Σάββατο 16 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Στην πρώτη γραμμή άπαντες

Από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με ένα εκπληκτικό εύρος συσπείρωσης, με μια αποφασιστικότητα που δείχνει πως σε τούτο τον τόπο υπάρχουν ακόμα τεράστια αποθέματα ανθρώπων που αρνούνται να πουλήσουν τα παιδιά τους, που κατανοούν πως η περιβόητη "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" της κυβέρνησης Σημίτη, δεν είναι τίποτα άλλο από ένας σύγχρονος Καιάδας για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, καταφτάνουν μηνύματα αγώνα, μηνύματα συμπαράστασης στους μαθητές, δηλώσεις συμμετοχής στο παλλαϊκό μέτωπο που συγκροτείται για να υπάρξει μέλλον σ' αυτό τον τόπο. Κόντρα σε ασφαλίτικου τύπου υπολογισμούς και πρακτικές διαφόρων Σημίτη - Παπαντωνίου - Αρσένη - Γιαννόπουλου και Παπαδόπουλου, το λαϊκό κίνημα της χώρας ορθώνεται σήμερα με κείμενα που βάζουν υποθήκη για πράξεις τέτοιες - ικανές να κάνουν αύριο αυτό το λαό να αισθάνεται περήφανος γιατί στις κρίσιμες στιγμές έπραξε το καθήκον του. Ο "Ρ" παραθέτει και σήμερα ορισμένα μόνο από τα δεκάδες κείμενα έμπρακτης συμπαράστασης στον αγώνα των μαθητών.

Από το εργατικό κίνημα

Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων,με ανακοίνωσή του, καταδικάζει την φασιστικής έμπνευσης επιχείρηση που έχει στήσει η κυβέρνηση με εισαγγελείς, ασφάλεια και "αγανακτισμένους" γονείς, με στόχο να κάμψει την αγωνιστικότητα των μαθητών. Καλεί δε, όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και κάθε εργαζόμενο, να σταθεί δίπλα στα παιδιά, επαγρυπνώντας και καταδικάζοντας αυτόν το μεθοδευμένο πόλεμο που γίνεται από το υπουργείο, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ούτως ώστε να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους για μόρφωση και ελπίδα.

  • Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ) χαιρετίζει τον αγώνα των μαθητών που ανυποχώρητοι δίνουν τη μάχη για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97 και καταγγέλλει το κλίμα του κυβερνητικού αυταρχισμού, με το οποίο - όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση - επιχειρούν την υποταγή του μαθητικού κινήματος στις γενικότερες αντιλαϊκές επιδιώξεις των κυρίαρχων δυνάμεων της αντίδρασης. Η Ομοσπονδία καλεί τις οργανώσεις μέλη της, τους λογιστές και τις λογίστριες να εκφράσουν με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στις 19 Γενάρη, έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών.
  • Η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης χαιρετίζει "τον καθ' όλα δίκαιο αγώνα των μαθητών, που με τη στάση τους διδάσκουν τους διδάσκοντες το "θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία"" και καλεί τους λογιστές να συμμετάσχουν στο παλλαϊκό συλλαλητήριο της Τρίτης.
  • Το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την κυβέρνηση, η οποία - όπως τονίζει - για να επιβάλει την πολιτική της, καταστέλλει τους δίκαιους αγώνες μαθητών και εκπαιδευτικών, χρησιμοποιώντας τη βία και την τρομοκρατία, εισαγγελικές και αστυνομικές παρεμβάσεις και "αγανακτισμένους" γονείς.
Από την εκπαιδευτική κοινότητα

Το Συντονιστικό Εκπαιδευτικών Φορέων Καρδίτσας με ανακοίνωσή του καταδικάζει τον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία, που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση και καλεί το λαό της Καρδίτσας να απαιτήσει την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, την αποτροπή της διαμόρφωσης ενός "σχολείου - εξεταστικού κέντρου", διεκδικώντας μια παιδεία που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές μορφωτικές ανάγκες του τόπου.

  • Το "μάθημα παιδαγωγικής" και "σωφρονισμού" που προσφέρει η κυβέρνηση σήμερα στα σχολεία, που δεν είναι άλλο από τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του στην ελληνική κοινωνία, το ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
  • Η Αγωνιστική Συνεργασία Σχολικών Συμβούλων με ανακοίνωσή της καταδικάζει τον αντιπαιδαγωγικό κυβερνητικό κατήφορο της κυβέρνησης, που όπως επισημαίνει με τις αυταρχικές μεθόδους που χρησιμοποιεί, τη βία και την τρομοκρατία, παραβιάζει βασικές παιδαγωγικές αρχές, μετατρέπει το σχολείο σε στρατώνα, τους μαθητές σε στρατιώτες και τους εκπαιδευτικούς σε βαθμοφόρους υποτακτικούς καταδότες και όχι παιδαγωγούς. Καλεί δε, την κυβέρνηση όσο είναι καιρός, να αποβάλει αμέσως και διά παντός το νόμο 2525/97, καθώς και τους πρωτεργάτες του.
  • Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ανατολικής Αττικής "Ο Σωκράτης" τονίζει ανάμεσα σε άλλα ότι "πρέπει τώρα αποφασιστικά να σταθούμε στο πλευρό των μαθητών και να φανερώσουμε με τους απεργιακούς μας αγώνες την ένταση των προβλημάτων, να δείξουμε ότι ο αγώνας είναι κοινός".
  • Την κυβερνητική επιχείρηση σπίλωσης των αγώνων των μαθητών, καταδικάζουν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και σημειώνουν ότι ανάλογη επιχείρηση αντιμετώπισαν και αυτοί κατά τη διάρκεια των πολύμηνων αγώνων τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ. Ο Σύλλογος Εργαζομένων επισημαίνει ότι οι όποιες ζημιές σε σχολικά κτίρια - τις οποίες και καταδικάζει - είναι "σταγόνα στον ωκεανό", μπροστά στην καταστροφική κυβερνητική πολιτική για το δημόσιο σχολικό κτίριο που ιδιωτικοποιεί τον ΟΣΚ.
Από την Αυτοδιοίκηση

Τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθόδους της κυβέρνησης ενάντια στον αγώνα των μαθητών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η "Δημοτική Αναγέννηση Αγίων Αναργύρων".Οπως επισημαίνεται, "το μέλλον των μαθητών, η δυνατότητα απόκτησης εφοδίων για μια επιτυχή σταδιοδρομία για να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στη ζωή στηρίζεται στην ολοκληρωμένη μόρφωση, που μόνο μια αναβαθμισμένη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία μπορεί να δώσει".

  • Το μηχανισμό χειραγώγησης της κυβέρνησης ενάντια στους αγώνες της νέας γενιάς, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Αιγάλεω,καλώντας το λαό με μεγαλύτερο πείσμα και διάθεση να αντιπαλέψει την πολιτική του εισαγγελέα και του αστυνόμου.
  • Η Δημοκρατική Ενότητα Καματερού τονίζει ότι "αυτό που καίει την κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας δεν είναι το αν θα χάσετε τη χρονιά σας, αλλά το δίκιο του αγώνα σας".
  • Η ΝΑΣ Λασιθίου καλεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση "κάθε δημοκρατικό πολίτη, το εργατικό κέντρο, τις συνεταιριστικές οργανώσεις να σταθούμε στο πλάι του μαθητικού κινήματος και να καταδικάσουμε με κάθε τρόπο τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις".
  • Στο πλευρό των μαθητών τάσσεται ο δήμαρχος Μελιτειέων Κέρκυρας Βασίλης Αρμενιάκος και στηλιτεύει τις αντιδημοκρατικές και αυταρχικές μεθόδους της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να τρομοκρατήσει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Με έκκλησή του προς την κυβέρνηση να δει επιτέλους τα προβλήματα των μαθητών και των νέων, που τους πετάει έξω από κάθε στοιχειώδη μόρφωση και στην ανεργία, ο δήμαρχος Μελιτειέων χαιρετίζει τον αγώνα των νέων "που αντιστέκονται μέχρι να δικαιωθούν".
Οι γυναίκες

Την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, που οδηγεί χιλιάδες νέους εκτός σχολείου, ιδιωτικοποιεί παραπέρα, άμεσα και έμμεσα την παιδεία, οδηγεί ακόμα περισσότερους μαθητές σαν φροντιστήρια, εξαναγκάζει τους γονείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, που οδηγεί σε απολυτήρια αγραμματοσύνης, που προετοιμάζει τους μαθητές για φτηνό εργατικό δυναμικό, καταγγέλλει ο Σύλλογος Γυναικών Ηλιούπολης (μέλος ΟΓΕ). Ο Σύλλογος Γυναικών καλεί τη δημοτική αρχή να παρέμβει, έστω και τώρα υπέρ του αγώνα των μαθητών, γονιών και καθηγητών και όλους τους Ηλιουπολίτες να συμμετέχουν στους αγώνες για την παιδεία.

  • Σε αγωνιστική επαγρύπνηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων ενάντια στην κρατική βία και καταστολή, καλεί με ανακοίνωσή του το λαό του Υμηττού, ο Σύλλογος Γυναικών Υμηττού, ενώ εκφράζει τη συμπαράστασή του, στο δίκαιο αγώνα των μαθητών. Επίσης καταδικάζει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, τον αυταρχισμό και τους στημένους μηχανισμούς της κυβέρνησης.
  • Η Ενωση Γυναικών Λάρισας και το τμήμα της ΟΓΕ με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τη στάση της κυβέρνησης και των "υπαλλήλων" της, που - όπως τονίζει - πανικόβλητοι καταφεύγουν σε αστυνομικά, τρομοκρατικά μέσα ενάντια σε μαθητές, που θυμίζουν εποχές αυταρχισμού και φασισμού ακόμα. Καλούν όλο το λαό να σταθεί στο πλευρό των μαθητών και να συμμετέχει στο συλλαλητήριο. Οι αντιστασιακοί

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον αγώνα της μαθητικής νεολαίας εκφράζουν οι αξιωματικοί της Εθνικής Αντίστασης. Η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών - Υπαξιωματικών Εθνικής Αντίστασης '41-'44 συγχαίρει την ωριμότητα και το δυναμισμό των παιδιών, που δείχνουν στη διεκδίκηση για μια παιδεία καθολική, χωρίς εμπορευματικότητα και ταξικούς φραγμούς που επιβάλλει η κυβέρνηση.

  • Το Παράρτημα της Εθνικής Αντίστασης Υμηττού,με ανακοίνωσή του, εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των μαθητών, επισημαίνοντας ότι οι μαθητικές κινητοποιήσεις αποτελούν την εγγύηση για το μέλλον της ελληνικής νεολαίας. Καταδικάζει την τρομοκρατία και τις αυταρχικές μεθόδους της κυβέρνησης και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τον εκπαιδευτικό νόμο 2525/97, να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες για την παιδεία, φροντίζοντας για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, καθιερώνοντας το ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους.
  • Το Παράρτημα Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Γλυφάδας τονίζει ότι "η γενιά της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης, που αφιερώσαμε τα καλύτερά μας χρόνια για να είναι ο λαός αφέντης αυτής της χώρας, δηλώνουμε πως συμπαρατασσόμαστε ολόψυχα με τον μεγαλειώδη αγώνα των μαθητών, που αντιπαλεύουν τον πυρήνα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης".
  • Το Παράρτημα Αιγάλεω της ΠΕΑΕΑ "καταδικάζει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, υποστηρίζει τον δίκαιο αγώνα των μαθητών και καθηγητών και καλεί το λαό να κάνει τον αγώνα για την παιδεία πρόβλημά του".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ