Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τη μονάδα της Φλώρινας

Ερώτηση βουλευτών του Κόμματος και αίτηση για κατάθεση εγγράφων

Το θέμα της έλλειψης προετοιμασίας, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια λιγνίτη στην υπό κατασκευή μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα, καταγγέλλουν στη Βουλή με σχετική Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς την αρμόδια υπουργό Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Μ. Μπόσκου.Οι βουλευτές του Κόμματος τονίζουν ότι η απάντηση σε προηγούμενη σχετική Ερώτηση περιείχε ασάφειες και ανακρίβειες, επιβεβαιώνοντας την απρογραμμάτιστη και επικίνδυνη πορεία για την ανάπτυξη των λιγνιτωρυχείων. Μεταξύ άλλων ρωτούν με ποιο τρόπο θα απαλλαγεί η ΔΕΗ από την ομηρία της στα δυο ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία της περιοχής Φλώρινας και ζητούν την κατάθεση εγγράφων σχετικών με το θέμα. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων έχει ως εξής:

"Με την υπ' αριθμ. 3846/16.11.98 Ερώτησή μας είχαμε θίξει το τεράστιο θέμα της έλλειψης προετοιμασίας για να υπάρξει επάρκεια λιγνίτη στην υπό κατασκευή μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα. Με κατάπληξη πήραμε την απάντηση η οποία με ασάφειες και ανακρίβειες επιβεβαιώνει ουσιαστικά την απρογραμμάτιστη και επικίνδυνη για τα συμφέροντα της ΔΕΗ και του ελληνικού λαού πορεία που χαράζεται με ευθύνη της κυβέρνησης για την ανάπτυξη λιγνιτωρυχείων Φλώρινας. Συγκεκριμένα:

α) Στην παράγραφο 1Α της απάντησης αναφέρονται γνωστά θέματα όπως ότι υπάρχουν ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία από το 1935 ή ότι και στη ΔΕΗ έχει εκχωρηθεί μέρος των λιγνιτικών κοιτασμάτων. Αυτά είναι γνωστά και αναφέρονταν και στην Ερώτησή μας. Εμείς θέσαμε το θέμα ότι δεν υπάρχει έγκαιρη προετοιμασία των λιγνιτωρυχείων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του ΑΗΣ σε λιγνίτη τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Θέσαμε ακόμα το θέμα της σκανδαλώδους παράτασης εκχώρησης στους ιδιώτες των λιγνιτωρυχείων της περιοχής Φλώρινας (παραμονές εκλογών του 1993), παράταση που αμφισβητείται η νομιμότητά της. Για όλα αυτά δεν υπάρχει τίποτα στην απάντηση.

β) Στην παράγρ. 1Β της απάντησης αναφέρεται ότι δεν υπάρχει "απρογραμμάτιστη - αρπακτική εκμετάλλευση" από τους ιδιώτες. Αν είναι έτσι, πώς εξηγούνται οι πολλαπλές κατολισθήσεις μέσα σε 2 χρόνια που αναφέραμε στην Ερώτησή μας με θανατηφόρους τραυματισμούς και θάψιμο εκσκαφέων; Επομένως δικαιολογημένα να πούμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και της ΔΕΗ που έδωσαν αυτή την ακριβή πληροφόρηση είτε δεν παρακολουθούν τι γίνεται στα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία είτε συνειδητά δίνουν τέτοιες πληροφορίες.

γ) Στην παράγρ. 2 της απάντησης, ατεκμηρίωτα αναφέρεται ότι το μέχρι 2002 διάστημα επαρκεί για να αναπτυχθούν τα λιγνιτωρυχεία, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του ΑΗΣ Φλώρινας. Αν είναι έτσι, γιατί η ΔΕΗ μέχρι σήμερα ξεκινάει 3-4 χρόνια πριν την ανάθεση του Σταθμού της προετοιμασίας του λιγνιτωρυχείου; Υπάρχει μέχρι σήμερα ένας Λιγνιτικός Σταθμός σε νέα περιοχή που ανατέθηκε και δεν είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες ανάπτυξης του ορυχείου 3-4 χρόνια πριν; Η ΑΗΣ Φλώρινας, όπως αναφέρεται και στην παράγρ. 4 της απάντησης, δεν έχει ακόμα επιλέξει το "επιχειρησιακό σχήμα" του λιγνιτωρυχείου!!!

δ) Σχετική με την παράγρ. 3 της απάντησης, ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι έχει προσδιοριστεί η ποιότητα του καυσίμου, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει "λεπτομερής σχεδίαση" της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων μέχρι εξαντλήσεώς τους, όταν δεν έχει συμφωνηθεί το "επιχειρησιακό σχήμα"; Με τεχνοοικονομικά κριτήρια ασφαλώς θα μελετήθηκε το συνολικό λιγνιτικό πεδίο ενιαία (ΔΕΗ και ιδιώτες), που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή και με τη συνολική καθυστέρηση που υπάρχει, η ΔΕΗ είναι δέσμια των ιδιωτών, αφού δεν έχει καμιά προετοιμασία ανεξάρτητης εκμετάλλευσης του δικού της ορυχείου. Και στην περίπτωση της Φλώρινας η κυβέρνηση παραδίδει τις δημόσιες επιχειρήσεις άνευ όρων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

ε) Από την παράγρ. 6 της απάντησης διαπιστώνεται ουσιαστικά ότι το υπουργείο δεν έχει εξασφαλίσει ποια θα είναι η τιμή του λιγνίτη στον ΑΗΣ Φλώρινας. Ο ανταγωνισμός που αναφέρεται στην απάντηση δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό επιχείρημα, αφού η ΔΕΗ δεν έχει καμιά προετοιμασία για το δικό της λιγνιτωρυχείο, ενώ η μέχρι σήμερα συμπεριφορά των δύο ιδιωτών δεν ήταν και τόσο ανταγωνιστική. Η ΔΕΗ μπορεί να δώσει αρκετά στοιχεία για τις μεγάλες υπερτιμολογήσεις των 2 ιδιωτών επί σειρά ετών, που απασχόλησαν και παλιότερα (αρχές δεκαετία '90) το ΔΣ της ΔΕΗ.

στ) Με τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι τα αναφερόμενα στην παράγρ. 7 της απάντησης περί εξασφάλισης της τροφοδοσίας με λιγνίτη του ΑΗΣ Φλώρινας δεν ευσταθούν. Η στήριξη αποκλειστικά και μόνο στα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία είναι ομηρία για τον ΑΗΣ Φλώρινας και δεν εξασφαλίζει τον ΑΗΣ ποιοτικά και ποσοτικά σε λιγνίτη. Ετσι, ακόμα κι αν το υπουργείο στηρίζεται στους δυο ιδιώτες (με ό,τι ζημιά σημαίνει αυτό για τη ΔΕΗ και τον ελληνικό λαό), πάλι η μη προετοιμασία τους για ανάλογη αύξηση της παραγωγής τους, θα δημιουργήσει ελλείψεις καυσίμου στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΑΗΣ Φλώρινας και μεγάλη ζημιά στη ΔΕΗ.

Υστερα από τα παραπάνω επανερχόμαστε και ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός:

  • Με ποιο τρόπο θα απαλλαγεί η ΔΕΗ από την ομηρία της στα δυο ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία της περιοχής Φλώρινας, που αυτή τη στιγμή είναι κυρίαρχοι στη σχέση τους με τη ΔΕΗ, αφού η τροφοδοσία του ΑΗΣ στηρίζεται αποκλειστικά σ' αυτά;
  • Δεδομένου ότι οι ιδιώτες δεν έχουν τηρήσει τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με τις συμβάσεις τους (έρευνες, ανάπτυξης, κλπ.), προτίθεται η κυβέρνηση να τις καταγγείλει και να εκχωρήσει την έκτασή τους στη ΔΕΗ, η οποία να προσπαθήσει να μειώσει κατά το δυνατό την καθυστέρηση ανάπτυξης των λιγνιτωρυχείων;

Επίσης, καλείται η κα υπουργός να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής τα παρακάτω στοιχεία:

1. Τις εκθέσεις των υπηρεσιών του υπουργείου σχετικά με την τήρηση των όρων των Συμβάσεων Μίσθωσης από τους δύο ιδιώτες.

2. Τις εκθέσεις των υπηρεσιών του υπουργείου για τα αίτια των κατολισθήσεων στα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία τα τελευταία δύο χρόνια, τις ζημιές που προκλήθηκαν και ποιες ευθύνες καταλογίστηκαν στις δύο ιδιωτικές εταιρίες.

3. Τη μελέτη της ΔΕΗ με τη "λεπτομερή σχεδίαση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων μέχρις εξαντλήσεώς τους, με τεχνοοικονομικά κριτήρια".

4. Την πρόταση της ΔΕΗ για το επιχειρησιακό σχήμα της εκμετάλλευσης των λιγνιτωρυχείων Φλώρινας.

5. Το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να έχει χαράξει η ΔΕΗ για την ανάπτυξη του λιγνιτωρυχείου Φλώρινας συνολικά ώστε να καλυφθούν έγκαιρα οι ανάγκες του ΑΗΣ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ