Σάββατο 16 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΪΤΖ
"Παράθυρο" κινδύνου στις μεταγγίσεις

Οι επιστήμονες έχουν ονομάσει "σιωπηλό παράθυρο" το χρόνο επώασης του ιού του ΕΪΤΖ. Δηλαδή, από την ώρα που θα μολυνθεί κάποιος απ' τον ιό μέχρι την ώρα που ο ιός θα είναι ανιχνεύσιμος στο αίμα του. Είναι σπάνια, αλλά και όχι αδύνατη, περίπτωση

Ασχημο παιχνίδι έπαιξε η μοίρα σε ένα κοριτσάκι, μόλις πέντε μηνών και σε μια ηλικιωμένη γυναίκα 72 ετών, που μολύνθηκαν από τον ιό του ΕΪΤΖ, μετά από μετάγγιση αίματος. Ο δότης ήταν εν αγνοία του οροθετικός από τον Ιούλη του 1998 και το διάστημα που έδωσε αίμα, δηλαδή στις αρχές Αυγούστου, ο ιός δεν ήταν ανιχνεύσιμος. Πρόκειται για το "σιωπηλό παράθυρο", όπως έχουν χαρακτηρίσει οι επιστήμονες το χρόνο επώασης του ιού, δηλαδή από την ώρα που θα "κολλήσει" κάποιος τον ιό μέχρι την ώρα που ο ιός θα μπορεί να ανιχνευτεί στο αίμα του. Το χρονικό αυτό διάστημα διαρκεί από τρεις εβδομάδες μέχρι και έξι μήνες. Δυστυχώς, όμως, το αίμα (ερυθροκύτταρα, αιμοπετάλια κλπ.) δεν έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη των 42 ημερών.

Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, αιματολόγους και λοιμωξιολόγους, η περίπτωση να μολυνθεί ένας μεταγγιζόμενος από τον ιό από οροθετικό δότη που διανύει τη φάση του "σιωπηλού παραθύρου" είναι σπανιότατη, αλλά όχι και αδύνατη. "Η μετάγγιση και κανένα φάρμακο δεν είναι 100% ασφαλή", δήλωσε χτες η Τ. Μανδαλάκη,διευθύντρια της Μονάδας Αιμοδοσίας του Λαϊκού Νοσοκομείου, αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Επιδημιολογίας και της Επιτροπής Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ).

Τα μέλη των δύο επιτροπών του ΚΕΕΛ σημείωσαν, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός σε όσους πρόκειται να εγχειρηθούν αυτές τις ημέρες, καθώς ανάλογες περιπτώσεις είναι σπάνιες. Σύμφωνα με στοιχεία, στη χώρα μας, μόνο μία στις 1.280.000 μονάδες αίματος μπορεί να βρεθεί μολυσμένη με τον ιό, χωρίς αυτός να είναι ανιχνεύσιμος. Στις υπόλοιπες χώρες ο δείκτης αυτός είναι υψηλότερος, δηλαδή μία ανά 600.000 μονάδες αίματος. Στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε ο υποχρεωτικός έλεγχος, για HIV, στο αίμα, έχουν σημειωθεί δύο κρούσματα, συμπεριλαμβανομένου του πεντάμηνου βρέφους. Σημειώνεται ότι εκτός από το πεντάμηνο κοριτσάκι και την 72χρονη, από την ίδια μονάδα είχε κάνει μετάγγιση και μία άλλη γυναίκα, η οποία είχε σε προχωρημένο στάδιο καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας και απεβίωσε αμέσως.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της υγείας του μικρού κοριτσιού, οι ειδικοί επιστήμονες είναι αισιόδοξοι. "Αν υπάρχει πιθανότητα οροθετικός να ιαθεί, αυτό είναι ένα μικρό παιδί", είπε ο Γ. Κοσμίδης,διευθυντής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθήνας, και εξήγησε: "Στα μικρά παιδιά δεν είναι εύκολο να μολυνθούν περιοχές του σώματός τους όπου ο ιός μπορεί να βρει καταφύγιο". Ενθαρρυντική είναι η κατάσταση και για τον οροθετικό δότη αίματος, καθώς ξεκίνησε τη θεραπεία από το αρχικό στάδιο της λοίμωξης.

Με αφορμή το περιστατικό, η Τ. Μανδαλάκη έκανε αναφορά και στο θέμα του ελέγχου αίματος, ο οποίος - όπως είπε - θα ήταν ενδεχομένως ποιοτικότερος με τον συγκεντρωτισμό των Μονάδων Αιμοδοσίας. Μολονότι ο συγκεντρωτισμός των Μονάδων έχει προταθεί από το 1992, εντούτοις δεν έχει ακόμη εξεταστεί από τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας.

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μόλυνση από μετάγγιση αίματος (2012-07-26 00:00:00.0)
Υποψίες μόλυνσης σε μετάγγιση αίματος (2006-05-06 00:00:00.0)
Πιο κοντά στην «κρυψώνα» του ιού (2002-05-16 00:00:00.0)
Δε σχολιάζει η διοίκηση του «Αγία Σοφία» (2001-08-01 00:00:00.0)
«Απαιτούμε απαντήσεις με το δικαίωμα υπεράσπισης της ζωής μας» (2000-08-19 00:00:00.0)
Ασφαλιστικά για το μολυσμένο αίμα (1999-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ