Πέμπτη 16 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΪΤΖ
Πιο κοντά στην «κρυψώνα» του ιού

Νέες επιστημονικές ανακοινώσεις με τη συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών

Ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης
Ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης
Ενας Ελληνας ερευνητής από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι βρήκε πως ο ιός HIV που προκαλεί την ασθένεια του ΕΪΤΖ μπορεί να κρυφτεί και σε άλλα μέρη του σώματος, πέρα από όσα ήταν γνωστά μέχρι σήμερα.

«Τα ευρήματα μάς δείχνουν ότι ένα είδος των κυττάρων ΝΚ (σημαντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος) μπορούν να προσβληθούν από τον ιό HIV», ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Γιώργος Ν. Παυλάκης του Εθνικού Ογκολογικού Ινστιτούτου του Φρέντερικ της πολιτείας Μέριλαντ.

«Οχι μόνο προσβάλλονται αλλά η λοίμωξη παραμένει παρά τη θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα. Τα κύτταρα αυτά είναι ένας σημαντικός κρυψώνας για τον ιό». πρόσθεσε.

Ο καθηγητής μελέτησε δέκα οροθετικούς ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν λάβει ποτέ θεραπεία με φάρμακα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια συνδυασμένη επιθετική θεραπεία μειώνει εντυπωσιακά τα επίπεδα του ιού στο αίμα, έτσι που καθίσταται ακόμη και μη ανιχνεύσιμος. Δεν τον εξαφανίζει όμως ούτε από τα κύτταρα ΝΚ ούτε από τα Τ, όπου οι γιατροί γνώριζαν ήδη ότι κρύβεται.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τη θεραπεία για να εξαλείψουν τον ιό, αλλά αυτό αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο απ' όσο πίστευαν στην αρχή. Η νέα αυτή ανακάλυψη δείχνει ότι θα πρέπει να υπερβούν ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθειά τους αυτή, είπε ο καθηγητής.

«Ομως ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις νέες πληροφορίες για καλό σκοπό. Για παράδειγμα, ίσως μπορέσουμε να προσαρμόσουμε τις επόμενες θεραπευτικές μεθόδους ώστε να εξαλείψουν τον ιό από τα κύτταρα αυτά» τόνισε.

Οπως είπε, η ομάδα του πειραματίζεται ήδη για να βρει ποια φάρμακα κατά του ΕΪΤΖ καταπολεμούν τον ιό στα κύτταρα ΝΚ και μέχρι στιγμής έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι φάρμακα όπως το AZT και το 3TC έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

Η ανακοίνωση του ΚΕΕΛ

Οπως ανακοίνωσε χτες το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) χρηματοδότησε το ελληνικό τμήμα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση «Proceedings of National Academy of Sciences», Vol.99, No 10, και από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι: Αγγ. Χατζάκης και Λ. Κωστρίκης απ' το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μ. Λαζανάς από τον «Ερυθρό Σταυρό». «Οι ερευνητές απέδειξαν ότι ο ιός παραμένει στα κύτταρα αυτά σε λανθάνουσα μορφή που μπορούν σε κατάλληλες συνθήκες να παράγουν σωματίδια του ιού», σημειώνει το ΚΕΕΛ και καταλήγει: «Ελπίζεται ότι ο σχεδιασμός νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων που θα επιτρέπουν την καταστροφή του HIV-1 στα ΝΚ θα αποτελέσει σημαντική πρόοδο στην καταπολέμηση της λοίμωξης HIV-1».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ