• "Δεν ξέρω και δε μ' ενδιαφέρει πού βρίσκεται", δηλώνει ο Ντ' Αλέμα
  • - ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.- Η υπόθεση Οτσαλάν θεωρείται λήξασα για την Ιταλία, όσο για το πού βρίσκεται ο Κούρδος ηγέτης, δεν έχω ιδέα και δε μ' ενδιαφέρει: τάδε έφη Μάσιμο Ντ' Αλέμα, παρουσιάζοντας με... - 1999-01-19 00:00:00.0"/>
  • "Δεν ξέρω και δε μ' ενδιαφέρει πού βρίσκεται", δηλώνει ο Ντ' Αλέμα
  • - ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.- Η υπόθεση Οτσαλάν θεωρείται λήξασα για την Ιταλία, όσο για το πού βρίσκεται ο Κούρδος ηγέτης, δεν έχω ιδέα και δε μ' ενδιαφέρει: τάδε έφη Μάσιμο Ντ' Αλέμα, παρουσιάζοντας με... - 1999-01-19 00:00:00.0" /> "Δεν υπάρχει άλλη λύση από τον ένοπλο αγώνα" | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 19 Γενάρη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 15
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
    "Δεν υπάρχει άλλη λύση από τον ένοπλο αγώνα"
    • Αποχώρησε ο Οτσαλάν από τη Ρώμη το Σάββατο, προς "άγνωστο" προορισμό
    • "Δεν ξέρω και δε μ' ενδιαφέρει πού βρίσκεται", δηλώνει ο Ντ' Αλέμα

    ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

    Η υπόθεση Οτσαλάν "θεωρείται λήξασα για την Ιταλία", όσο για το πού βρίσκεται ο Κούρδος ηγέτης, "δεν έχω ιδέα και δε μ' ενδιαφέρει": τάδε έφη Μάσιμο Ντ' Αλέμα, παρουσιάζοντας με υπεροψία, που μόλις και μετά βίας έκρυβε, την ανακούφισή του για τη "μυστηριώδη" αναχώρηση του "Απο" για άλλα μέρη, λίγο πιο κρύα - μάλλον κάποια χώρα της πρώην ΕΣΣΔ, όπως εκτιμούν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

    Η τουρκική διπλωματία εμφανίστηκε χτες, για ακόμη μια φορά, εξαιρετικά ενοχλημένη από την πολιτική της Ρώμης. Ο Ισμαήλ Τζεμ, επαναδιορισθείς υπουργός Εξωτερικών της Αγκυρας, είπε στο NTV ότι "δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζουν οι Ιταλοί πού πήγε" (ο Οτσαλάν), ενώ η κύρια ανησυχία πολλών Ιταλών παραμένει για πόσο ακόμη θα συνεχιστεί το άτυπο εμπάργκο που έχει επιβληθεί στα ιταλικής προελεύσεως προϊόντα. Ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αγκυρα, Μασιμιλιάνο Μπερντίνι, εκτίμησε ότι ο "μέσος Τούρκος... θα το κάνει σύντομα".

    "Χάσατε την ευκαιρία"

    Ο Ντ' Αλέμα επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η Τουρκία έχασε μια "ευκαιρία" να δικαστεί ο Οτσαλάν από τρίτη χώρα ή διεθνές δικαστήριο. "Η επιμονή στην έκδοσή του στην Τουρκία ήταν μία μη ρεαλιστική θέση", εξήγησε.Η Αγκυρα πάντως κατηγόρησε την Ιταλία επειδή επέτρεψε στον Οτσαλάν να αναχωρήσει από τη χώρα και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Ντ' Αλέμα "δεν ενήργησε σύμφωνα με το δίκαιο και το νόμο".

    "Παρά την επιμονή των τουρκικών αρχών για την εφαρμογή του νόμου, οι ιταλικές αρχές, λαμβάνοντας μονομερή απόφαση, επέτρεψαν την αναχώρηση του ηγέτη των τρομοκρατών", ανέφερε χτεσινή σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    Με ανακοίνωσή του, που μεταδόθηκε από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝSΑ, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) κάνει γνωστό ότι ο Οτσαλάν "έφτασε σώος και αβλαβής στον προορισμό του", ο οποίος παρέμενε μέχρι χτες άγνωστος.

    Η αναχώρηση του Κούρδου ηγέτη από τη Ρώμη, προσέθετε η ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε "υπό τον έλεγχο και με την απόλυτα σύμφωνη γνώμη του ΡΚΚ και του Οτσαλάν".

    Η εφημερίδα "Ρεπούμπλικα" δημοσίευσε χτες δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι, σύμφωνα με την οποία κατά τη γνώμη του ο προορισμός του Οτσαλάν "δεν είναι η Μόσχα".

    Συνέχιση ένοπλου αγώνα

    Ο ίδιος ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με επιστολή του προς τον Ντ' Αλέμα που ο Ιταλός πρωθυπουργός δημοσιοποίησε χτες, ανέφερε ότι "δεν υπάρχει άλλη λύση παρά η συνέχιση του ένοπλου αγώνα". Η αντιμετώπιση της οποίας έτυχε, έγραψε ο "Απο", στην Ιταλία, τον έφερε αντιμέτωπο με τη "σκληρή πραγματικότητα".

    Ο Οτσαλάν επιθυμεί "να συνεχίσουν οι δικηγόροι του" την προσπάθεια για την εξασφάλιση πολιτικού ασύλου στην Ιταλία.

    "Ηρθα εδώ για να κάνω ένα σημαντικό πολιτικό βήμα. Ηθελα να θέσω τη ζωή μου, τον εαυτό μου και την ελευθερία μου στην υπηρεσία της ειρήνης". Με την έλευσή του στη Ρώμη "ήλπιζε" ότι θα ανοίξει ο δρόμος για "μία διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη" για την αναγνώριση των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού.

    Οι Ιταλοί βουλευτές αρχικώς έλαβαν "εξαιρετικά θετική" στάση ως προς το ενδεχόμενο σύγκλησης μίας τέτοιας διάσκεψης για το Κουρδικό, αλλά στη συνέχεια "έκαναν πίσω", είπε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην επιστολή του, που απευθύνεται και στον κουρδικό λαό.

    "Ημουν πεπεισμένος ότι η μονομερής κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να αποβεί καθοριστική, αλλά τώρα φοβάμαι ότι μετά από την έλλειψη θάρρους - πάνω απ' όλα από την Ευρωπαϊκή Ενωση - δεν υπάρχει εναλλακτική λύση παρά να ξαναπάρουμε τα όπλα", κατέληξε ο "Απο" στην επιστολή του.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ