• Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζητεί επείγουσα σύγκληση της Ομάδας Επαφής για το Γιουγκοσλαβικό
  • Ο Σέρβος πρωθυπουργός κατηγορεί τον επικεφαλής των διεθνών επιβεβαιωτών για μεροληψία υπέρ των Αλβανών ανταρτών
  • - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Υπάρχει, άραγε, κανείς, που να τηρεί τη συμφωνία (του περασμένου Οκτώβρη) εκεχειρίας στο Κόσσοβο; Μάλλον, όχι! Δεν είναι μόνον οι 45 Κοσσοβάροι Αλβανοί, που βρέθηκαν νεκροί στο Ράτσακ το... - 1999-01-19 00:00:00.0"/>
  • Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζητεί επείγουσα σύγκληση της Ομάδας Επαφής για το Γιουγκοσλαβικό
  • Ο Σέρβος πρωθυπουργός κατηγορεί τον επικεφαλής των διεθνών επιβεβαιωτών για μεροληψία υπέρ των Αλβανών ανταρτών
  • - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Υπάρχει, άραγε, κανείς, που να τηρεί τη συμφωνία (του περασμένου Οκτώβρη) εκεχειρίας στο Κόσσοβο; Μάλλον, όχι! Δεν είναι μόνον οι 45 Κοσσοβάροι Αλβανοί, που βρέθηκαν νεκροί στο Ράτσακ το... - 1999-01-19 00:00:00.0" /> Εκρηκτικό κλίμα και ΝΑΤΟικές απειλές | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 19 Γενάρη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 17
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
    Εκρηκτικό κλίμα και ΝΑΤΟικές απειλές
    • Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Κόσσοβο, ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις για τη σφαγή 45 Κοσσοβάρων Αλβανών στο Ράτσακ
    • Ο γγ του ΝΑΤΟ υπενθυμίζει πως οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις αναμένουν την εντολή για επέμβαση, τονίζοντας πως η χρήση βίας "θα είναι η τελευταία λύση"
    • Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζητεί επείγουσα σύγκληση της Ομάδας Επαφής για το Γιουγκοσλαβικό
    • Ο Σέρβος πρωθυπουργός κατηγορεί τον επικεφαλής των διεθνών επιβεβαιωτών για μεροληψία υπέρ των Αλβανών ανταρτών

    ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

    Υπάρχει, άραγε, κανείς, που να τηρεί τη συμφωνία (του περασμένου Οκτώβρη) εκεχειρίας στο Κόσσοβο; Μάλλον, όχι! Δεν είναι μόνον οι 45 Κοσσοβάροι Αλβανοί, που βρέθηκαν νεκροί στο Ράτσακ το περασμένο Σάββατο. Οι συγκρούσεις μεταξύ σερβικών δυνάμεων και αυτονομιστών μαίνονται στα βόρεια και νότια τμήματα του Κοσσυφοπεδίου. Η κρίση στις σχέσεις του Βελιγραδίου με διεθνείς αξιωματούχους εντείνεται. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, εξακολουθεί να απειλεί ότι, εάν δε "συμμορφωθεί" ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τότε θα αντικρίσει "την πραγματικότητα του ΝΑΤΟ". Η "συνταγή" για ένα εκρηκτικό "κοκτέιλ" υπάρχει... Ωστόσο, παρά τις νέες απειλές, ο γγ του ΝΑΤΟ δεν παρέλειψε να τονίσει πως η επέμβαση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου "θα είναι η τελευταία λύση". Να σημαίνει αυτό πως υπάρχουν - προς το παρόν; - κάποια εμπόδια στα σχέδια για μία πολυεθνική επέμβαση; Η ότι υπάρχουν κάποια, έστω και περιορισμένα, περιθώρια για την άσκηση πολιτικών πιέσεων και "λύσεων";

    Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν πάντως ότι σερβικά στρατεύματα, υποστηριζόμενα από άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό, περικύκλωσαν χτες το Ράτσακ (χωριό στο Κόσσοβο), όπου βρέθηκαν (το περασμένο Σάββατο) νεκροί από πυρά στο στομάχι και στο κεφάλι 45 Κοσσοβάροι Αλβανοί, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες και ένα 12χρονο αγόρι! Μεταδίδουν επίσης το γεγονός πως Σέρβοι μεθοριακοί φρουροί αρνήθηκαν να αφήσουν την Λουίζ Αρμπορ, επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, να εισέλθει στο Κόσσοβο από τα Σκόπια και να κάνει έρευνες για τις συνθήκες και τους δράστες που σκότωσαν τα 45 άτομα.

    Από την πλευρά του, το Σερβικό Κέντρο Πληροφοριών ανακοίνωσε χτες ότι Κοσσοβάροι αυτονομιστές έριξαν ρουκέτα κατά περιπολίας Σέρβων στρατιωτών κοντά στην πόλη "Κοσόβσκα Μιτροβίτσα" (40 χλμ. βορειοδυτικά της Πρίστινας), τραυματίζοντας πέντε αστυνομικούς. Νέες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών αναφέρθηκαν και χτες στα βόρεια και νότια της Πρίστινας. Σποραδικά πυρά από άρματα μάχης και πυροβολικό εξαπολύθηκαν σε περιοχές πέριξ του Ράτσακ. Κινήσεις σερβικών στρατευμάτων αναφέρθηκαν και στο Ποντούγεβο.

    Την ίδια στιγμή, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοινώνει πως τουλάχιστον 3.500 πολίτες εγκατέλειψαν χωριά που βρίσκονται κοντά στο Ράτσακ από το φόβο να βρεθούν στο στόχαστρο επίθεσης. Η ίδια πηγή ανακοίνωσε πως δύο βρέφη πέθαναν το βράδυ της Κυριακής από την έκθεσή τους στο ψύχος...

    Πιέσεις και απειλές

    Ο διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ, απαίτησε από τις σερβικές δυνάμεις να σταματήσουν τις επιθέσεις τους κατά των αυτονομιστών ανταρτών και να επιτρέψουν στην αξιωματούχο του Διεθνούς Δικαστηρίου να ερευνήσει τους φόνους στο Ράτσακ. Μάλιστα, χτες επρόκειτο να συναντηθεί στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, προκειμένου να πείσει τον τελευταίο να τηρήσει τους όρους συμφωνίας εκεχειρίας με το γνωστό "επιχείρημα" των ΝΑΤΟικών επιδρομών.

    Ο γγ του ΝΑΤΟ,Χαβιέ Σολάνα, καταδίκασε τους φόνους στο Ράτσακ, δηλώνοντας ότι ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς "είναι προσωπικά υπεύθυνος για τη συμπεριφορά των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας". Υπενθύμισε ακόμη ότι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος θα πρέπει να σταματήσει τις συγκρούσεις, να συνεργαστεί με την αποστολή του ΟΑΣΕ, αλλά και τους αξιωματούχους διεθνών οργανισμών για να διαλευκανθούν οι συνθήκες σφαγής των 45 Κοσσοβάρων στο Ράτσακ. Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις "είναι με διαταγή δράσης" και σε επιφυλακή, επανέλαβε ο Σολάνα, χωρίς, ωστόσο, να κάνει πιο σαφείς τις απειλές του, ή να δώσει νέο τελεσίγραφο.

    Περισσότερο απειλητικός ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ,που συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας για να συζητήσουν τρόπους προσαγωγής ενώπιον της Δικαιοσύνης αυτών που ευθύνονται για τους φόνους των 45 Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο. Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι το Λονδίνο ζητεί την επείγουσα σύνοδο της Ομάδας Επαφής για το Γιουγκοσλαβικό για να συζητηθεί η σφαγή των 45 στο Ράτσακ. Πρόσθεσε πως θα προεδρεύσει της προτεινόμενης συνόδου σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών και έκανε έκκληση προς τις δύο πλευρές της διένεξης να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το μέλλον της σερβικής επαρχίας.Νωρίτερα, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είχε χαρακτηρίσει τους φόνους στο Ράτσακ "έγκλημα πολέμου, με όποια ερμηνεία και εάν δώσει κανείς στον όρο".

    Μιλουτίνοβιτς: "Ο Γουόκερ μεροληπτεί"!

    Για μεροληψία υπέρ των Αλβανών ανταρτών, κατηγόρησε ο Σέρβος Πρόεδρος, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, τον επικεφαλής της Αποστολής Επαλήθευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Ουίλιαμ Ουόκερ."Ενεργείτε ως εισαγγελέας και δικαστής ταυτόχρονα", αναφέρει στη δήλωσή του ο Μιλουτίνοβιτς, ένα 24ωρο αφότου ο Γουόκερ είχε υποστηρίξει το Σάββατο ότι οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας ήταν οι "μόνες υπεύθυνες για τη σφαγή και το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" που διαπράχθηκε στο χωριό Ράτσακ.

    Ο Μιλουτίνοβιτς ανταπάντησε ότι η αστυνομία "έδρασε ενάντια σε επίθεση που δέχτηκε" και υποστήριξε ότι οι δικαστές που ανέλαβαν να ερευνήσουν το θέμα δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στην περιοχή, γιατί κάτι τέτοιο συνιστά "παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας στο έδαφός της".


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ