Τρίτη 19 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Τραπεζικά "μαγειρέματα" και αντιδράσεις από κυβερνήτες

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. -

Την ελεύθερη διακύμανση της τιμής του εθνικού της νομίσματος ανακοίνωσε χτες η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας, προσθέτοντας πάντως πως θα επεμβαίνει σποραδικά και περιορισμένα, για να διορθώνει "πιθανές στρεβλώσεις" ανάμεσα στην ισοτιμία του ρεάλ και του αμερικανικού δολαρίου. Την ίδια ώρα, οι δυσβάσταχτοι όροι του πρόσφατου δανείου που αποφάσισε να χορηγήσει στη Βραζιλία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και η οικονομική κρίση Καρδόσο "αδειάζουν" τα ταμεία των περιφερειακών κυβερνήσεων, αλλά και εντείνουν τις αντιδράσεις αντιπολιτευόμενων κυβερνητών στα σχέδια της κυβέρνησης Καρδόσο για αντιλαϊκές πολιτικές ανελέητης λιτότητας.

Μέσα στην τελευταία βδομάδα, η αξία του ρεάλ έπεσε κατά 21%, αλλά οι χτεσινές συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Σάο Πάολο παρουσίασαν αύξηση κατά 8%, κάνοντας ορισμένους Βραζιλιάνους πολιτικούς αναλυτές να αισιοδοξούν.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν τους φόβους τους ότι εάν η Βραζιλία υποκύψει σε νομισματική κρίση τύπου Ασίας, τότε θα συμπαρασύρει στη δίνη της οικονομικής κρίσης τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Καρδόσο, δε φαίνεται να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, αναζητώντας "διέξοδο" στην κρίση από τους..."δανειστές" της! Ο υπουργός Οικονομικών, Πέδρο Μαλάν, και ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Φρανσίσκο Λόπες, μετέβησαν στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης Κλίντον και στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ωστόσο, η πρόσφατη χρηματιστηριακή κρίση στη Βραζιλία και οι εντεινόμενες φήμες για μια νέα υποτίμηση του ρεάλ δεν αφήνουν ασυγκίνητους τους κυβερνήτες πολιτειών, που ανήκουν σε κόμματα της αντιπολίτευσης, οι οποίοι σχεδιάζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αναγκάσουν την κυβέρνηση Καρδόσο να επαναδιαπραγματευτεί τα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων χρέη τους.

Τουλάχιστον έξι κυβερνήτες επρόκειτο να συναντηθούν χτες στην πολιτεία "Μίνας Ζεράις", όπου ο εκεί κυβερνήτης Ιταμάρ Φράνκο είχε ανακοινώσει πρόσφατα πως η τελευταία κρίση τον ανάγκασε να σταματήσει για τρεις μήνες τις πληρωμές υπαλλήλων του. Είναι χαρακτηριστικό πως οι υπουργοί Οικονομικών από έξι πολιτείες της Βραζιλίας (σύνολο 26 πολιτειών) είχαν δηλώσει αδυναμία να εξασφαλίσουν χρήματα για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Οι 26 πολιτείες της Βραζιλίας και η περιοχή της πρωτεύουσας, Μπραζίλια, οφείλουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ποσό που ξεπερνά τα 78 δισ. δολάρια!

Η κίνηση των αντιπολιτευόμενων κυβερνητών μεταφράζεται από πολιτικούς αναλυτές ως έλλειψη πολιτικής υποστήριξης στην κυβέρνηση του Προέδρου Καρδόσο και στα σχέδιά του να περάσει από το κοινοβούλιο αυστηρότατες πολιτικές λιτότητας και περικοπές σε δημόσιες δαπάνες, υποκύπτοντας, έτσι, στο βασικότερο από τους όρους με τους οποίους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε εγκρίνει στη Βραζιλία δάνειο ύψους 41,5 δισ. δολαρίων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ