Τρίτη 19 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Υπό συζήτηση η "κυβέρνηση συνεργασίας"

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Προτεστάντες και καθολικοί πολιτικοί συνεδρίασαν χθες στο βορειοϊρλανδικό Κοινοβούλιο για να συζητήσουν την επί μακρόν καθυστερούμενη και παρακωλυόμενη σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας.

Αλλά ήδη από την πρώτη εισήγηση, αυτή του προτεστάντη Ντέιβιντ Τριμπλ, άρχισαν να διαφαίνονται διαχωριστικές γραμμές. "Θέλουμε να μοιραστούμε την εξουσία με τους καθολικούς", είπε, αλλά μόνον με εκείνους οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι σε "αποκλειστικά ειρηνικά μέσα" για την επίτευξη των πολιτικών τους στόχων - μια προφανής αναφορά στη σχέση του Σιν Φέιν με τον IRA.

Ο Τριμπλ εξήγησε ότι χωρίς να υπάρξει "αφοπλισμός" το Σιν Φέιν δεν μπορεί να συμμετάσχει στη βορειοϊρλανδική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, αντέτεινε ότι η συμφωνία του Απρίλη, με την αρωγή του Αμερικανού γερουσιαστή Μίτσελ, δεν έθετε κατ' ανάγκην τέτοιο ζήτημα, αλλά καλούσε για ολοκλήρωση του αφοπλισμού μέχρι το Μάη του 2000.

Ο IRA, ο οποίος διατηρεί την εκεχειρία που έχει κηρύξει για 18 μήνες, αρνείται να παραδώσει τα όπλα που κατέχει, γεγονός που οι προτεστάντες χρησιμοποιούν για να πλήξουν πολιτικά τους καθολικούς. Βέβαια, υπάρχουν πολυάριθμες προτεσταντικές οργανώσεις που επίσης διατηρούν οπλοστάσια, αλλά όλως περιέργως συνήθως τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης παραλείπουν να τα αναφέρουν...

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να εγκριθεί εντός της βδομάδας. Αλλά ο Τριμπλ, ακόμη και αν ήθελε να περιλάβει το Σιν Φέιν σ' αυτήν, θα έπρεπε να υπερκεράσει τους "αμφισβητίες" που τον πιέζουν και απορρίπτουν οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ