Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Νέα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων

Δίνεται δυνατότητα για αναχρηματοδότηση παλαιών στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου, με τα νέα κυμαινόμενα

Τη νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων ταμιευτηρίου από 8,5% σε 8% ανακοίνωσε, χτες και η Εθνική Τράπεζα, παράλληλα με μειώσεις επιτοκίων στις διάφορες κατηγορίες στεγαστικών δανείων και επιχειρηματικής πίστης. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης των παλιών στεγαστικών δανείων, με τον όρο όμως της μετατροπής του σταθερού επιτοκίου σε κυμαινόμενο. Τα νέα επιτόκια θα αρχίσουν να ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Γενάρη.

Μετά τη νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων ταμιευτηρίου στο 8%, η πραγματική απόδοση του καταθέτη (μετά την αφαίρεση του φόρου) περιορίζεται μόλις στο 6,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Εθνική Τράπεζα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Πίστεως και της Γιούρομπανκ, μειώνει το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου στα κατώτατα επίπεδα της αγοράς.

Τα καινούρια επιτοκία στεγαστικών δανείων της Εθνικής είναι τα ακόλουθα:

  • Για τα διαπραγματεύσιμα και τα διαπραγματεύσιμα επιδοτούμενα κυμαινόμενου επιτοκίου μειώνεται από 13,75% σε 12,75%.
  • Τα δάνεια στεγαστικού ταμιευτηρίου μειώνονται από 12,25% σε 11,75%.
  • Τα δάνεια σταθερού επιτοκίου για την πρώτη τριετία και την πρώτη πενταετία, μειώνονται από 9,75% σε 9,25% και από 8,90% σε 7,75% αντίστοιχα.
  • Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων με σταθερό δραχμικό επιτόκιο για δέκα χρόνια και για δεκαπέντε χρόνια, μειώνονται από 8,25% σε 7,50% στην πρώτη περίπτωση και από 7,50% σε 7,25% στη δεύτερη.

Τα δραχμικά αυτά επιτόκια δεν περιλαμβάνουν την επιβάρυνση του Ν. 128/75 (1,2% επί των τόκων), ενώ η μέγιστη διάρκεια όλων των στεγαστικών δανείων μπορεί να φτάσει έως τα 20 χρόνια.

Στην ανακοίνωση τέλος της Εθνικής αναφέρεται ότι όσοι έχουν πάρει στο παρελθόν στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου έχουν τη δυνατότητα μετατροπής των επιτοκίων τους σε κυμαινόμενα της αντίστοιχης κατηγορίας. Δικαίωμα μετατροπής έχουν μόνο οι ενήμεροι δανειολήπτες της τράπεζας, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο πλησιέστερο κατάστημα Κτηματικής Πίστης από 21/01/99 μέχρι και 31/12/99. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του διοικητή της Εθνικής που έγιναν στη Θεσσαλονίκη η περίπτωση αναχρηματοδότησης αφορά περίπου 50.000 ενδιαφερόμενους, τα χρέη των οποίων ξεπερνούν 145 δισ. δρχ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της συμφωνίας που θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι με την τράπεζα για τη μετατροπή των παλαιών δανείων σταθερού επιτοκίου σε κυμαινόμενο επιτόκιο θα είναι περί τις 90.000 δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ