Σάββατο 16 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Θα νικήσουμε! "

Το μεγαλύτερο και δυναμικότερο συλλαλητήριο έγινε χτες στην Αθήνα. Πλημμύρισε το κέντρο της πόλης από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία γονιών, που διαδήλωναν μαζί με τα παιδιά τους

"Θα νικήσουμε!". Δεκάδες χιλιάδες φωνές, νεανικά πρόσωπα με τη φλόγα του αγώνα αναμμένη, παρά τις βίαιες προσπάθειες καταστολής, κατέκλυσαν χτες το κέντρο της Αθήνας, για να δείξουν ότι η κυβέρνηση "δεν ξεμπέρδεψε" με τους μαθητές και τον αγώνα τους. Ηταν και χτες πολλοί, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, εκθέτοντας την κυβέρνηση, που όλο αυτό το διάστημα διατείνεται πως οι αγώνες τελείωσαν. Η χτεσινή κινητοποίηση έστειλε και ένα ακόμα μήνυμα: Οτι η ελληνική κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι γονείς, οι οποίοι είτε βρίσκονταν στα μπλοκ δίπλα στα παιδιά τους είτε συγχρονίζονταν με τον ρυθμό των συνθημάτων καθώς η πορεία περνούσε από δίπλα τους, θεωρεί τον αγώνα αυτό δίκαιο.Αυτό ήταν που ενόχλησε εκείνους που θέλουν τους γονείς σε ρόλο "τραμπούκου" και "επιστρατεύτηκαν" οι "γνωστοί - άγνωστοι" για να αμαυρώσουν την εικόνα.

Από το πρωί, στην Αθήνα το κλίμα ήταν αγωνιστικό. Από διάφορες κατευθύνσεις έφταναν προς στο σημείο του ραντεβού μαθητές, με πορείες, με τρόλεϊ και τρένα και καλώντας τον κόσμο να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο. Στις 11 το πρωί, η οδός Πανεπιστημίου είχε γεμίσει. "Δε θα περάσει", "Κάτσε καλά Γεράσιμε", τα αθλητικά παπούτσια να χτυπούν με δύναμη το οδόστρωμα, δίνοντας το ρυθμό και η πορεία ξεκίνησε. Ο ήχος των ταμπούρλων ώρα με την ώρα γινόταν πιο δυνατός, καθώς οι μαθητές των σχολείων του Πειραιά πλησίαζαν στη γεμάτη οδό Πανεπιστημίου. Οι μαθητές των άλλων σχολείων, που ήταν ήδη εκεί, τους υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και συνθήματα όπως: "Αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας, είναι της ΟΝΕ και της ολιγαρχίας"... Μέχρι και το Σύνταγμα, όπου κατευθύνθηκε η πορεία διά της οδού Σταδίου έφταναν ακόμα μαθητές και καθηγητές κατά εκατοντάδες. "Πο! πο! λαό που έχουμε", φώναζαν οι μαθητές, θέλοντας να "χωνέψει" η κυβέρνηση ότι, όπως φώναζαν χαρακτηριστικά, "Δεν είμαστε εκατό, δεν είμαστε διακόσιοι, είμαστε χιλιάδες θα γίνουμε άλλοι τόσοι". Ιδιαίτερα μαζική η παρουσία των γονιών, που δίπλα στα παιδιά τους φώναζαν "Θέλουμε σχολεία δημοκρατικά, όχι θερμοκήπια για μαθητές - φυτά".

Χτες έγινε καθαρό ότι το σκηνικό των "αγανακτισμένων" έξω από τα σχολεία, που με λαγνεία δείχνουν και ξαναδείχνουν οι τηλεοράσεις, δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα που επικρατεί σε ό,τι αφορά τη στάση των γονιών απέναντι στις κινητοποιήσεις. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας, οι περαστικοί χειροκροτούσαν και σήκωναν το χέρι, φωνάζοντας "μπράβο παιδιά" και ενώνοντας τις φωνές στα συνθήματα ενάντια στη "μεταρρύθμιση", τις συνέπειες της οποίας βιώνουν, βάζοντας βαθιά στην τσέπη το χέρι. Το "παρών" έδωσαν και οι εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο των τρίωρων στάσεων εργασίας που κήρυξαν χτες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

Η ευρηματικότητα, για μία ακόμα φορά, επιστρατεύτηκε στο σκοπό του αγώνα και αποτυπώθηκε σε πλακάτ, συνθήματα και στιχάκια: "Θέλουμε γνώση και όχι απόγνωση","Κανένας μαθητής δε θα μασήσει, η κυβέρνηση θα υποχωρήσει",ενώ στο πανό γυμνασίου της Πετρούπολης έγραφε: "Κυρ Αρσένη έκανες την κουκουβάγια... μπούφο! ".Οι μαθητές των σχολείων του Αιγάλεω, μάλιστα, "φόρεσαν" το σύνθημα που κυριαρχεί στα μαθητικά συλλαλητήρια, το οποίο τύπωσαν σε μπλουζάκια: "Κάτσε καλά Γεράσιμεεε! ".Μάλιστα, υποσχέθηκαν να χαρίσουν ένα στον υπουργό Παιδείας, αν τον συναντήσουν κάποια στιγμή. Από την πλευρά τους, τα λύκεια της Νέας Ιωνίας "έντυσαν" μουσικά την κινητοποίηση, αφού ήταν πλήρως εξοπλισμένοι με τουμπερλέκια και τύμπανα.

Οι διαδηλωτές, για δύο ώρες περίπου, είχαν κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας, πορευόμενοι από τη Σταδίου, στο Σύνταγμα, την οδό Φιλελλήνων, Αμαλίας με κατάληξη το σημείο εκκίνησης, τα Προπύλαια, ανανεώνοντας το ραντεβού για το συλλαλητήριο, την Τρίτη, 19 Γενάρη.

Στο πλευρό των μαθητών, βρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής,ο Λεων. Αυδής επικεφαλής της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα", οι δήμαρχοι Πετρούπολης Γιώργος Γιώγος και Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος,πολλοί δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ