίκηση του σωματείου, και γι' αυτό το πρόβλημα έχουν γίνει θετικά βήματα στην κατεύθυνση επίλυσής του. Τα υπόλοιπα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το σωματείο είναι η μόνιμη και πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής των αναδρομικών της σύμβασης, καθώς και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με τις οποίες έχουν προσληφθεί και εργάζονται δεκάδες εργαζόμενοι.

Από την πλευρά του, ο Θ. Ευθυμίου δήλωσε ότι η Ομοσπονδία θα είναι πάντα στο πλευρό του σωματείου και των εργαζομένων για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος. Συζήτησε αρκετή ώρα με τις συνδικαλίστριες για τον τελευταίο αντεργατικό νόμο, για το τι αυτός προβλέπει και τι σημαίνει πρακτικά η εφαρμογή του. Τέλος, κάλεσε τη διοίκηση του σωματείου να είναι σε επαγρύπνηση για την έγκαιρη απόκρουση τυχόν απόφασης της επιχείρησης να θέσει σε εφαρμογή τον εκτρωματικό νόμο.

  • Συνάντηση και με το σωματείο της βιομηχανίας ιματισμού "ΦΑΝΚΟ" στην Κομοτηνή είχε προχτές το βράδυ ο Θ. Ευθυμίου, κατά την οποία συζήτησε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην επιχείρηση μετά την "πρόταση" της τελευταίας προς το σωματείο για εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, πολυειδικοτήτων κ.ά. Από την πλευρά του επιχειρησιακού σωματείου τονίστηκε ότι η απόφαση αυτή της "ΦΑΝΚΟ" έχει προκαλέσει οργή στους εργαζόμενους, οι οποίοι την απορρίπτουν ασυζητητί.

Να σημειωθεί ότι αν η επιχείρηση επιμείνει, τότε οι εργαζόμενοι φέρονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Η απόφαση για τον τρόπο αντιμετώπισης των αντεργατικών σχεδίων της "ΦΑΝΚΟ" θα παρθεί στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, η οποία θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με τη συμμετοχή και εκπροσώπου της Ομοσπονδίας.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Δυναμικό "παρών" στο ΓΕΝΕ

Με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους οι άνεργοι ναυτεργάτες, που ανταποκρίνονται στο αγωνιστικό κάλεσμα της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.Οι άνεργοι ναυτεργάτες από τις αρχές του Δεκέμβρη δίνουν καθημερινά τη μάχη για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στην εργασία, για "μπάρκο" χωρίς δουλέμπορους και να καταφέρουν "χτυπήματα" στη "μαύρη εργασία", την οποία έχουν επιβάλει οι εφοπλιστές στα πλοία που επισκευάζονται ή εκτελούν εργασίες συντήρησης στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι άνεργοι ναυτεργάτες, που κατέκλυσαν χτες το γραφείο του διευθυντή του ΓΕΝΕ κ. Χατζημανωλάκη,απαίτησαν να προσληφθούν άνεργοι για τη φύλαξη των 152 παροπλισμένων πλοίων που βρίσκονται στο λιμάνι της Ελευσίνας και να ισχύσει η σχετική συλλογική σύμβαση εργασίας. Απαίτησαν επίσης να σταματήσει το ΓΕΝΕ να εκδίδει σημειώματα μη προσφερομένου προς εργασία Ελληνα ναυτεργάτη, δίνοντας στις ναυτιλιακές εταιρίες το δικαίωμα να προσλαμβάνουν αλλοδαπούς χαμηλόμισθους. Ο διευθυντής του ΓΕΝΕ δήλωσε ότι αδυνατεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ανέργων!

Να σημειωθεί ότι οι άνεργοι ναυτεργάτες, που προσφέρθηκαν να εργαστούν ως φύλακες στα 152 παροπλισμένα πλοία, παραπέμφθηκαν από το ΓΕΝΕ σε πλοιοκτήτρια εταιρία, η οποία με τη σειρά της τους παρέπεμψε σε δουλέμπορο ναυτιλιακό πράκτορα!

  • Φωτιά άρπαξε χτες στις τρεις το μεσημέρι το μαγειρείο του φορτηγού πλοίου "OCEAN SUN",όταν αυτό έπλεε 23 μίλια νότια της Πύλου με προορισμό τον Καναδά. Η φωτιά σβήστηκε από το 24μελές πλήρωμα του πλοίου, ενώ τα αίτιά της, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα. Το πλοίο είναι φορτωμένο με σωλήνες και περλίτη και όπως δήλωσε ο πλοίαρχός του στο Θάλαμο Επιχειρήσεων του ΥΕΝ θα καταπλεύσει στην Πύλο. Από τους 24 ναυτεργάτες, οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους, οι δύο είναι Ελληνες. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Σοφικίτη,Γ μηχανικό και τον Δημήτρη Κουτσούνα,υποπλοίαρχο.
Κινητοποιούνται οι οικοδόμοι της Λάρισας

Ευρύ πρόγραμμα εξορμήσεων στα γιαπιά και όπου αλλού δραστηριοποιούνται οι οικοδόμοι, ξεκίνησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Λάρισας,ενημερώνοντάς τους για τη μείωση του αντικειμενικού συντελεστή ενσήμων στις οικοδομές, που προώθησε η κυβέρνηση, με διάταξη στο νέο αντιασφαλιστικό νόμο και καλώντας τους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι μετά από πολύχρονους αγώνες ο κλάδος κατάφερε το '93 την εφαρμογή αντικειμενικού συντελεστή ασφάλισης σαν ελάχιστη προϋπόθεση και συγκεκριμένα 1,5 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο. Επισημαίνει πως με τον τρόπο αυτό μπήκε ένα τέλος στην αθλιότητα της ασφάλισης των οικοδόμων, όμως εξαρχής ο συντελεστής μπήκε στο "μάτι" των μεγαλοεργολάβων και των εμποροσπιτάδων.

Υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση άρχισε σιγά σιγά να πριονίζει το σύστημα, αρχίζοντας με το άρθρο 26 του ν.2520/'97 που μειώνει κατά 50% τα ένσημα των οικοδόμων στις αγροτικές περιοχές, συνεχίζοντας με το άρθρο 4 του ν.2556/'97 που μειώνει κατά 30% τα ένσημα σε οικοδομές που κάνουν παλιννοστούντες και πρόσφατα με τη μείωση κατά 10% του συντελεστή υπολογισμού των ενσήμων. Επισημαίνει πως η κυβερνητική στάση αποθρασύνει τους μεγαλοκατασκευαστές, που θέλουν κατάργηση του συντελεστή.

Τονίζει ότι οι οικοδόμοι δε θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια και καταλήγει: "Ζητούμε την κατάργηση όλων των αρνητικών διατάξεων και το ΙΚΑ να δημιουργήσει τέτοιο μηχανισμό, ώστε να γίνεται τακτικός επιτόπιος έλεγχος στα γιαπιά και τα έργα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ