ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Απτόητοι συνεχίζουν τον αγώνα τους
  • "Συνομιλητές" ψάχνει ο υπουργός Παιδείας, που καλεί σήμερα σε συνάντηση επιλεγμένους προέδρους 15μελών
  • Αύριο η πανελλαδική συνάντηση των εκπροσώπων των Συντονιστικών Αγώνα

Σε συνάντηση για "κουβέντα" καλεί σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιλεγμένους προέδρους 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων, συνεχίζοντας την απέλπιδα προσπάθειά της για εξεύρεση "συνομιλητών". Ομως οι μαθητές, απτόητοι, συνεχίζουν το μεγαλειώδη πολύμορφο αγώνα τους για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Σε πείσμα της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της, που βλέπουν αποκλιμάκωση, οι καταλήψεις σχολείων συνεχίζονται, ενώ δεκάδες μπλόκα στήνονται καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων. Αύριο γίνεται η συνάντηση των εκπροσώπων των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων από όλη τη χώρα. Η νέα αυτή πανελλαδική συνάντηση θα γίνει στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας και εκεί θα συζητηθεί η πορεία των κινητοποιήσεων.

"Είμαστε σίγουροι ότι το κάλεσμα της νέας Πανελλαδικής Συνάντησης θα αποτελέσει το έναυσμα για ένα νέο γύρο μαχητικών - μαζικών - μαθητικών κινητοποιήσεων στην Αθήνα και όλη τη χώρα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, που καλεί τους μαθητές του Λεκανοπεδίου σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη, 28 Γενάρη,στις 10.30 το πρωί στα Προπύλαια. Σε όλη τη χώρα, οι μαθητές, παρά τον αυταρχισμό ο οποίος πολύμορφα εκδηλώθηκε εναντίον τους με εισαγγελικές παρεμβάσεις, Αστυνομία στα σχολεία και ακόμα και τραυματισμούς μαθητών από διάφορους "αγανακτισμένους", συνεχίζουν τον αγώνα τους. Και ενώ συνεχίζονται οι καταλήψεις των σχολείων, οι αποκλεισμοί δρόμων και οι διαδηλώσεις, το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε μία ακόμα πρόκληση απέναντι στους αγωνιζόμενους μαθητές καθώς - τη στιγμή που αρνείται να δει τους εκπροσώπους των Συντονιστικών Αγώνα - σε μία προσπάθεια να καλύψει την αδιαλλαξία του, καλεί επιλεκτικά σε συνάντηση εκπροσώπους 15μελών σχολείων. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι αργά χτες το βράδυ, από το υπουργείο δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα ούτε ο τόπος, ούτε η ώρα της συνάντησης. Αντίθετα, ανεπίσημα γινόταν λόγος για περίπου 70 εκπροσώπους των μαθητών. Αυτοί ειδοποιήθηκαν από τους διευθυντές των σχολείων τους να είναι σήμερα το πρωί στις 9.30 στο υπουργείο Παιδείας. Οσο για το πώς και από ποιους επιλέχτηκαν; Οταν προχτές ρωτήθηκε σχετικά ο υπουργός απάντησε ως εξής: "Εχω ζητήσει από τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων σε συζήτηση με τα 15μελή συμβούλια και τα Λύκεια να καθορίσουν οι ίδιοι πόσοι και ποιοι θα είναι".

Μπλόκα

Και χτες συνεχίστηκαν τα μαθητικά μπλόκα σε διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, μπλόκα στήθηκαν στη διασταύρωση των οδών Μουσών και Λεβίδου στην Κηφισιά,στον κόμβο Υμηττού και Χίου στο Ν. Κόσμο,στη Λεωφόρο Μαραθώνος στην Παλλήνη στο ύψος της Νομαρχίας Ανατ. Αττικής,στην οδό Φιλολάου στο Παγκράτι,στην οδό Δεινοκράτους και Κυριακού στους Αμπελόκηπους,στην οδό Φωκά και Ωρωπού στο Γαλάτσι,στην Εθνική Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της "Ρενό", στη Ν. Χαλκηδόνα,στην οδό Αχαρνών στα Πατήσια,στην πλατεία Πλατάνου στην Κηφισιά,στην οδό Μαγγανά στο Ν. Κόσμο.Επίσης απέκλεισαν την οδό Πειραιώς στα Πετράλωνα και στον Ταύρο,τη Θησέως στην Καλλιθέα,τη λεωφόρο Συγγρού,την οδό Ριζάρη,την οδό Λαχανά και τη διασταύρωση Πελασγίας και Δωδεκανήσου στο Περιστέρι.

Απεργούν τη Δευτέρα καθηγητές και δάσκαλοι

Πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για 48ωρη απεργία στις 28 και 29 Γενάρη συζητούν στις συνελεύσεις τους οι τοπικές ΕΛΜΕ

Απεργούν τη Δευτέρα, 25 Γενάρη, καθηγητές και δάσκαλοι, οι οποίοι διοργανώνουν την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι, μαζί με τους γονείς των μαθητών, εκδήλωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Χτες, το ΔΣ της ΟΛΜΕ διαμόρφωσε την εισήγησή του προς τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, η οποία περιλαμβάνει πρόταση για 48ωρη απεργία στις 28 και 29 Γενάρη.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" κατέθεσε πρόταση για πρόγραμμα δράσης με δεδομένη την αγωνιστική διάθεση που εκφράστηκε από τον κλάδο κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ. Πρόταση που περιλάμβανε μία 48ωρη απεργία στις 28 και 29 Γενάρη, νέα τριήμερη απεργία στις 1, 2 και 3 Φλεβάρη με γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ στις 4 Φλεβάρη. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία, και τελικά το ΔΣ κατέληξε σε πρόταση σύνθεσης - την οποία ψήφισε και η ΔΕΕ - για48ωρη απεργία 28 - 29 Γενάρη, νέες γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ τη Δευτέρα 1η Φλεβάρη και προέδρων στις 2 του μήνα.

Επίσης, το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να γίνεται καθημερινή δίωρη στάση εργασίας των καθηγητών τις πρώτες ώρες και κυρίως τη Δευτέρα, που γίνονται και οι περισσότερες γενικές συνελεύσεις των μαθητών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυταρχικές πιέσεις. Στη χτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε το όργιο της τρομοκρατίας στα σχολεία και το ΔΣ της Ομοσπονδίας θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του.

Η ΔΕΕ ψήφισε μόνο το παραπάνω πρόγραμμα δράσης, καθώς διαφωνεί με το διεκδικητικό πλαίσιο, στο οποίο θα επιμείνει στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ να συμπεριληφθούν και τα αιτήματα για καθιέρωση του ενιαίου 12χρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου για όλους και το αίτημα για αποδέσμευση του Λυκείου από το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς ... Παιδεία

"Ο πόλεμος νεύρων θα συνεχιστεί. Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο".Μ' αυτόν τον τρόπο, απαντούσαν χτες ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες στο ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι στο χώρο της Παιδείας, δίνοντας έτσι το στίγμα μιας κυβέρνησης, η οποία πιάνεται πλέον ...από τα μαλλιά της για να διασώσει, όχι το "εκπαιδευτικό" της νομοθέτημα - το οποίο έχει χρεοκοπήσει ολοκληρωτικά στη συνείδηση του λαού - αλλά το, έτσι κι αλλιώς καταρρακωμένο, γόητρό της. Ταυτόχρονα, κάποιοι συνεργάτες του Γερ. Αρσένη, όταν καλούνται να απαντήσουν αν θα υπάρξει κάποια "ριζοσπαστική" κίνηση του υπουργού για την απεμπλοκή της κατάστασης, έλεγαν: "Η πιο ριζοσπαστική κίνηση είναι ο νόμος 2525"...

Η παραπάνω τοποθέτηση δηλώνει ότι και με τη σημερινή κίνηση - κλήση σε "διάλογο" των προέδρων κάποιων 15μελών - ο Γερ. Αρσένης και η κυβέρνηση επιδιώκουν να κερδηθεί λίγος ακόμα χρόνος, με αδιευκρίνιστη, ωστόσο, σκοπιμότητα, αφού όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το παιχνίδι και δεν μπορεί να κάμψει τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Ενα γεγονός που όσο περισσότερο γίνεται ευκρινές, προκαλεί αντιδικίες και αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με κορυφαία εκδήλωση για χτες τη δημόσια θέση της Νεολαίας του κόμματος για "αναστολή του νόμου". Κίνηση, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι χρεώνεται από τους "εκσυγχρονιστές" στονΑ. Τσοχατζόπουλο,και η οποία επέφερε την οξεία επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

"Απαγόρευση" από Σημίτη

Ενδεικτική της κατάστασης που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι η χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο πρωθυπουργός ουσιαστικά απέτρεψε την όποια συζήτηση επί του θέματος της Παιδείας, θέλοντας να προφυλάξει τις λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματός του, που θα μπορούσαν - όπως εκτιμά - να διασαλευτούν από μια αποπομπή Αρσένη.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί το θέμα (!), από τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές πρωτοβουλίες εκ μέρους του αρμόδιου υπουργού Παιδείας... Αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μεταφέροντας τα λεχθέντα του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση, επανέλαβε τα περί "διαλόγου με ανοιχτό σχολείο".

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, από μέλη της κυβέρνησης σημειωνόταν ότι η"απαγόρευση" της συζήτησης του θέματος από τον πρωθυπουργό οφείλεται στο ότι βρίσκεται σε απευθείας γραμμή με τον Γερ. Αρσένη και δε θα ήθελε, οι όποιοι συμβιβασμοί έχουν επιτευχθεί μεταξύ τους, να διασαλευτούν από μια συζήτηση "ανεξέλεγκτη".

Αλλοι υπουργοί έλεγαν, με νόημα, πως... "απ' ό,τι κατάλαβαν" ο Σημίτης στήριξε τον Αρσένη, αλλά δεν ήταν και σίγουροι ότι κατάλαβαν σωστά...

"Σχετικά ικανοποιημένη"

Αξιοσημείωτο είναι πως ο Δ. Ρέππας θεώρησε σκόπιμο να σημειώσει ότι κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση "επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του Γερ. Αρσένη",ο οποίος, όπως είπε, έχει "επίγνωση του καθήκοντος" για εφαρμογή του νόμου, αλλά και εξασφάλισης της "κοινωνικής ομαλότητας"...

Λίγο αργότερα, πάντως, όταν ρωτήθηκε αν διασφαλίζονται τα παραπάνω με την παρουσία του υπουργού στη θέση του, απάντησε με τρόπο που επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Η κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Ρέππας είναι "σχετικά ικανοποιημένη", επειδή προωθείται ο νόμος και επειδή "είναι θέμα λίγου χρόνου" να επανέλθουν οι μαθητές στα σχολεία που δεν προωθείται...

Ερωτώμενος δε για τις προχτεσινές δηλώσεις Πάγκαλου περί "διαφθοράς" μαθητών, γονέων, καθηγητών κλπ., ο Δ. Ρέππας είπε ότι προσωπικά συμφωνεί μαζί του...

Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί ότι όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει θέμα αναστολής διατάξεων του νόμου, ο Δ. Ρέππας είπε ότι το θέμα "δεν απασχόλησε" (σ.σ.: και όχι "δεν απασχολεί") την κυβέρνηση.

Επίθεση στη Ν. ΠΑΣΟΚ

Οξύτατη ήταν η επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ανακοίνωσης που εξέδωσε - την οποία ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου. "Οποιοι έχουν διαφορετικές απόψεις" από την κυβέρνηση, "είναι κατώτεροι των περιστάσεων και δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους", είπε ο Δ. Ρέππας για τη Νεολαία του κόμματος...

Λίγο μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ε. Γιαννόπουλος χαρακτήριζε τα μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ σαν "προεδρο - μιμίκους", που κινούνται εκτός πραγματικού ΠΑΣΟΚ... Οσο για τους γραμματείς των ΑΕΙ και ΤΕΙ της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, που επιστρατεύτηκαν να εκδώσουν ανακοίνωση "διαφοροποίησης" από την ηγεσία της Νεολαίας, δεν απέφερε όφελος, αφού κι αυτοί κάλεσαν τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην "ανάληψη πρωτοβουλιών"...Η ενέργεια της Νεολαίας πυροδότησε αντιδράσεις κατά του Α. Τσοχατζόπουλου, αφού άλλοι υπουργοί έλεγαν ότι όσα είπε η Νεολαία "πηγάζουν" από τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, με τις οποίες ζητούσε να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με τους μαθητές. Συνάδελφοι, δε, του υπουργού δε δίσταζαν να υποστηρίζουν ότι η ανακοίνωση της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ απεστάλη σε αρκετούς ενδιαφερόμενους μέσω των φαξ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας...

Τέλος, αλληλοσυγκρουόμενες ήταν οι χτεσινές πληροφορίες για τη στάση του Γερ. Αρσένη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι απέφυγε να μιλήσει, ενώ παράγοντες του υπουργείου Παιδείας έλεγαν ότι προέβη σε παρουσίαση της κατάστασης στα υπό κατάληψη σχολεία και σε ανάλυση των πρωτοβουλιών του...

Αναστολή ζητά και η Ν. ΠΑΣΟΚ

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις, είναι η χτεσινή παρέμβασητηςΝεολαίας ΠΑΣΟΚ, που με σκληρή γλώσσα στρέφεται ενάντια στους χειρισμούς της κυβέρνησης και ζητά την αναστολή εφαρμογής του νόμου για όσο κρίνεται απαραίτητο.

"Η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας, οι κατ' εξοχήν αρμόδιοι φορείς δεν μπορούν να είναι απλοί παρατηρητές, χωρίς να λαμβάνουν καμιά πρωτοβουλία, ενώ μια κοινωνία ολόκληρη βρίσκεται σε σύγχυση και αντιπαράθεση. Η διολίσθηση σε αυταρχικές λογικές και η "ανάληψη πρωτοβουλιών" για την επίλυση του προβλήματος από τις εισαγγελικές αρχές και την αστυνομία διαμορφώνουν την εικόνα μιας κυβέρνησης που δεν αντιμετωπίζει πολιτικά το πρόβλημα", αναφέρει η Νεολαία ΠΑΣΟΚ και σημειώνει: "Το σημερινό κίνημα των μαθητών, όπως και σε άλλες εποχές, εκφράζει τη γνήσια ανησυχία της νέας γενιάς, που βιώνει την παρατεταμένη υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και αρνείται να συμβιβαστεί με το γκρίζο μέλλον, που της επιφυλάσσουν. Η αντίληψη που χαρακτηρίζει τις μαθητικές κινητοποιήσεις υποκινούμενες, οδήγησε σε λανθασμένες εκτιμήσεις. Αλλωστε τα κινήματα, όταν καθοδηγούνται, σύντομα εκφυλίζονται. Το μαθητικό όμως κίνημα, παραμένει ζωντανό και ακηδεμόνευτο παρά τις προσπάθειες ορισμένων. Οι κλειστοί δρόμοι, η σχεδόν μόνιμη παρουσία αστυνομικών, τα δακρυγόνα, οι καταλήψεις και ανακαταλήψεις των σχολικών κτιρίων, οι γονείς που κραδαίνουν ρόπαλα εναντίον των μαθητών, έχουν γίνει η γκρίζα εικόνα της καθημερινότητάς μας. Είναι λοιπόν, η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για το τερματισμό της κρίσης και ιδιαίτερα τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, πέρα από ανούσιες κινήσεις εντυπωσιασμού".

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ προτείνει "την αναστολή της εφαρμογής του νόμου, για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο" και προσθέτει: "Αν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιμένει στην εφαρμογή του νόμου με κάθε τρόπο θεωρούμε ότι αναδεικνύει το προσωπικό πολιτικό κόστος ως σημαντικότερο της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής που αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία της ιδεολογικής άποψης του ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια πρακτική μάς βρίσκει αντίθετους". Τέλος, καταδικάζει την πράξη του Γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Νοτίων Δωδεκανήσων, ο οποίος με το αυτοκίνητό του έπεσε πάνω σε μαθητικό μπλόκο, τραυματίζοντας μαθήτρια και καλεί τα αρμόδια όργανα του ΠΑΣΟΚ "να επιληφθούν άμεσα και να καταδικάσουν έμπρακτα αυτές τις ενέργειες".

ΓΣΕΕ
Στηρίζει το μαθητικό αγώνα

Να στηρίξει έμπρακτα τους αγώνες των μαθητών, κηρύσσοντας τετράωρη στάση εργασίας για την Πέμπτη 28 Γενάρη,καλώντας επίσης σε μαζική συμμετοχή στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί για την ίδια μέρα, αλλά και με την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό τη Δευτέρα στις 4μ.μ. και μια σειρά ακόμα ενέργειες, αποφάσισε χτες η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, με τις ψήφους της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας,της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης.

Στο κείμενο της απόφασης σημειώνεται ότι "η ΓΣΕΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα που διεξάγεται από την εκπαιδευτική κοινότητα, για την κατάργηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης" και ότι "χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών που αποδεικνύουν ότι η νέα γενιά διαπαιδαγωγείται και διαπαιδαγωγεί αγωνιστικά, αφήνοντας στην άκρη αντιλήψεις για τη "γενιά του καναπέ"".

Επισημαίνεται ότι "η ΓΣΕΕ ανησυχεί σφόδρα για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας, για τον εντεινόμενο αυταρχισμό και για τα φαινόμενα "κοινωνικού αυτοματισμού" που προκαλούνται από την αλαζονική στάση της".

"Θέση της ΓΣΕΕ - υπογραμμίζεται - είναι η κατάργηση του ν.2525/'97 που οδηγεί σε περιορισμένες ευκαιρίες τα παιδιά, μετατρέπει το λύκειο σε εξεταστικό κέντρο, ενισχύει τη βαθμοθηρία, πολλαπλασιάζει την παραπαιδεία φορτώνοντας τους νέους με πρόσθετο άγχος και ανασφάλεια, ενώ υποβαθμίζει τη λυκειακή και τεχνική δημόσια εκπαίδευση. Ομως, αυτή τη στιγμή αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι η αναστολή εφαρμογής του νόμου και η έναρξη ενός ουσιαστικού και εντατικού διαλόγου, με στόχο σε ένα εξάμηνο να έχει διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης".

Με το παραπάνω σκεπτικό αποφάσισε τις πιο πάνω κινητοποιήσεις και επίσης την έκδοση ανακοίνωσης και αφίσας, αλλά και "να συντονιστεί αποτελεσματικά με τους εκπαιδευτικούς φορείς".

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για "ανοιχτό διάλογο με ανοιχτά σχολεία", υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση, προτείνοντας να ζητηθεί να ανασταλούν ορισμένες μόνο διατάξεις του νόμου και να επισημανθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης, απλώς "για κακούς χειρισμούς και μη διάλογο"...

Ο Γ. Μαυρίκος,αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε: "Θα κριθούμε όλοι σήμερα εδώ. Χρειάζεται να δει το συνδικαλιστικό κίνημα τι κρίνεται σήμερα. Αυτό που κρίνεται σήμερα είναι αν θα προχωρήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και στο χώρο της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, με πιο ραγδαίους ρυθμούς". Καταδίκασε την ένταση του αυταρχισμού της κυβέρνησης, αλλά και τα επικίνδυνα φαινόμενα του "κοινωνικού αυτοματισμού" που προωθεί. "Οι μεγάλοι νικητές - τόνισε - είναι ήδη οι μαθητές. Ξεβράκωσαν την κυβέρνηση που, παρά την αδιαλλαξία, τις προβοκάτσιες, την τρομοκρατία δεν μπορεί να κάμψει τον αγώνα τους". Πρότεινε, επίσης, την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Πέμπτη, παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, με αίτημα απόσυρση του νόμου.

Η ΠΑΣΚΕ

Σαν άλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, μετά τη συνεδρίαση, εξέδωσε ανακοίνωση, όπου προκλητικά κάνει λόγο για "προαποφασισμένη στάση των τριών παρατάξεων να σύρουν τη ΓΣΕΕ σε μια κινητοποίηση χωρίς περιεχόμενο"! Λέει ακόμη ότι "μοναδικός στόχος είναι η πριμοδότηση κομματικών μετώπων" και πως "χάθηκε η ευκαιρία να παίξει η Συνομοσπονδία καταλυτικό ρόλο στην εκτόνωση της κρίσης, προς όφελος σκοπιμοτήτων και σε βάρος της νεολαίας μας"!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ