Σάββατο 16 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Θα αποσυρθούν με ... επιφυλάξεις

Ερωτηματικά για τη στάση της κυβέρνησης, που κρίνει μεν ότι ορισμένα παιχνίδια είναι επικίνδυνα και ενώ αποφασίζει την απόσυρσή τους, αυτή θα ισχύσει από το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου

Με την... επιφύλαξη για ενδεχόμενη αναθεώρηση, "βάσει τυχόν τεχνικών εξελίξεων", υπογράφτηκε τις προηγούμενες μέρες η κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης, με την οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία παιδικών παιχνιδιών από PVC με φθαλικά άλατα. Η απόφαση πάρθηκε λόγω επικινδυνότητας που έχουν τα παιχνίδια που περιέχουν τέτοια υλικά, ωστόσο, δεν αφορά τα παιχνίδια για όλες τις ηλικίες, αλλά μόνο εκείνα τα οποία απευθύνονται σε παιδιά μέχρι τριών ετών. Και ενώ υποτίθεται πως τα συγκεκριμένα παιχνίδια κρίθηκαν επικίνδυνα, η απαγόρευση ισχύει τυπικά από χτες, θα μπορούν όμως να πωλούνται στα καταστήματα μέχρι τις 30 του Ιούνη, οπότε και σύμφωνα με τη σχετική απόφαση θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί από την αγορά με ευθύνη των ίδιων των επιχειρήσεων. Στο μεταξύ, και η απαγόρευση εισαγωγής στη χώρα τέτοιων παιχνιδιών δεν είναι άμεση, αφού η ισχύς της αρχίζει από τις 28 Φλεβάρη και θα περιλαμβάνει κατάλογο που θα εκδώσουν τα υπουργεία με τα συγκεκριμένα παιχνίδια. Εν ολίγοις, τα δύο υπουργεία από τη μια αποδέχονται την επικινδυνότητα των παιχνιδιών που περιέχουν φθαλικά άλατα, επιτρέπουν, όμως, πρακτικά στις επιχειρήσεις να πουλήσουν το στοκ που έχουν ήδη στις αποθήκες τους για ένα πεντάμηνο ακόμη, αξιοποιώντας και τις επερχόμενες γιορτές του Πάσχα.

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι "τα μέτρα θα επανεξεταστούν στα πλαίσια των μεταγενέστερων εξελίξεων σε κοινοτικό επίπεδο, καθώς και βάσει τυχόν τεχνικών εξελίξεων από πλευράς υποκατάστασης των φθαλικών αλάτων". Αυτή η επιφύλαξη - σχεδόν προφητική θα έλεγε κανείς - σε συνδυασμό με την "καλή διάθεση" των πολυεθνικών κατασκευής παιδικών παιχνιδιών στο εξωτερικό να διακόψουν οικειοθελώς την παραγωγή τέτοιων ειδών, πριν καν παρθούν οι όποιες αποφάσεις, ενισχύει την άποψη ότι οι επιχειρήσεις του χώρου έχουν ήδη στα σκαριά νέο υλικό με το οποίο για δικούς τους λόγους ή και σε συνδυασμό με την επικινδυνότητα των φθαλικών αλάτων θέλουν να υποκαταστήσουν τα τελευταία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ