ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινητοποιήσεις σε κάθε γωνιά της χώρας

Παλμός, όγκος, αποφασιστικότητα. Αυτά τα στοιχεία χαρακτήρισαν τη μεγαλειώδη πορεία περισσότερων από 4.000 μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών που πλημμύρισαν το κέντρο των Ιωαννίνων.

Η πορεία ξεκίνησε στις 11.30 από την Ακαδημία και διέσχισε το κέντρο της πόλης. Οσο περνούσε η ώρα, ο όγκος των διαδηλωτών αυξανόταν ιδιαίτερα από γονείς. Αντίθετα με τις κυβερνητικές προσδοκίες (βλέπε "κοινωνικός αυτοματισμός"), οι πολίτες των Ιωαννίνων όχι μόνο δεν αντιδρούσαν, αλλά επιδοκίμαζαν. Φρούδες αποδείχτηκαν και οι ελπίδες των σκοτεινών κύκλων, που πίστευαν ότι οι "γνωστοί - άγνωστοι" θα προβόκαραν την πορεία.

Αυτή η κινητοποίηση ήταν η αποστομωτική απάντηση σε όλους εκείνους που τις προηγούμενες μέρες προσπαθούσαν να περάσουν ένα κλίμα έντονης αντίδρασης απέναντι στους αγώνες. Αλλωστε, μετά από αυτές τις προσπάθειες, όλα τα σχολεία της πόλης βρίσκονταν υπό κατάληψη.

Η πορεία τελείωσε με συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Νομαρχίας Ιωαννίνων, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και υπέρ μιας άλλης παιδείας. Ψηφίσματα υπέρ των μαθητών έβγαλαν οι οικοδόμοι των Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Γυναικών, το Εργατικό Κέντρο και ο δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Παπασταύρου.

Κέρκυρα

Με το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων απάντησαν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι της Κέρκυρας στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης και στην πολύμορφη επιχείρηση αυταρχισμού και τρομοκράτησης.

Πάνω από 3.500 άτομα συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στα Γενικά Λύκεια και από εκεί πραγματοποίησαν μια εντυπωσιακή σε μέγεθος και παλμό πορεία, που συγκλόνισε την πόλη και κατέληξε στη Νομαρχία, όπου κυριολεκτικά πολιορκήθηκε και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τους γεμάτους ενθουσιασμό, αγωνιστικότητα και πάθος μαθητές.

Μετά τη συγκέντρωση, συνεδρίασε το Συντονιστικό των μαθητών για να προετοιμάσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, ενώ σήμερα αναμένεται συνάντηση των μαζικών φορέων για την παραπέρα στήριξη των μαθητικών αγώνων. Για την επόμενη βδομάδα έχει προγραμματιστεί: Την Τρίτη 19/1 συγκέντρωση - συναυλία και κοπή πίτας έξω από τη νομαρχία, την Τετάρτη 20/1 εκδήλωση - συζήτηση με τον ηθοποιό Βασίλη Κολοβό,την Πέμπτη 21/1 νέα συγκέντρωση και πορεία και την Παρασκευή 22/1 παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας αφιερωμένη στους αγωνιζόμενους μαθητές. Θα πρέπει τέλος να τονιστεί ότι από τα 36 γυμνάσια και λύκεια του νησιού τα 28 είναι υπό κατάληψη.

Αρτα

Μεγαλειώδες ήταν το μαθητικό συλλαλητήριο που έγινε χτες και στην Αρτα.Περισσότεροι από 2.500 μαθητές από όλα τα σχολεία της πόλης, αλλά και της γύρω περιοχής συμμετείχαν στη μεγαλύτερη κινητοποίηση της τελευταίας δεκαετίας στην πόλη της Αρτας. Παρά το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων από εισαγγελείς, αστυνομία, Πυροσβεστική και αγανακτισμένους γονείς, το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών παραμένει ακμαίο. Στο πλευρό τους βρίσκονται αλληλέγγυοι πολλοί φορείς της πόλης, καταδικάζοντας τις παραπάνω τρομοκρατικές ενέργειες και δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους. Οι μαθητές, περνώντας από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατήγγειλαν για μία ακόμα φορά τη στάση του Προϊσταμένου που κάλεσε εισαγγελείς, αστυνομία και... Πυροσβεστική για να σπάσουν τις καταλήψεις. Μετά την πορεία, οι μαθητές απέκλεισαν τη γέφυρα της Αρτας. Και οι μαθητές της Αρτας δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους οργανωμένα, σε συντονισμό με τους συμμαθητές τους σε όλη τη χώρα. Οπως δήλωναν ικανοποιημένοι οι μαθητές, οι δυναμικές κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες δύο μέρες, άλλαξαν τη στάση του κόσμου.

Χίος

"Απέναντι στην καταιγίδα του υπουργείου, απαντάμε με την άνοιξη των κινημάτων μας". Με αυτό το σύνθημα, οι μαθητές της Χίου πραγματοποίησαν χτες το πρωί μαζική συγκέντρωση με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονέων και απέκλεισαν δρόμους.

Μετά το τέλος της πορείας, οι μαθητές παρακολούθησαν συναυλία στην πλατεία Βουνακίου. Η Συντονιστική Επιτροπή του ΕΠΛ Χίου τονίζει με ανακοίνωσή της την ανάγκη για δημιουργία ισχυρού πανεκπαιδευτικού μετώπου για την ανατροπή του νόμου Αρσένη. "Θα αρνηθούμε κάθε διαχωρισμό σε άξιους και ανάξιους, ικανούς και ανίκανους μαθητές. Να μπλοκάρουμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έχει μετατρέψει το σχολείο σε φυλακή, να φτύσουμε τη σάπια γνώση που προσφέρεται, να οικειοποιηθούμε τον ελεύθερο χρόνο".

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου με ανακοίνωσή τους κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει "τον επίμαχο νόμο της αντιμεταρρύθμισης που οδηγεί σε ένα επιλεκτικό σχολείο".

Λέσβος

Μαθητές, γονείς και καθηγητές από όλα σχολεία του νησιού της Λέσβου πήραν μέρος στη σημερινή συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε έξω από τα κεντρικά Λύκεια της Μυτιλήνης. Στις 11 π.μ. ξεκίνησε η πορεία που κατέληξε στο άγαλμα του αγωνιστή Μιχάλη Μυρογιάννη και οι μαθητές κράτησαν ενός λεπτού σιγή.

Στη συνέχεια, οι μαθητές πραγματοποίησαν για μισή ώρα καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Νομαρχία και στη συνέχεια απέκλεισαν το δρόμο έξω από το γραφείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην έξοδο της πόλης.

Σάμος

Πορεία έγινε και στη Σάμο από μαθητές του Λυκείου και των Γυμνασίων. Η πορεία ξεκίνησε στις 10 π.μ. από την πόλη της Σάμου και οι μαθητές απέκλεισαν για μια ώρα περίπου τον κεντρικό δρόμο. Η πορεία κατέληξε στη νομαρχία, όπου έδωσαν ψήφισμα στο νομάρχη με κυρίαρχο αίτημα την κατάργηση του αντιμεταρρυθμιστικού νόμου 2525/97.

Ικαρία

Καθολική ήταν η συμμετοχή μαθητών στο συλλαλητήριο που έγινε χτες στην Ικαρία,αφού συμμετείχαν όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου, Ραχών και το ΤΕΕ Ικαρίας. Η πανικαριακή συγκέντρωση ξεκίνησε στις 11 το πρωί από τον Αγιο Κήρυκο, με τη συμμετοχή καθηγητών, γονιών, της ΕΛΜΕ Ικαρίας, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και άλλων μαζικών φορέων. Στη συνέχεια χαιρέτισε ο δήμαρχος Ευδήλου Στ. Σταμούλος και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των μαθητών. Τέλος, οι μαθητές απέδωσαν ψήφισμα στον έπαρχο.

ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Στην πρώτη γραμμή άπαντες

Από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με ένα εκπληκτικό εύρος συσπείρωσης, με μια αποφασιστικότητα που δείχνει πως σε τούτο τον τόπο υπάρχουν ακόμα τεράστια αποθέματα ανθρώπων που αρνούνται να πουλήσουν τα παιδιά τους, που κατανοούν πως η περιβόητη "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" της κυβέρνησης Σημίτη, δεν είναι τίποτα άλλο από ένας σύγχρονος Καιάδας για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, καταφτάνουν μηνύματα αγώνα, μηνύματα συμπαράστασης στους μαθητές, δηλώσεις συμμετοχής στο παλλαϊκό μέτωπο που συγκροτείται για να υπάρξει μέλλον σ' αυτό τον τόπο. Κόντρα σε ασφαλίτικου τύπου υπολογισμούς και πρακτικές διαφόρων Σημίτη - Παπαντωνίου - Αρσένη - Γιαννόπουλου και Παπαδόπουλου, το λαϊκό κίνημα της χώρας ορθώνεται σήμερα με κείμενα που βάζουν υποθήκη για πράξεις τέτοιες - ικανές να κάνουν αύριο αυτό το λαό να αισθάνεται περήφανος γιατί στις κρίσιμες στιγμές έπραξε το καθήκον του. Ο "Ρ" παραθέτει και σήμερα ορισμένα μόνο από τα δεκάδες κείμενα έμπρακτης συμπαράστασης στον αγώνα των μαθητών.

Από το εργατικό κίνημα

Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων,με ανακοίνωσή του, καταδικάζει την φασιστικής έμπνευσης επιχείρηση που έχει στήσει η κυβέρνηση με εισαγγελείς, ασφάλεια και "αγανακτισμένους" γονείς, με στόχο να κάμψει την αγωνιστικότητα των μαθητών. Καλεί δε, όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και κάθε εργαζόμενο, να σταθεί δίπλα στα παιδιά, επαγρυπνώντας και καταδικάζοντας αυτόν το μεθοδευμένο πόλεμο που γίνεται από το υπουργείο, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ούτως ώστε να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους για μόρφωση και ελπίδα.

  • Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ) χαιρετίζει τον αγώνα των μαθητών που ανυποχώρητοι δίνουν τη μάχη για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97 και καταγγέλλει το κλίμα του κυβερνητικού αυταρχισμού, με το οποίο - όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση - επιχειρούν την υποταγή του μαθητικού κινήματος στις γενικότερες αντιλαϊκές επιδιώξεις των κυρίαρχων δυνάμεων της αντίδρασης. Η Ομοσπονδία καλεί τις οργανώσεις μέλη της, τους λογιστές και τις λογίστριες να εκφράσουν με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στις 19 Γενάρη, έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών.
  • Η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης χαιρετίζει "τον καθ' όλα δίκαιο αγώνα των μαθητών, που με τη στάση τους διδάσκουν τους διδάσκοντες το "θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία"" και καλεί τους λογιστές να συμμετάσχουν στο παλλαϊκό συλλαλητήριο της Τρίτης.
  • Το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την κυβέρνηση, η οποία - όπως τονίζει - για να επιβάλει την πολιτική της, καταστέλλει τους δίκαιους αγώνες μαθητών και εκπαιδευτικών, χρησιμοποιώντας τη βία και την τρομοκρατία, εισαγγελικές και αστυνομικές παρεμβάσεις και "αγανακτισμένους" γονείς.
Από την εκπαιδευτική κοινότητα

Το Συντονιστικό Εκπαιδευτικών Φορέων Καρδίτσας με ανακοίνωσή του καταδικάζει τον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία, που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση και καλεί το λαό της Καρδίτσας να απαιτήσει την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, την αποτροπή της διαμόρφωσης ενός "σχολείου - εξεταστικού κέντρου", διεκδικώντας μια παιδεία που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές μορφωτικές ανάγκες του τόπου.

  • Το "μάθημα παιδαγωγικής" και "σωφρονισμού" που προσφέρει η κυβέρνηση σήμερα στα σχολεία, που δεν είναι άλλο από τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του στην ελληνική κοινωνία, το ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
  • Η Αγωνιστική Συνεργασία Σχολικών Συμβούλων με ανακοίνωσή της καταδικάζει τον αντιπαιδαγωγικό κυβερνητικό κατήφορο της κυβέρνησης, που όπως επισημαίνει με τις αυταρχικές μεθόδους που χρησιμοποιεί, τη βία και την τρομοκρατία, παραβιάζει βασικές παιδαγωγικές αρχές, μετατρέπει το σχολείο σε στρατώνα, τους μαθητές σε στρατιώτες και τους εκπαιδευτικούς σε βαθμοφόρους υποτακτικούς καταδότες και όχι παιδαγωγούς. Καλεί δε, την κυβέρνηση όσο είναι καιρός, να αποβάλει αμέσως και διά παντός το νόμο 2525/97, καθώς και τους πρωτεργάτες του.
  • Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ανατολικής Αττικής "Ο Σωκράτης" τονίζει ανάμεσα σε άλλα ότι "πρέπει τώρα αποφασιστικά να σταθούμε στο πλευρό των μαθητών και να φανερώσουμε με τους απεργιακούς μας αγώνες την ένταση των προβλημάτων, να δείξουμε ότι ο αγώνας είναι κοινός".
  • Την κυβερνητική επιχείρηση σπίλωσης των αγώνων των μαθητών, καταδικάζουν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και σημειώνουν ότι ανάλογη επιχείρηση αντιμετώπισαν και αυτοί κατά τη διάρκεια των πολύμηνων αγώνων τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ. Ο Σύλλογος Εργαζομένων επισημαίνει ότι οι όποιες ζημιές σε σχολικά κτίρια - τις οποίες και καταδικάζει - είναι "σταγόνα στον ωκεανό", μπροστά στην καταστροφική κυβερνητική πολιτική για το δημόσιο σχολικό κτίριο που ιδιωτικοποιεί τον ΟΣΚ.
Από την Αυτοδιοίκηση

Τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθόδους της κυβέρνησης ενάντια στον αγώνα των μαθητών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η "Δημοτική Αναγέννηση Αγίων Αναργύρων".Οπως επισημαίνεται, "το μέλλον των μαθητών, η δυνατότητα απόκτησης εφοδίων για μια επιτυχή σταδιοδρομία για να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στη ζωή στηρίζεται στην ολοκληρωμένη μόρφωση, που μόνο μια αναβαθμισμένη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία μπορεί να δώσει".

  • Το μηχανισμό χειραγώγησης της κυβέρνησης ενάντια στους αγώνες της νέας γενιάς, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Αιγάλεω,καλώντας το λαό με μεγαλύτερο πείσμα και διάθεση να αντιπαλέψει την πολιτική του εισαγγελέα και του αστυνόμου.
  • Η Δημοκρατική Ενότητα Καματερού τονίζει ότι "αυτό που καίει την κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας δεν είναι το αν θα χάσετε τη χρονιά σας, αλλά το δίκιο του αγώνα σας".
  • Η ΝΑΣ Λασιθίου καλεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση "κάθε δημοκρατικό πολίτη, το εργατικό κέντρο, τις συνεταιριστικές οργανώσεις να σταθούμε στο πλάι του μαθητικού κινήματος και να καταδικάσουμε με κάθε τρόπο τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις".
  • Στο πλευρό των μαθητών τάσσεται ο δήμαρχος Μελιτειέων Κέρκυρας Βασίλης Αρμενιάκος και στηλιτεύει τις αντιδημοκρατικές και αυταρχικές μεθόδους της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να τρομοκρατήσει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Με έκκλησή του προς την κυβέρνηση να δει επιτέλους τα προβλήματα των μαθητών και των νέων, που τους πετάει έξω από κάθε στοιχειώδη μόρφωση και στην ανεργία, ο δήμαρχος Μελιτειέων χαιρετίζει τον αγώνα των νέων "που αντιστέκονται μέχρι να δικαιωθούν".
Οι γυναίκες

Την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, που οδηγεί χιλιάδες νέους εκτός σχολείου, ιδιωτικοποιεί παραπέρα, άμεσα και έμμεσα την παιδεία, οδηγεί ακόμα περισσότερους μαθητές σαν φροντιστήρια, εξαναγκάζει τους γονείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, που οδηγεί σε απολυτήρια αγραμματοσύνης, που προετοιμάζει τους μαθητές για φτηνό εργατικό δυναμικό, καταγγέλλει ο Σύλλογος Γυναικών Ηλιούπολης (μέλος ΟΓΕ). Ο Σύλλογος Γυναικών καλεί τη δημοτική αρχή να παρέμβει, έστω και τώρα υπέρ του αγώνα των μαθητών, γονιών και καθηγητών και όλους τους Ηλιουπολίτες να συμμετέχουν στους αγώνες για την παιδεία.

  • Σε αγωνιστική επαγρύπνηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων ενάντια στην κρατική βία και καταστολή, καλεί με ανακοίνωσή του το λαό του Υμηττού, ο Σύλλογος Γυναικών Υμηττού, ενώ εκφράζει τη συμπαράστασή του, στο δίκαιο αγώνα των μαθητών. Επίσης καταδικάζει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, τον αυταρχισμό και τους στημένους μηχανισμούς της κυβέρνησης.
  • Η Ενωση Γυναικών Λάρισας και το τμήμα της ΟΓΕ με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τη στάση της κυβέρνησης και των "υπαλλήλων" της, που - όπως τονίζει - πανικόβλητοι καταφεύγουν σε αστυνομικά, τρομοκρατικά μέσα ενάντια σε μαθητές, που θυμίζουν εποχές αυταρχισμού και φασισμού ακόμα. Καλούν όλο το λαό να σταθεί στο πλευρό των μαθητών και να συμμετέχει στο συλλαλητήριο. Οι αντιστασιακοί

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον αγώνα της μαθητικής νεολαίας εκφράζουν οι αξιωματικοί της Εθνικής Αντίστασης. Η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών - Υπαξιωματικών Εθνικής Αντίστασης '41-'44 συγχαίρει την ωριμότητα και το δυναμισμό των παιδιών, που δείχνουν στη διεκδίκηση για μια παιδεία καθολική, χωρίς εμπορευματικότητα και ταξικούς φραγμούς που επιβάλλει η κυβέρνηση.

  • Το Παράρτημα της Εθνικής Αντίστασης Υμηττού,με ανακοίνωσή του, εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των μαθητών, επισημαίνοντας ότι οι μαθητικές κινητοποιήσεις αποτελούν την εγγύηση για το μέλλον της ελληνικής νεολαίας. Καταδικάζει την τρομοκρατία και τις αυταρχικές μεθόδους της κυβέρνησης και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τον εκπαιδευτικό νόμο 2525/97, να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες για την παιδεία, φροντίζοντας για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, καθιερώνοντας το ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους.
  • Το Παράρτημα Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Γλυφάδας τονίζει ότι "η γενιά της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης, που αφιερώσαμε τα καλύτερά μας χρόνια για να είναι ο λαός αφέντης αυτής της χώρας, δηλώνουμε πως συμπαρατασσόμαστε ολόψυχα με τον μεγαλειώδη αγώνα των μαθητών, που αντιπαλεύουν τον πυρήνα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης".
  • Το Παράρτημα Αιγάλεω της ΠΕΑΕΑ "καταδικάζει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, υποστηρίζει τον δίκαιο αγώνα των μαθητών και καθηγητών και καλεί το λαό να κάνει τον αγώνα για την παιδεία πρόβλημά του".
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το μήνυμα ελήφθη: ΠΑΣΚ κερνά και ΣΥΝ πίνει...

Για τους εκπροσώπους της ΔΟΕ στα δύο 7μελή Συμβούλια επιλογής στελεχών εκπαίδευσης ο λόγος. Η ηγεσία της ΠΑΣΚ στη ΔΟΕ, λειτουργώντας ως απόλυτος μονάρχης και με βάση το "αντικειμενικό" κριτήριο του παραταξιακού και κομματικού συμφέροντος και στα κατά μεγάλη πλειοψηφία διορισμένα "6 μέλη διορισμένα από την κυβέρνηση, ένα ορισμένο από τη ΔΟΕ) συμβούλια επιλογής σχολικών συμβούλων και προϊσταμένων εκπαίδευσης όρισε τους πλέον "κατάλληλους" εκπροσώπους της.

Στο μεν πρώτο συμβούλιο, τα πράγματα κύλησαν ομαλά στην προχτεσινή τυπική συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ. Για άλλη μια φορά η ΠΑΣΚ εκτίμησε ως θετικό το έργο που πρόσφερε σ' αυτήν και στην κυβέρνηση το στέλεχος του ΣΥΝ Χ. Μαϊστρέλλης,τα δύο προηγούμενα χρόνια στη θέση του εκπροσώπου της ΔΟΕ στο συμβούλιο επιλογής σχολικών συμβούλων και τον επαναδιόρισε με τα πολλών επαίνων μαζί με την παράταξη του ΣΥΝ.

Εμπλοκή, όμως, παρουσιάστηκε στον ορισμό του εκπροσώπου της ΔΟΕ στο συμβούλιο επιλογής προϊσταμένων εκπαίδευσης. Και αυτό γιατί, ο προτεινόμενος από την ΠΑΣΚ Μ. Αυδίκος,καταψηφίστηκε και από μέλος της φιλοκυβερνητικής παράταξης και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΝ.

Βλέπετε, οι φατριασμοί στην κυβερνητική παράταξη και τα προσωπικά συμφέροντα έχουν τη δική τους λογική, που "εκλογικεύεται" και από το ΣΥΝ.

Ετσι, χρειάστηκε και δεύτερη (χτεσινή) συνεδρίαση που τα πράγματα κύλησαν εύκολα. Η προσυνεννοημένη και προσυμφωνημένη απουσία του εκπροσώπου του ΣΥΝ από αυτή τη συνεδρίαση, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να οριστεί αυτός, που η μεγαλύτερη φατρία της ΠΑΣΚ επιθυμούσε.

Επειδή όμως το ζήτημα αυτό αφορά όλους τους συναδέλφους, γιατί έχει να κάνει με την τοποθέτηση στελεχών σε βασικούς κρίκους της εκπαίδευσης που επηρεάζουν την πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ Θ. Γκεσούλης,πρότεινε αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση, ώστε τουλάχιστον, να μπει φρένο στην ημετεροκρατία και στα ρουσφέτια στα οποία επιδίδονται τα κυβερνητικά στελέχη.

Οσο για τη ΔΑΚΕ, αφού καταδίκασε την ΠΑΣΚ γι' αυτήν της την τακτική και έκανε λόγο για αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση, δεν παρέλειψε όμως, να προτείνει στο ίδιο σχήμα, δικό της υποψήφιο αποκαλύπτοντας έτσι τις πραγματικές της προθέσεις.

Γ.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Ζητούν δηλώσεις μετανοίας!

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το απαράδεκτο γεγονός που συνέβη στο 1ο Λύκειο Μεσολογγίου την Τετάρτη 13/1, όπου μια "αγανακτισμένη" μητέρα μαζί με τον διευθυντή του σχολείου ανάγκασαν μέλη του 15μελούς να πάνε στο γραφείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Μεσολόγγι. Εκεί τα κράτησαν δύο ώρες μέχρι να υπογράψουν δήλωση μετάνοιας πως είναι ενάντια στις καταλήψεις.

"Τέτοιες ενέργειες, τονίζεται στην ανακοίνωση, μας γυρνάνε πίσω, στα χρόνια της δικτατορίας και της φασιστικής κατοχής των Γερμανών, όπου ανάγκαζαν ανθρώπους με τη βία, όπως και τώρα, να υπογράφουν χαρτιά πως αποκηρύσσουν τις ιδέες τους. Ντροπή τους πραγματικά που έφτασαν στο σημείο να βιάσουν τον ψυχικό κόσμο 16άρηδων και 17άρηδων παιδιών. Την κύρια ευθύνη έχει η επικίνδυνη για τον τόπο μας και τα λαϊκά συμφέροντα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που καθοδηγεί τέτοιες ενέργειες, ζητώντας από τους γονείς να αποκηρύξουν τα παιδιά τους, όταν αυτά κάνουν κατάληψη και κινητοποιώντας όλους τους τραμπούκους του ΠΑΣΟΚ για να ανοίξουν τα σχολεία".

Την καλύτερη απάντηση έδωσαν οι μαθητές που συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους και με καταλήψεις και με τη μεγάλη, για τα δεδομένα του Μεσολογγίου,χτεσινή πορεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ