Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποστομωτικά!

Το μαύρο - άσπρο επιχείρησε να κάνει η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, με μια προκλητική δήλωση που έκανε με αφορμή τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, για τα λεγόμενα "φέσια" και τα "λουκέτα" στην αγορά τη χρονιά που πέρασε. Εμπαίζοντας για άλλη μια φορά τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και εμπόρους, που καθημερινά απειλούνται να μείνουν χωρίς δουλιά οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, εξαιτίας της ασκούμενης κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, "είδε" τα στοιχεία της απόγνωσης σαν... "αποστομωτική" απάντηση στις "Κασσάνδρες". Ενέταξε, μάλιστα, τα 360 δισεκατομμύρια των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών του 1998, που πνίγουν την αγορά, εξαιτίας της συνεχούς συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων, στην... "αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχει μπει η ελληνική οικονομία".

***

Δε δίστασε - με όλο το θράσος που απαιτεί κάτι τέτοιο - να επικαλεστεί τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κάθε μέρα του 1998 πάνω από 10 βιοτέχνες ξεπερνούσαν τα όρια της απόγνωσης και της αδυναμίας να αντεπεξέλθουν στον άγριο ανταγωνισμό της "ελεύθερης" αγοράς, βάζοντας οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, για να υποστηρίξει ότι αυτά καταδεικνύουν πως η "θετική πορεία δεν αφορά μόνο τους αριθμούς, αλλά κυρίως την πραγματική οικονομία, δηλαδή τις επιχειρήσεις"! Το τελευταίο, είπε, αποδεικνύουν οι... "πρωτοφανείς ρυθμοί μείωσης των πτωχεύσεων".

***

Είναι αλήθεια ότι οι επίσημες πτωχεύσεις το 1998 ήταν λιγότερες από εκείνες του 1997. Ξεχνά, όμως, η κ. υπουργός ότι αποτελεί κοινή λογική πως πάντα, κάπου υπάρχει και πάτος. Οι πρωτοφανείς - πράγματι - ρυθμοί με τους οποίους έκλεισαν την τελευταία δεκαετία εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι φανερό πως δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν εσαεί. Βέβαια, με τη λογική της κυρίας Παπανδρέου το κλείσιμο όλων αυτών των μικρών επιχειρήσεων μπορεί να θεωρηθεί πράγματι σαν επιτυχία της κυβέρνησης που εκπροσωπεί, αφού εδώ και χρόνια το έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι στόχος της είναι οι "λίγοι και καλοί" στην αγορά. Μ' αυτή την έννοια πράγματι για κάποιες επιχειρήσεις η πορεία είναι "θετική" και μάλιστα "θεαματικά θετική". Μόνο που σε καμιά περίπτωση δεν είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ. Και από αυτή την άποψη τα στοιχεία είναι πράγματι αποστομωτικά για όσους ανησυχούν, μήπως και δεν πετύχουν οι στόχοι που επιδιώκει η κυβέρνηση, δηλαδή η εξυπηρέτηση των μονοπωλίων και των αλυσίδων μεγαλοκαταστημάτων.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ