Σάββατο 16 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Αποφασιστικότητα και αγωνιστικός ενθουσιασμός

"Απρόβλεπτοι και απρόοπτοι" οι μαθητές, έδωσαν, χτες, απαράμιλλο μάθημα συλλογικότητας, αποφασιστικότητας και αγωνιστικού ενθουσιασμού, συμμετέχοντας μαζικά στις συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια που έγιναν σε εφτά πόλεις της Στερεάς - Εύβοιας. Πάνω από 5.500 μαθητές από τη Χαλκίδα, την Ιστιαία και το Αλιβέρι στην Εύβοια, Θήβα, Λιβαδιά και Ορχομενό από τη Βοιωτία, Αμφισσα στη Φωκίδα και Λαμία στη Φθιώτιδα, έδωσαν αποστομωτική απάντηση στους μηχανισμούς κυβέρνησης και υπουργείου που σπέρνουν "αγανακτισμένους", τρομοκρατία, εισαγγελείς και παραπληροφόρηση, ότι "κανένας μαθητής δε θα μασήσει, τώρα η κυβέρνηση να υποχωρήσει" και βροντοφώναξαν "δε θα περάσει η τρομοκρατία, κάτω τα χέρια απ' τα σχολεία". Απαίτησαν κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98, "μόρφωση, δουλιά για όλα τα παιδιά" και διαδήλωσαν στους δρόμους μαζί με εκπαιδευτικούς, γονείς και εργαζόμενους για μέτωπο παιδείας με όλο το λαό, "μόρφωση ζητάμε, δωρεάν σχολειό".

Τούτα τα συλλαλητήρια που ήταν τα μαζικότερα και μαχητικότερα από την έναρξη των μαθητικών κινητοποιήσεων σ' όλη την Περιφέρεια της Στερεάς - Εύβοιας, έδειξαν ότι "άλλο τώρα δεν τους μένει, στο Σημίτη, στον Αρσένη" να καταργήσουν τους νόμους γιατί "τα σχολεία θα συνεχίσουν και στο τέλος θα νικήσουν".

  • Στη Λαμία ήταν το μεγαλύτερο σε όγκο συλλαλητήριο, όπου πάνω από 2.000 μαθητές συγκεντρώθηκαν στις 10:30 χτες το πρωί στην πλατεία Διάκου και διαδήλωσαν στους δρόμους μαζί με τους μαθητές από τη Στυλίδα,την Αταλάντη και τη Λάρυμνα,με γονείς και εκπαιδευτικούς. Επίσης, πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στις 7 μ.μ. τα τρία Νυχτερινά σχολεία στη Λαμία.

Ψηφίσματα συμπαράστασης εξέδωσαν μαζικοί φορείς και συνδικάτα. Στη Φθιώτιδα υπό κατάληψη βρίσκονται το 2ο και 3ο Λύκειο, η ΤΕΣ Λαμίας, ενώ αποχή έκαναν από τα μαθήματά τους οι μαθητές του 1ου Λυκείου συμπαραστεκόμενοι σε συμμαθητή τους που αποβλήθηκε, επειδή συμμετείχε στην κινητοποίηση. Επίσης υπό κατάληψη βρίσκονται τα λύκεια σε Δομοκό,Αταλάντη,Στυλίδα και Λάρυμνα.

  • Στη Χαλκίδα πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση και πορεία μαθητών των τελευταίων 15 χρόνων. Πάνω από 1.500 μαθητές συγκεντρώθηκαν στις 10:30 χτες το πρωί στα Φανάρια της Χαϊνά, ενώ κατά τη διάρκεια των προσυγκεντρώσεων απέκλεισαν τους δρόμους Χαϊνά το 1ο λύκειο, το δρόμο Χαλκίδα - Αρτάκη το 3ο και τη "γέφυρα του Ευρίππου" το Λύκειο Κανήθου.

Οι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Χαλκίδας και πραγματοποιώντας πορεία ενός χιλιομέτρου έφτασαν στην "Υψηλή Γέφυρα" επί της Εθνικής Οδού Χαλκίδας - Αθηνών και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία μιας ώρας.

Την Κυριακή το βράδυ, εν τω μεταξύ, θα συνεδριάσει εκ νέου το Συντονιστικό Οργανο, για να εκτιμήσει τη μέχρι σήμερα πορεία των καταλήψεων σε 12 σχολεία της Χαλκίδας και να καθορίσει τη στάση του.

  • Μαζικές πορείες έγιναν και σε άλλες πόλεις της Εύβοιας, στην Ιστιαία και στο Αλιβέρι, όπου τα σχολεία τελούν υπό κατάληψη.
  • Οι Βοιωτοί μαθητές έδωσαν και χτες το "παρών" στον αγώνα "για δημόσια δωρεάν Παιδεία" χωρίς "ταξικούς φραγμούς" και "κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων", με δύο συλλαλητήρια σε Θήβα και Λιβαδειά,ενώ συνεχίζονται οι καταλήψεις σχολείων σε Θήβα,Σχηματάρι,Ορχομενό.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών εκφράζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Βοιωτίας.

  • Τέλος, σ' ένα "πρωτόγνωρο" για την Αμφισσα και τη Φωκίδα,συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης οι μαθητές παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους για κατάργηση των νόμων και προχώρησαν στον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αμφισσας - Λαμίας. Παράλληλα, συνεχίζονται οι καταλήψεις των σχολείων σε Αμφισσα,Λιδορίκι και Γραβιά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ