Πέμπτη 16 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Αλλαγές σε αντιλαϊκή κατεύθυνση
  • Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το σχετικό νομοσχέδιο
  • ΠΑΜΕ: Ανακυκλώνεται η υπάρχουσα αρνητική κατάσταση του διαβλητού συστήματος και της βασιλείας ρουσφετιού

Μακριά από το να δίνει ουσιαστικές λύσεις στο ζήτημα των προσλήψεων στο δημόσιο, αλλά και από το να κατοχυρώνει ένα αξιοκρατικό και αδιάβλητο σύστημα βρίσκεται το σχετικό νομοσχέδιο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης Κ. Σκανδαλίδης. Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, περιορίζει τους γραπτούς διαγωνισμούς στους κλάδους των τελωνειακών, τραπεζικών, φοροτεχνικών και ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Στην περίπτωση δε που κάποιος φορέας του Δημοσίου ζητήσει γραπτό διαγωνισμό για την πλήρωση των θέσεων που προκηρύσσει, το αίτημά του εξετάζεται από το ΑΣΕΠ, το οποίο αποφασίζει «συνεκτιμώντας τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που πρέπει να πληροί το προσωπικό που θα προσληφθεί και τη δυνατότητα έγκαιρης διεξαγωγής του διαγωνισμού». Εκ των πραγμάτων επομένως, το σύστημα προσλήψεων γίνεται ακόμη πιο διαβλητό.

Οι προσλήψεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα γίνονται με το σύστημα της μοριοδότησης. Για την αξιολόγηση των υποψηφίων λαμβάνονται υπόψη αθροιστικά οι τίτλοι σπουδών (διδακτορικό, μεταπτυχιακό, βασικός τίτλος, άλλοι τίτλοι συναφείς με το αντικείμενο της θέσης προς πλήρωση), η εμπειρία, η γνώση ξένων γλωσσών και η εντοπιότητα, ιδιαίτερα για τις παραμεθόριες περιοχές. Πρέπει να σημειωθεί ότι ως εμπειρία νοείται απασχόληση του υποψηφίου με σχέση εργασίας ή σύμβαση έργου στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα με καθήκοντα συναφή με το γνωστικό αντικείμενο του τίτλου σπουδών ή με το αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης. Εντούτοις το 25% των θέσεων που προκηρύσσονται θα καλύπτονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κριτήριο της εμπειρίας.

Αναφορικά με της προσλήψεις εποχικού προσωπικού, τα βασικά κριτήρια είναι ο χρόνος ανεργίας, ο αριθμός των τέκνων των πολύτεκνων οικογενειών, ο αριθμός ανήλικων τέκνων, ο βαθμός του βασικού τίτλου σπουδών, η ηλικία του υποψηφίου και η εμπειρία.

Σε ό,τι αφορά το όριο ηλικίας για πρόσληψη ή διορισμό στο δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους ΟΤΑ Α` και Β` βαθμού και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου του Δημοσίου Τομέα, αυξάνεται στα 55 έτη. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα να ορίζονται ειδικά όρια ηλικίας (σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τη φύση των καθηκόντων των προς πλήρωση θέσεων) με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Δημοσίας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ύστερα από γνώμη του οικείου φορέα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, ακόμη, πρόσθετη μοριοδότηση 40% στη βαθμολογία της εμπειρίας συμβασιούχων που από το 1994 μέχρι την ψήφιση του νόμου έχουν συμπληρώσει 24μηνη προϋπηρεσία απασχολούμενοι στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ. Η μοριοδότηση αυτή θα δίδεται μόνο για εκείνους τους συμβασιούχους που διεκδικούν μονιμοποίηση στην ίδια θέση και στον ίδιο φορέα που απασχολήθηκαν.

Τέλος να σημειωθεί ότι αυξάνονται από 3 ευρώ σε 5 ευρώ τα παράβολα της αίτησης για συμμετοχή στις διαδικασίες διορισμού ή πρόσληψης και από 14 σε 25 ευρώ για την υποβολή ένστασης.

Το ΠΑΜΕ

Στελέχη του ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο, υπογράμμιζαν ότι «ανακυκλώνει την υπάρχουσα αρνητική κατάσταση και δε δίνει λύσεις στο πρόβλημα των προσλήψεων στο δημόσιο, αφού οι υποψήφιοι θα αντιμετωπίζονται επιλεκτικά και κατά περίπτωση, στο πλαίσιο των εκάστοτε πολιτικών σκοπιμοτήτων, με αποτέλεσμα να μένουν ανοιχτά τα παράθυρα διαβλητότητας του όλου συστήματος και να βασιλεύει το ρουσφέτι». Ακόμη, τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

«Ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των προσλήψεων - σημειώνουν τα στελέχη του ΠΑΜΕ - δίνει η πρόταση των ταξικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος για ένα νέο σύστημα προσλήψεων που θα παίρνει υπόψη του τη συγκρότηση νέων οργανισμών στο δημόσιο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό -ανέφεραν - οι προσλήψεις θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και με αντικειμενικά μετρήσιμα κριτήρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ