Σάββατο 16 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ - ΦΑΡΣΑΛΑ - ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Οι αγρότες "πάτησαν το γκάζι"

Με τρία δυναμικά συλλαλητήρια σε Λάρισα,Φάρσαλα και Τύρναβο οι αγρότες του νομού Λάρισας διατράνωσαν, χτες, την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος των Επιτελείων των Βρυξελλών και της κυβέρνησης.

Στην πόλη της Λάρισας,οι αγωνιζόμενοι αγρότες της γύρω περιοχής συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νομαρχίας και απέκλεισαν το κτίριο της Νομαρχίας.

Στη μαζική συγκέντρωση που έγινε, κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος της ΠΑΣΕ Γ. Παττάκης,ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς και στις αιτίες που τα προκαλούν, σχολίασε την προχτεσινή συνέντευξη του υπουργού Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη,που δόθηκε σε τοπικά ΜΜΕ παραμονή της χτεσινής κινητοποίησης, τονίζοντας πως οι αγρότες από λόγια "του αέρα" έχουν χορτάσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που χρειάζεται, υπογράμμισε ο ομιλητής, είναι να δοθούν συγκεκριμένες και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Στη συγκέντρωση μίλησαν, επίσης, το μέλος της ΠΑΣΕ Χρ. Παπαδημητρίου,εκ μέρους των μαθητών ο Ηλ. Σκυλλάκος και από την ΕΛΜΕ Λάρισας ο Γ. Παπανίκος.Επίσης, αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε με τους αντινομάρχες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, όπου παρέδωσε το ψήφισμα και συζήτησε τα προβλήματα που υπάρχουν.

Στα Φάρσαλα

Ενα απ' τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησαν, χτες οι αγρότες της επαρχίας Φαρσάλων.Με 300 περίπου τρακτέρ "μπλόκαραν" για αρκετές ώρες τους κεντρικούς δρόμους των Φαρσάλων και απέκλεισαν το υποκατάστημα της ΑΤΕ, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Λαού.

Η προσυγκέντρωση με τα τρακτέρ έγινε στο γήπεδο των Φαρσάλων και στις 11 π.μ. οι αγρότες "πάτησαν το γκάζι" και μπήκαν στην πόλη. Αρκετοί αγρότες πετούσαν στους δρόμους προκηρύξεις πάνω από τα τρακτέρ τους, απευθύνοντας κάλεσμα στο λαό των Φαρσάλων για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Τα πρώτα τρακτέρ της φάλαγγας πήγαν μπροστά στο υποκατάστημα της ΑΤΕ και το απέκλεισαν, ενώ οι αγρότες που ήταν ήδη συγκεντρωμένοι σ' εκείνο το σημείο, με χαρακτηριστικό χιούμορ απαιτούσαν να ""ξεφουσκώσουν" οι καρτέλες της ΑΤΕ".

Στη συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος της ΠΑΣΕ Θ. Τσαλόπουλος,ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ανάμεσα σε άλλα: "Εμείς προειδοποιούμε την κυβέρνηση πως με τους αγρότες δεν "ξεμπέρδεψε". Θέτουμε για μία ακόμα φορά τα αιτήματά μας και καλούμε την κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες λύσεις". Στη συγκέντρωση, εξέφρασαν την έμπρακτη συμπαράστασή τους ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης και το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΑΣ Φαρσάλων, εκπρόσωποι των οποίων διάβασαν στους συγκεντρωμένους ψηφίσματα συμπαράστασης. Από τη συγκέντρωση, "έλαμψε διά της απουσίας του" ο δήμαρχος Φαρσάλων Αχ. Γκοντόπουλος.Οι αγρότες, όμως, φρόντισαν να τον ενημερώσουν για τα οξυμένα προβλήματά τους και αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσης πορεύτηκαν προς το δημαρχείο και επέδωσαν το ψήφισμά τους.

Στο ψήφισμα, εκτός από το γενικό πλαίσιο των κρίσιμων αιτημάτων της αγροτιάς, τέθηκε ως αίτημα αιχμής η άμεση επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των σιτοπαραγωγών. Στην επαρχία Φαρσάλων, που είναι σιτοπαραγωγική περιοχή, το 60% της παραγωγής σιταριού παραμένει ακόμα απούλητο και οι έμποροι βιομήχανοι εκβιάζουν προσφέροντας τις πλέον εξευτελιστικές τιμές των τελευταίων χρόνων. Συγκεκριμένα, για το ζήτημα αυτό απαιτείται να γίνει κρατική συγκέντρωση στο σιτάρι, με παρέμβαση της κυβέρνησης στην τιμή των 55 δρχ./κιλό και να καταργηθούν οι ζώνες καλλιέργειας και η περιφερειοποίηση των προστίμων.

Στον Τύρναβο

Ο Τύρναβος "γνώρισε" χτες το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων. Περισσότερα από 200 τρακτέρ και πολλές εκατοντάδες αγροτών έδωσαν ένα δυναμικό αγωνιστικό παρών αποδεικνύοντας πως όσο τα προβλήματα οξύνονται, τόσο η φλόγα του αγώνα φουντώνει.

Οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, έδωσαν χτες το πρωί ραντεβού με τα τρακτέρ τους στη γέφυρα Τυταρισίου, λίγο έξω από την πόλη. Στη συνέχεια έβαλαν "πλώρη" για την κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, όπου πραγματοποιήθηκε η αγωνιστική συγκέντρωσή τους, στην οποία μίλησαν εκπρόσωποι των Συντονιστικών Επιτροπών των αγροτικών συλλόγων και των συνεταιρισμών της περιοχής. Παράλληλα, προχώρησαν στον αποκλεισμό των υποκαταστημάτων της ΑΤΕ, της Εθνικής και της Εμπορικής, καθώς και του κτιρίου της Εφορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ