ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Νέα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων

Δίνεται δυνατότητα για αναχρηματοδότηση παλαιών στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου, με τα νέα κυμαινόμενα

Τη νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων ταμιευτηρίου από 8,5% σε 8% ανακοίνωσε, χτες και η Εθνική Τράπεζα, παράλληλα με μειώσεις επιτοκίων στις διάφορες κατηγορίες στεγαστικών δανείων και επιχειρηματικής πίστης. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης των παλιών στεγαστικών δανείων, με τον όρο όμως της μετατροπής του σταθερού επιτοκίου σε κυμαινόμενο. Τα νέα επιτόκια θα αρχίσουν να ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Γενάρη.

Μετά τη νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων ταμιευτηρίου στο 8%, η πραγματική απόδοση του καταθέτη (μετά την αφαίρεση του φόρου) περιορίζεται μόλις στο 6,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Εθνική Τράπεζα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Πίστεως και της Γιούρομπανκ, μειώνει το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου στα κατώτατα επίπεδα της αγοράς.

Τα καινούρια επιτοκία στεγαστικών δανείων της Εθνικής είναι τα ακόλουθα:

  • Για τα διαπραγματεύσιμα και τα διαπραγματεύσιμα επιδοτούμενα κυμαινόμενου επιτοκίου μειώνεται από 13,75% σε 12,75%.
  • Τα δάνεια στεγαστικού ταμιευτηρίου μειώνονται από 12,25% σε 11,75%.
  • Τα δάνεια σταθερού επιτοκίου για την πρώτη τριετία και την πρώτη πενταετία, μειώνονται από 9,75% σε 9,25% και από 8,90% σε 7,75% αντίστοιχα.
  • Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων με σταθερό δραχμικό επιτόκιο για δέκα χρόνια και για δεκαπέντε χρόνια, μειώνονται από 8,25% σε 7,50% στην πρώτη περίπτωση και από 7,50% σε 7,25% στη δεύτερη.

Τα δραχμικά αυτά επιτόκια δεν περιλαμβάνουν την επιβάρυνση του Ν. 128/75 (1,2% επί των τόκων), ενώ η μέγιστη διάρκεια όλων των στεγαστικών δανείων μπορεί να φτάσει έως τα 20 χρόνια.

Στην ανακοίνωση τέλος της Εθνικής αναφέρεται ότι όσοι έχουν πάρει στο παρελθόν στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου έχουν τη δυνατότητα μετατροπής των επιτοκίων τους σε κυμαινόμενα της αντίστοιχης κατηγορίας. Δικαίωμα μετατροπής έχουν μόνο οι ενήμεροι δανειολήπτες της τράπεζας, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο πλησιέστερο κατάστημα Κτηματικής Πίστης από 21/01/99 μέχρι και 31/12/99. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του διοικητή της Εθνικής που έγιναν στη Θεσσαλονίκη η περίπτωση αναχρηματοδότησης αφορά περίπου 50.000 ενδιαφερόμενους, τα χρέη των οποίων ξεπερνούν 145 δισ. δρχ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της συμφωνίας που θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι με την τράπεζα για τη μετατροπή των παλαιών δανείων σταθερού επιτοκίου σε κυμαινόμενο επιτόκιο θα είναι περί τις 90.000 δραχμές.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στις εφορίες ακόμη 18.750 φορολογικές δηλώσεις

Τα 200 δισεκατομμύρια δραχμές έφτασε το πλεόνασμα των κρατικών εσόδων του 1998

Σχεδόν δεκαεννιά χιλιάδες φορολογούμενοι δεν έχουν παραλάβει ακόμη τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα, καθώς στις δηλώσεις που είχαν υποβάλει πέρσι για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 1997, εντοπίστηκαν λάθη και επιστράφηκαν στις αρμόδιες εφορίες για να διορθωθούν. Αυτό προκύπτει από όσα ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, μέχρι το τέλος Νοέμβρη είχαν εκκαθαριστεί από το ΚΕΠΥΟ 4.461.296 φορολογικές δηλώσεις, ενώ στη συνέχεια επιστράφηκαν στις ΔΟΥ για εκκαθάριση 18.750 λανθασμένες δηλώσεις, η εκκαθάριση των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι λανθασμένες δηλώσεις είχαν σταλεί από τους φορολογούμενους ταχυδρομικά στις εφορίες. Για την επίσπευση της εκκαθάρισης των δηλώσεων αυτών έχει δοθεί στις ΔΟΥ ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα από το ΚΕΠΥΟ, το οποίο έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν 132 μηχανογραφημένες ΔΟΥ και 110 ΔΟΥ που έχουν ήδη ενταχθεί στο TAXIS. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αποκομίσει σαφέστερη εικόνα του αριθμού των δηλώσεων που προέκυψαν λανθασμένες και επιστράφηκαν στις ΔΟΥ, προέβη σε έρευνα δίνοντας εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να συγκεντρώσουν και να αποστείλουν στοιχεία για: τον αριθμό των δηλώσεων που υποβλήθηκαν κατά το 1998 ανά ΔΟΥ, τον αριθμό των δηλώσεων που απέστειλαν στη συνέχεια οι ΔΟΥ προς το ΚΕΠΥΟ για εκκαθάριση και τον αριθμό των δηλώσεων ανά ΔΟΥ που εκκαθάρισε το ΚΕΠΥΟ.

Στο μεταξύ, άρχισε ήδη από τα τέλη του περασμένου μήνα από το ΚΕΠΥΟ η αποστολή των νέων εντύπων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 1998 στους φορολογούμενους. Οπως αναφέρθηκε σχετικά, μέχρι χτες είχαν αποσταλεί έντυπα σε 1.821.900 φορολογούμενους, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, μέχρι τις 17 Φλεβάρη αναμένεται να έχει παραλάβει έντυπα το σύνολο των 4.434.864 υπόχρεων.

Επίσης χτες, ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα της πορείας που σημείωσαν τα έσοδα κατά το δωδεκάμηνο Γενάρη - Δεκέμβρη 1998 σε σχέση με το 1997. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού παρουσίασαν αύξηση 7,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 1997, ενώ στο δωδεκάμηνο τα έσοδα αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1997 κατά 13,7% έναντι ετήσιου στόχου του προϋπολογισμού 10,74%. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε πλεόνασμα από τον προγραμματισμένο στόχο των εσόδων κατά 196 δισ. δρχ. Ειδικότερα, στο δωδεκάμηνο του 1998 τα έσοδα των ΔΟΥ αυξήθηκαν κατά 18,33%, τα έσοδα των τελωνείων κατά 4,87%, τα έσοδα υπολόγου κατά 8,59% και τα έσοδα από ΦΠΑ κατά 14,82%.

Πάντως, η αύξηση κατά 26,15% που εμφανίστηκε στα έσοδα του 1998 από τη φορολογία εισοδήματος, ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν 17,3%, αποδεικνύει τη ληστρική πολιτική που ακολούθησε το προηγούμενο έτος η κυβέρνηση σε βάρος των φορολογούμενων και ιδιαίτερα σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Αποστομωτικά!

Το μαύρο - άσπρο επιχείρησε να κάνει η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, με μια προκλητική δήλωση που έκανε με αφορμή τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, για τα λεγόμενα "φέσια" και τα "λουκέτα" στην αγορά τη χρονιά που πέρασε. Εμπαίζοντας για άλλη μια φορά τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και εμπόρους, που καθημερινά απειλούνται να μείνουν χωρίς δουλιά οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, εξαιτίας της ασκούμενης κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, "είδε" τα στοιχεία της απόγνωσης σαν... "αποστομωτική" απάντηση στις "Κασσάνδρες". Ενέταξε, μάλιστα, τα 360 δισεκατομμύρια των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών του 1998, που πνίγουν την αγορά, εξαιτίας της συνεχούς συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων, στην... "αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχει μπει η ελληνική οικονομία".

***

Δε δίστασε - με όλο το θράσος που απαιτεί κάτι τέτοιο - να επικαλεστεί τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κάθε μέρα του 1998 πάνω από 10 βιοτέχνες ξεπερνούσαν τα όρια της απόγνωσης και της αδυναμίας να αντεπεξέλθουν στον άγριο ανταγωνισμό της "ελεύθερης" αγοράς, βάζοντας οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, για να υποστηρίξει ότι αυτά καταδεικνύουν πως η "θετική πορεία δεν αφορά μόνο τους αριθμούς, αλλά κυρίως την πραγματική οικονομία, δηλαδή τις επιχειρήσεις"! Το τελευταίο, είπε, αποδεικνύουν οι... "πρωτοφανείς ρυθμοί μείωσης των πτωχεύσεων".

***

Είναι αλήθεια ότι οι επίσημες πτωχεύσεις το 1998 ήταν λιγότερες από εκείνες του 1997. Ξεχνά, όμως, η κ. υπουργός ότι αποτελεί κοινή λογική πως πάντα, κάπου υπάρχει και πάτος. Οι πρωτοφανείς - πράγματι - ρυθμοί με τους οποίους έκλεισαν την τελευταία δεκαετία εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι φανερό πως δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν εσαεί. Βέβαια, με τη λογική της κυρίας Παπανδρέου το κλείσιμο όλων αυτών των μικρών επιχειρήσεων μπορεί να θεωρηθεί πράγματι σαν επιτυχία της κυβέρνησης που εκπροσωπεί, αφού εδώ και χρόνια το έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι στόχος της είναι οι "λίγοι και καλοί" στην αγορά. Μ' αυτή την έννοια πράγματι για κάποιες επιχειρήσεις η πορεία είναι "θετική" και μάλιστα "θεαματικά θετική". Μόνο που σε καμιά περίπτωση δεν είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ. Και από αυτή την άποψη τα στοιχεία είναι πράγματι αποστομωτικά για όσους ανησυχούν, μήπως και δεν πετύχουν οι στόχοι που επιδιώκει η κυβέρνηση, δηλαδή η εξυπηρέτηση των μονοπωλίων και των αλυσίδων μεγαλοκαταστημάτων.

Μ. Ζ.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΜΠΟΡΩΝ
Στέλνουν δελτίο απογραφής στους συνταξιούχους

Δελτίο απογραφής συνταξιούχου και οδηγίες συμπλήρωσής του θα στείλει το Ταμείο Ασφάλισης Εμπόρων προς τους συνταξιούχους, στα πλαίσια της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Ασφαλισμένων Εργοδοτών και Συνταξιούχων. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΤΑΕ, το νέο πληροφοριακό σύστημα περιλαμβάνει πολύ περισσότερα στοιχεία από αυτά που υπάρχουν στα μητρώα του ΤΑΕ, γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να συμπληρώσουν οι συνταξιούχοι τα επιπλέον απαιτούμενα στοιχεία και να τα αποστείλουν στο Ταμείο μαζί με μια φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους.

Η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας Ελλάδας βράβευσε το περασμένο Σάββατο - τα 76 παιδιά υπαλλήλων και συνταξιούχων της Τράπεζας, που αρίστευσαν στις εισαγωγικές και προαγωγικές εξετάσεις στα ανώτερα (ΤΕΙ) και ανώτατα (ΑΕΙ) εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η Εμπορική έχει καθιερώσει το θεσμό απονομής βραβείων - υποτροφιών σε αριστούχους μαθητές από το 1952. Απονέμοντας τα βραβεία - χρηματικού ύψους 500.000 δραχμών για κάθε αριστούχο μαθητή - ο διοικητής της Εμπορικής Κ. Γεωργουτσάκος τόνισε πως "η απόκτηση και συνεχής βελτίωση γνώσεων αποτελεί την καλύτερη επένδυση που μπορεί να προσφέρει σήμερα ένας γονιός στα παιδιά του".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ