Τρίτη 19 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανετη επικράτηση για Ετσεβίτ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οπως ακριβώς "αναμενόταν", η νέα τουρκική κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ κέρδισε την Κυριακή το βράδυ την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Εθνοσυνέλευση.

Στην ψηφοφορία το αποτέλεσμα ήταν 306 ψήφοι υπέρ, 188 κατά, μία αποχή και αρκετές απουσίες (συνολικά οι έδρες της Βουλής είναι 550).

Ο Ετσεβίτ επανακάμπτει στην πρωθυπουργία 20 χρόνια μετά από την τελευταία φορά που κατείχε το πόστο, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση του Μεσούτ Γιλμάζ κατέρρευσε εξ αφορμής ενός σκανδάλου διαφθοράς, την 25η του Νοέμβρη.

"Προτεραιότητα της κυβέρνησής μου είναι να οδηγήσει χωρίς προβλήματα τη χώρα στις εκλογές της 18ης του Απρίλη", επιβεβαίωσε τις εικασίες όλων των αναλυτών ο 73χρονος πολιτικός. "Στο μεταξύ, θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όσων δε μας ψήφισαν".

Τύποις η κυβέρνηση Ετσεβίτ είναι κυβέρνηση κάτισχνης μειοψηφίας, αφού το Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς, του οποίου ο Ετσεβίτ ηγείται, διαθέτει μόλις 61 έδρες. Χρειάστηκαν ωστόσο δύο μήνες για να σχηματιστεί ακόμη κι αυτή η κυβέρνηση, καθώς τα "κοσμικά" κόμματα διαφωνούσαν στους τύπους και την ουσία, όσον αφορά την προσπάθεια να κρατηθεί το Ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας μακριά από την εξουσία, κατά πώς είχαν υπαγορεύσει οι αυτόκλητοι θεματοφύλακες του κοσμικού κράτους στρατηγοί.

Πάντως η κυβέρνηση Ετσεβίτ δεν έχει πρόβλημα επιβίωσης, αφού διαθέτει τη στήριξη των δύο μεγαλύτερων κεντροδεξιών κομμάτων της χώρας, αυτού της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ και αυτού του Ορθού Δρόμου υπό της Τανσού Τσιλέρ. Η στήριξη της τελευταίας ήρθε ως "έκπληξη", αφού μετείχε της κυβέρνησης του "ισλαμιστή" Νετσμεντίν Ερμπακάν που ανατράπηκε τον Ιούνιο 1997 κατόπιν ενός ακήρυχτου πολέμου από πλευράς στρατηγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ