ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
"Δεν υπάρχει άλλη λύση από τον ένοπλο αγώνα"
  • Αποχώρησε ο Οτσαλάν από τη Ρώμη το Σάββατο, προς "άγνωστο" προορισμό
  • "Δεν ξέρω και δε μ' ενδιαφέρει πού βρίσκεται", δηλώνει ο Ντ' Αλέμα

ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Η υπόθεση Οτσαλάν "θεωρείται λήξασα για την Ιταλία", όσο για το πού βρίσκεται ο Κούρδος ηγέτης, "δεν έχω ιδέα και δε μ' ενδιαφέρει": τάδε έφη Μάσιμο Ντ' Αλέμα, παρουσιάζοντας με υπεροψία, που μόλις και μετά βίας έκρυβε, την ανακούφισή του για τη "μυστηριώδη" αναχώρηση του "Απο" για άλλα μέρη, λίγο πιο κρύα - μάλλον κάποια χώρα της πρώην ΕΣΣΔ, όπως εκτιμούν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η τουρκική διπλωματία εμφανίστηκε χτες, για ακόμη μια φορά, εξαιρετικά ενοχλημένη από την πολιτική της Ρώμης. Ο Ισμαήλ Τζεμ, επαναδιορισθείς υπουργός Εξωτερικών της Αγκυρας, είπε στο NTV ότι "δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζουν οι Ιταλοί πού πήγε" (ο Οτσαλάν), ενώ η κύρια ανησυχία πολλών Ιταλών παραμένει για πόσο ακόμη θα συνεχιστεί το άτυπο εμπάργκο που έχει επιβληθεί στα ιταλικής προελεύσεως προϊόντα. Ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αγκυρα, Μασιμιλιάνο Μπερντίνι, εκτίμησε ότι ο "μέσος Τούρκος... θα το κάνει σύντομα".

"Χάσατε την ευκαιρία"

Ο Ντ' Αλέμα επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η Τουρκία έχασε μια "ευκαιρία" να δικαστεί ο Οτσαλάν από τρίτη χώρα ή διεθνές δικαστήριο. "Η επιμονή στην έκδοσή του στην Τουρκία ήταν μία μη ρεαλιστική θέση", εξήγησε.Η Αγκυρα πάντως κατηγόρησε την Ιταλία επειδή επέτρεψε στον Οτσαλάν να αναχωρήσει από τη χώρα και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Ντ' Αλέμα "δεν ενήργησε σύμφωνα με το δίκαιο και το νόμο".

"Παρά την επιμονή των τουρκικών αρχών για την εφαρμογή του νόμου, οι ιταλικές αρχές, λαμβάνοντας μονομερή απόφαση, επέτρεψαν την αναχώρηση του ηγέτη των τρομοκρατών", ανέφερε χτεσινή σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Με ανακοίνωσή του, που μεταδόθηκε από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝSΑ, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) κάνει γνωστό ότι ο Οτσαλάν "έφτασε σώος και αβλαβής στον προορισμό του", ο οποίος παρέμενε μέχρι χτες άγνωστος.

Η αναχώρηση του Κούρδου ηγέτη από τη Ρώμη, προσέθετε η ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε "υπό τον έλεγχο και με την απόλυτα σύμφωνη γνώμη του ΡΚΚ και του Οτσαλάν".

Η εφημερίδα "Ρεπούμπλικα" δημοσίευσε χτες δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι, σύμφωνα με την οποία κατά τη γνώμη του ο προορισμός του Οτσαλάν "δεν είναι η Μόσχα".

Συνέχιση ένοπλου αγώνα

Ο ίδιος ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με επιστολή του προς τον Ντ' Αλέμα που ο Ιταλός πρωθυπουργός δημοσιοποίησε χτες, ανέφερε ότι "δεν υπάρχει άλλη λύση παρά η συνέχιση του ένοπλου αγώνα". Η αντιμετώπιση της οποίας έτυχε, έγραψε ο "Απο", στην Ιταλία, τον έφερε αντιμέτωπο με τη "σκληρή πραγματικότητα".

Ο Οτσαλάν επιθυμεί "να συνεχίσουν οι δικηγόροι του" την προσπάθεια για την εξασφάλιση πολιτικού ασύλου στην Ιταλία.

"Ηρθα εδώ για να κάνω ένα σημαντικό πολιτικό βήμα. Ηθελα να θέσω τη ζωή μου, τον εαυτό μου και την ελευθερία μου στην υπηρεσία της ειρήνης". Με την έλευσή του στη Ρώμη "ήλπιζε" ότι θα ανοίξει ο δρόμος για "μία διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη" για την αναγνώριση των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού.

Οι Ιταλοί βουλευτές αρχικώς έλαβαν "εξαιρετικά θετική" στάση ως προς το ενδεχόμενο σύγκλησης μίας τέτοιας διάσκεψης για το Κουρδικό, αλλά στη συνέχεια "έκαναν πίσω", είπε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην επιστολή του, που απευθύνεται και στον κουρδικό λαό.

"Ημουν πεπεισμένος ότι η μονομερής κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να αποβεί καθοριστική, αλλά τώρα φοβάμαι ότι μετά από την έλλειψη θάρρους - πάνω απ' όλα από την Ευρωπαϊκή Ενωση - δεν υπάρχει εναλλακτική λύση παρά να ξαναπάρουμε τα όπλα", κατέληξε ο "Απο" στην επιστολή του.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανετη επικράτηση για Ετσεβίτ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οπως ακριβώς "αναμενόταν", η νέα τουρκική κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ κέρδισε την Κυριακή το βράδυ την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Εθνοσυνέλευση.

Στην ψηφοφορία το αποτέλεσμα ήταν 306 ψήφοι υπέρ, 188 κατά, μία αποχή και αρκετές απουσίες (συνολικά οι έδρες της Βουλής είναι 550).

Ο Ετσεβίτ επανακάμπτει στην πρωθυπουργία 20 χρόνια μετά από την τελευταία φορά που κατείχε το πόστο, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση του Μεσούτ Γιλμάζ κατέρρευσε εξ αφορμής ενός σκανδάλου διαφθοράς, την 25η του Νοέμβρη.

"Προτεραιότητα της κυβέρνησής μου είναι να οδηγήσει χωρίς προβλήματα τη χώρα στις εκλογές της 18ης του Απρίλη", επιβεβαίωσε τις εικασίες όλων των αναλυτών ο 73χρονος πολιτικός. "Στο μεταξύ, θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όσων δε μας ψήφισαν".

Τύποις η κυβέρνηση Ετσεβίτ είναι κυβέρνηση κάτισχνης μειοψηφίας, αφού το Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς, του οποίου ο Ετσεβίτ ηγείται, διαθέτει μόλις 61 έδρες. Χρειάστηκαν ωστόσο δύο μήνες για να σχηματιστεί ακόμη κι αυτή η κυβέρνηση, καθώς τα "κοσμικά" κόμματα διαφωνούσαν στους τύπους και την ουσία, όσον αφορά την προσπάθεια να κρατηθεί το Ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας μακριά από την εξουσία, κατά πώς είχαν υπαγορεύσει οι αυτόκλητοι θεματοφύλακες του κοσμικού κράτους στρατηγοί.

Πάντως η κυβέρνηση Ετσεβίτ δεν έχει πρόβλημα επιβίωσης, αφού διαθέτει τη στήριξη των δύο μεγαλύτερων κεντροδεξιών κομμάτων της χώρας, αυτού της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ και αυτού του Ορθού Δρόμου υπό της Τανσού Τσιλέρ. Η στήριξη της τελευταίας ήρθε ως "έκπληξη", αφού μετείχε της κυβέρνησης του "ισλαμιστή" Νετσμεντίν Ερμπακάν που ανατράπηκε τον Ιούνιο 1997 κατόπιν ενός ακήρυχτου πολέμου από πλευράς στρατηγών.

ΓΑΛΛΙΑ
"Φλερτάρει" τη "Νισάν" η "Ρενό"

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ως ιδιαίτερα πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο της αγοράς πακέτου μετοχών της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας "Nissan" από τη γαλλική ημικρατική "Renault", στα πλαίσια της στρατηγικής επέκτασής της στην Ανατολική Ευρώπη και στην Ασία. Αν και καμία επίσημη συμφωνία ή πρόταση δεν έχει γνωστοποιηθεί, έντονη είναι η φημολογία περί επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες, η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί εντός των ημερών.

Σχολιάζοντας τις έντονες φήμες που κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά, η διοίκηση της "Renault" εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται "σε συνεννόηση με αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες της Ασίας, ανάμεσα στις οποίες και η "Nissan", αναζητώντας εταίρο στην περιοχή". Η "Nissan", όμως, φέρεται να είναι στο στόχαστρο και δύο άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών, της "Daimler Chrysler AG" και της "Ford Motor Co". Μάλιστα, ο Πρόεδρος της "Daimler Chrysler", Γιούργκεν Σρεμπ, ο οποίος θα μεταβεί στο Τόκιο για μια εκδήλωση της "Mercedes Benz", φέρεται να έχει, ήδη, προγραμματίσει συνάντηση με τον πρόεδρο της "Nissan" Γιοσικάζου Χανάουα. Σύμφωνα, πάντα, με τις υπάρχουσες φήμες, η "Renault" έχει, ήδη, προσφερθεί να αγοράσει το 20% των μετοχών της "Nissan", κάτι που διαψεύδει η διοίκηση της ιαπωνικής εταιρίας, η οποία τονίζει ότι, αν και προτίθεται να εξετάσει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την οποιαδήποτε προσφορά, δεν της έχει, ακόμη, κατατεθεί καμία επίσημη πρόταση.

Αξίζει, πάντως, να τονιστεί ότι το 1998 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τη "Renault", η οποία κατέκτησε την πρώτη θέση, σε πωλήσεις αυτοκινήτων, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ξεπερνώντας ακόμη και τη γερμανική "Volkswagen". Ανάλογη άνοδο παρουσίασαν και τα κέρδη της, αν και αυτό το στοιχείο έρχεται σε αντίθεση με τα επιχειρήματα που παρουσίασε η διοίκηση της εταιρίας στους εργαζομένους της στο παράρτημα του Βελγίου, το οποίο, τελικά, έκλεισε "για οικονομικούς λόγους", παρά την πολυήμερη απεργία των εργαζομένων, το καλοκαίρι του 1997. Από την άλλη πλευρά, η "Nissan" παρουσίασε σοβαρές οικονομικές απώλειες τα τελευταία 5 χρόνια και θεωρείται ως ιδιαίτερα θελκτικός στόχος για πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, που ακολουθώντας την, ευρέως διαδεδομένη, στρατηγική της συγχώνευσης επιδιώκουν να εδραιωθούν στην Ασία και στην Ανατολική Ευρώπη.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Αγωνιστική πορεία απεργών ανθρακωρύχων

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Περίπου 10.000 απεργοί ανθρακωρύχοι άρχισαν χτες πορεία 330 χλμ. προς το Βουκουρέστι, από το Πετρόσανι, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής Βάλεα Ζίουλουι, με επικεφαλής τον ηγέτη τους Μιρόν Κόζμα. Η πορεία από την πόλη αυτή, στην οποία βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της κρατικής εταιρίας εκμετάλλευσης ανθρακωρυχείων, γίνεται μετά την αποτυχία της κυβέρνησης και των εργατικών συνδικάτων να καταλήξουν σε συμφωνία στις συνομιλίες την Κυριακή. Την πορεία παρακολουθούν ελικόπτερα της αστυνομίας. Οι ανθρακωρύχοι, που απεργούν εδώ και 12 μέρες, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια να κλείσουν τα ανθρακωρυχεία και έχοντας και οικονομικά αιτήματα, απείλησαν ότι θα μετέφεραν τις απεργιακές εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα, εφόσον τα αιτήματά τους δε θα ικανοποιηθούν. "Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να απαντήσει στα αιτήματά μας σήμερα (χτες) το πρωί, αλλά δε συνέβη κάτι τέτοιο ως τα τώρα", παρατήρησε ο Μιρόν Κόζμα. Την Κυριακή βράδυ, η κυβέρνηση έκλεισε όλους τους δρόμους και τις σιδηροδρομικές γραμμές προς την περιοχή όπου γίνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις και έστειλε χιλιάδες αστυνομικούς για να αποτρέψει ενδεχόμενη πορεία προς το Βουκουρέστι. Την Παρασκευή η απεργία χαρακτηρίστηκε παράνομη. Ο υπουργός Βιομηχανίας Ράντου Μπερτσεάνου επανέλαβε πως δε θα υποχωρήσει στα σχέδιά του για μεταρρυθμίσεις στη βιομηχανία. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει τα μη κερδοφόρα ορυχεία. Η βιομηχανία έχει ζημιές περίπου 3,7 δισ. δολαρίων από το 1991 και τα ανθρακωρυχεία στην περιοχή Βάλεα Ζίουλουι είχαν πέρσι ζημιές 102.000.000 δολαρίων. Το 1997 έκλεισαν στη Ρουμανία περίπου 120 ορυχεία και απολύθηκαν περισσότεροι από 80.000 εργαζόμενοι σ' αυτά.

Ο Μπ. Ετσεβίτ στο βήμα της τουρκικής Βουλής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ