Τρίτη 19 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αλλη μια φορά άρρωστος ο Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ

(Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν εισήχθη επειγόντως την Κυριακή, 17 Γενάρη, με οξεία γαστρορραγία στην Κεντρική Κλινική της Μόσχας. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας πριν επιστρέψει ενεργά στα καθήκοντά του, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν ικανοποιητικά αποτελέσματα από τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί. Οι γιατροί υπογράμμισαν ότι ο Πρόεδρος "είναι πιθανό να θεραπευτεί χωρίς χειρουργική επέμβαση". Στην περίπτωση αυτή "η νοσηλεία θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο βδομάδες". Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι αν η φαρμακευτική αγωγή αποδώσει, τότε θα χρειαστεί ένα διάστημα, πριν αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του και καλό θα ήταν να παραμείνει στο διάστημα αυτό σ' ένα θεραπευτήριο.

Η ασθένεια του Γιέλτσιν ενεργοποίησε τις πολιτικές δυνάμεις και η κύρια προσοχή επικεντρώνεται στη δυνατότητα διεξαγωγής πρόωρων προεδρικών εκλογών και στον προεκλογικό αγώνα των υποψηφίων για την κατειλημμένη ακόμα προεδρική καρέκλα. Αρχισαν κιόλας να υπολογίζονται και να αναλύονται οι πραγματικές πιθανότητές τους. Στο μεταξύ, ο Γιέλτσιν δε σκοπεύει ούτε και προσωρινά να μεταβιβάσει σε κάποιον τις αρμοδιότητές του, όπως δήλωσε ξεκάθαρα ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Γιακούσκιν. Ιδιαίτερα την περασμένη βδομάδα ξεχώρισε ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επέκρινε τον Γιέλτσιν για την απουσία του από Κρεμλίνο. Ο Λουζκόφ, που έχει ιδρύσει το κόμμα "Πατρίδα", επισήμανε ότι ο ασθενής Πρόεδρος έχει "πολύ σοβαρά προβλήματα" και πρόσθεσε: "Η Ρωσία είναι μια χώρα που εξαρτάται από έναν ενεργό Πρόεδρο. Αν ο ρόλος του ηγέτη του κράτους είναι εξασθενημένος, τότε αυτό έχει άμεση επίπτωση στην οικονομική κατάσταση και στο κυβερνητικό έργο".

Από την άλλη μεριά, αν και μέχρι τις βουλευτικές εκλογές παραμένουν 11 μήνες, τη συμμετοχή τους σ' αυτές δηλώνουν τελευταία και νέα κόμματα και κινήματα. Για παράδειγμα, την περασμένη Τρίτη εμφανίστηκε το λεγόμενο "Σταλινικό Μπλοκ της "Εργαζόμενης Ρωσίας" και των Αξιωματικών - Για την ΕΣΣΔ". Δημιουργοί του είναι οι Στανισλάβ Τέρεχοφ, Βίκτορ Ανπίλοφ και ο "προσκείμενος σ' αυτούς" Αντρέι Τζουγκασβίλι, εγγονός του Στάλιν. Αν, όμως, ληφθεί υπόψη ότι από τις προηγούμενες εκλογές υπάρχει το μπλοκ "Κομμουνιστές- Εργαζόμενη Ρωσία - για τη Σοβιετική Ενωση", που είχε συγκροτήσει το ΚΕΚΡ, τότε έχουμε κάθε λόγο να υποθέσουμε ότι η δημιουργία του "Σταλινικού Μπλοκ" έχει επινοηθεί ειδικά, για να μπερδεύει τους ψηφοφόρους, να κερματίσει τις ψήφους του εκλογικού σώματος και να εμποδίσει την είσοδο στο Κοινοβούλιο των πραγματικών κομμουνιστών.

Την περασμένη βδομάδα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης - το ΚΚΡΟ - εξέτασε τα αποτελέσματα του περασμένου χρόνου και καθόρισε τη στρατηγική του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του στην Κρατική Δούμα. Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, τόνισε ότι το 1999 μπορεί να γίνει "η χρονιά της μεγάλης στροφής", διότι "οι λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να πάρουν στα χέρια τούς μοχλούς και της νομοθετικής, και της εκτελεστικής εξουσίας". Αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές, ο Ζιουγκάνοφ σημείωσε: "Εχουμε μια παραλλαγή συμμετοχής στις εκλογές του πλατιού συνασπισμού μας με τρεις φάλαγγες: ΚΚΡΟ, μετριοπαθείς - μορφωμένοι πατριώτες και εθνικοί πατριώτες". θεωρεί, επίσης, ότι στη χώρα "συνέβη σήμερα η ανασύνταξη όλων των πολιτικών δυνάμεων... και στην πραγματικότητα υπάρχουν δυο δυνάμεις με επιρροή: η Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας και το κόμμα "Πατρίδα"". Απ' εδώ συνάγεται ότι η ηγεσία του ΚΚΡΟ ακολουθεί τη γραμμή, δημιουργίας στη Ρωσία ενός δικομματικού συστήματος.

Τέλος, τη βδομάδα αυτή θα συζητηθεί στην Κρατική Δούμα ο προϋπολογισμός για το 1999 και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υιοθετηθεί από τη δεύτερη ανάγνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ