ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΙΧ
Χορός ανατιμήσεων με "νέα" κόλπα

Νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των οχημάτων άρχισαν ήδη να επιβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρίες τόσο άμεσα, δηλαδή, στις κατώτερες υποχρεωτικές καλύψεις, όσο και έμμεσα με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του bonus malus. Στο μεταξύ, ας σημειωθεί ότι οι εταιρίες έχουν ήδη εξασφαλίσει το "άλλοθι" για τις αυξήσεις του επόμενου χρόνου. Κι αυτό γιατί το 2000 αναπροσαρμόζονται - βάσει κοινοτικής οδηγίας - τα κατώτατα υποχρεωτικά όρια ασφάλισης για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες, πράγμα που γίνεται κάθε 4 χρόνια. Υπενθυμίζουμε ότι το 1996, που αναπροσαρμόστηκαν τελευταία φορά από 15 σε 30 εκατ. δραχμές τα όρια ασφάλισης για υλικές ζημιές και από 75 σε 150 εκατ. δρχ. για σωματικές βλάβες, οι ασφαλισμένοι "έτριβαν τα μάτια τους" με τις αυξήσεις που κλήθηκαν να πληρώσουν.

Συγκεκριμένα, ήδη η "Εθνική Ασφαλιστική", που τα τελευταία χρόνια γράφει σταθερά στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις συστάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για συγκράτηση ή για πάγωμα των τιμών, έδωσε "γραμμή" για αυξήσεις στα τιμολόγια των ασφαλίστρων καθώς η ίδια επέβαλε αυξήσεις ύψους 6%.

Η αύξηση, όμως, για τα κέρδη των εταιριών δε σταματά στους τιμοκαταλόγους τους, αλλά επεκτείνεται με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του bonus malus. Ειδικότερα, μειώνεται από 10% σε 8% το ποσοστό της έκπτωσης επί του αρχικού ασφαλίστρου για τους οδηγούς που δεν κάνουν ή προκαλούν ζημιές. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά επιμηκύνεται ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσουν οι οδηγοί την ανώτατη έκπτωση, ενώ προστίθεται ακόμη μία κλίμακα. Ενώ μέχρι τώρα η κατώτατη κλίμακα ήταν το 5 προστίθεται μία τέταρτη. Ομως, ενώ με το παλιό σύστημα υπολογισμού στον πέμπτο χρόνο ο οδηγός είχε με bonus malus 6 έκπτωση 40% τώρα έχει 32% επί του ασφαλίστρου, τον έκτο χρόνο με bonus malus 5 είχε 50% τώρα έχει 40%.

Την ίδια στιγμή, οι εταιρίες υποστηρίζουν ότι μειώνουν και το ποσοστό της επιβάρυνσης των οδηγών που προκαλούν ατυχήματα από 20% σε 16%. Υπολογίζοντας, όμως, τα συνολικά έσοδα των εταιριών εξελικτικά από χρονιά σε χρονιά από δύο οδηγούς που κάνουν την ίδια χρονιά ασφάλεια ενός έτους και ο ένας προκαλεί ζημιά με την επιβάρυνση του 16%, ενώ το bonus malus του δεύτερου εξελίσσεται κανονικά με τις νέες μειωμένες εκπτώσεις, προκύπτει για την εταιρία συνολικά κέρδος με τα νέα συστήματα υπολογισμού τόσο της επιβάρυνσης του ενός όσο και της έκπτωσης του άλλου.

ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Μειώσεις επιτοκίων μέχρι 2 μονάδες για δάνεια

Μειώσεις επιτοκίων, αποφάσισε χτες και η διοίκηση της Ιονικής Τράπεζας, ακολουθώντας το χορό μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, που σέρνουν οι άλλες εμπορικές τράπεζες. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση της Ιονικής αποφάσισε να μειώσει - από αύριο - μέχρι και δύο (2) ποσοστιαίες μονάδες τα επιτόκια των δανείων που χορηγεί και μέχρι (0,5) ποσοστιαία μονάδα τα επιτόκια σε ορισμένους λογαριασμούς καταθέσεων.

Με βάση την ανακοίνωσή της, η Ιονική Τράπεζα μειώνει από αύριο τα επιτόκια δανείων:

  • Για κεφάλαια κίνησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μέχρι 2 μονάδες. Το προνομιακό επιτόκιο μειώνεται σε 12,5% (από 14,5%), το βασικό σε 14,25%(από 15,5%) και το γενικό σε 17,75% (από 19%).
  • Για πάγιες εγκαταστάσεις κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Το προνομιακό σε 12,5% (από 14%), το βασικό σε 13% (από 14,5%) και το γενικό σε 16% (από 17,5%).
  • Κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στα δάνεια σταθερού επιτοκίου για κεφάλαια κίνησης σε βιοτεχνικές επιχειρήσεις (από 11,5% σε 10%) και μέχρι 1,5 μονάδα στα δάνεια σε εμπορικές επιχειρήσεις για απόκτηση στέγης (σε 10,5% από 11,5% για τα πρώτα 3 χρόνια και σε 9,5% από 11% για τα πρώτα 5 χρόνια).
  • Μέχρι 1,5 ποσοστιαία μονάδα στα δάνεια της κατηγορίας επαγγελματικό Ιονοδάνειο.Τα κυμαινόμενου επιτόκου για απόκτηση στέγης μειώνονται σε 13% (από 14,5% και τα σταθερού επιτοκίου σε 8,75% (για τα πρώτα 5 χρόνια, από 10%) και σε 10% (για τα πρώτα 3 χρόνια από 11%), ενώ τα επιτόκια δανείων για αγορά εξοπλισμού μειώνονται σε 13% (από 14,5% αυτά που ήταν με εξασφαλίσεις) και σε 16% (από 17,5% αυτά που ήταν χωρίς εξασφαλίσεις).
  • Μέχρι 1,5 ποσοστιαία μονάδα τα επιτόκια των δανείων σε ιδιώτες για απόκτηση στέγης.Συγκεκριμένα μειώνονται σε 12% (από 13,5%) τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου,ενώ τα σταθερού επιτοκίου για τα πρώτα 3 χρόνια μειώνονται σε 7,75% (από 9%) και για τα πρώτα 5 χρόνια σε 9% (από 10%).

Τέλος, μειώνονται κατά 0,5 μονάδες τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου(στο 8% από 8,5%) και κατά 0,25% μονάδες στα επιτόκια καταθέσεων Ιονικός τρεχούμενος,ενώ παραμένουν αμετάβλητα τα επιτόκια καταθέσεων της κατηγορίας Ιονικός επιχειρήσεων.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ρευστό 93 δισ. για την Ιονική

Αγώνα δρόμου για τη συγκέντρωση νέων κεφαλαίων έχουν δρομολογήσει οι διοικήσεις των τραπεζών, καθώς οι αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις και η δημιουργία διαφόρων εταιρικών σχημάτων είναι μια καλή - σε κάθε περίπτωση - ευκαιρία για τους τραπεζίτες. Είτε για να πάρουν μέρος στα "χτυπήματα", διαθέτοντας περισσότερο ρευστό, είτε για να αξιοποιήσουν το ρευστό αυτό στην πραγματοποίηση άλλων σχεδίων τους. Ετσι μετά τις τράπεζες του ομίλου της Πειραιώς, των άλλων τραπεζών του ομίλου Λάτση και της Πίστεως, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 93 δισεκατομμύρια δραχμές αποφάσισε χτες η έκτακτη γενική συνέλευση της Τράπεζας Εργασίας. Πρόκειται για την τρίτη τράπεζα συμφερόντων Λάτση που προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τους τελευταίους μήνες, ενώ στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ένας από τους τομείς όπου θα αξιοποιηθούν τα νέα κεφάλαια είναι για "τη συμμετοχή της τράπεζας σε συνεργασία για την εξαγορά του 51% της Ιονικής Τράπεζας".

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η συνέλευση ενέκρινε τις προτάσεις του ΔΣ της Τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες η όλη διαδικασία προβλέπει: Αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 877 δραχμές στις 2.000 δρχ. Διανομή 3 δωρεάν μετοχών για 10 παλιές. Εκδοση 3 νέων μετοχών για κάθε 10 παλιές που θα πουληθούν στους παλαιούς μετόχους με 12.000 η μία.

Δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση θα έχουν όσοι είναι κάτοχοι μετοχών της Εργασίας στις 29 του Γενάρη, ενώ οι πληρωμές για τις νέες μετοχές θα κρατήσουν από τις 22 Φλεβάρη μέχρι τις 23 Μάρτη.

Φορολογικές εξαγγελίες σε ... προεκλογική τροχιά

Οψιμη προεκλογική ομιλία του υφυπουργού Οικονομικών στην έναρξη "διαλόγου" για τη "φορολογική μεταρρύθμιση" σε ημερίδα του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας

Οψιμη προεκλογική ομιλία με αφορμή την έναρξη "διαλόγου" για τη "φορολογική μεταρρύθμιση" έκανε χτες το βράδυ ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς,μιλώντας σε ημερίδα του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, δίνοντας έτσι δείγματα γραφής για "επικοινωνιακή πολιτική" που προτίθεται να ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα, προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων, σε περίπτωση της διεξαγωγής εθνικών εκλογών.

Αν και η ομιλία του υφυπουργού Οικονομικών είναι διανθισμένη από βαρύγδουπες εκφράσεις, όπως στρατηγικές "κοινωνικής δικαιοσύνης", "κοινωνικής αλληλεγγύης", "κράτους πρόνοιας" κλπ., οι οποίες θα... υλοποιηθούν με τη "φορολογική μεταρρύθμιση", επί της ουσίας αποφεύγει να δεσμευτεί με ανακοίνωση λήψης μέτρων που θα οδηγήσουν σε ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Αντίθετα, στην ομιλία του έκανε βήματα προς τα πίσω σε σχέση με τις φραστικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος ότι το 2000 θα καταργηθούν τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των μικρομεσαίων στρωμάτων. Αντί γι' αυτό ο Γ. Δρυς περιορίστηκε σε γενικόλογες εκφράσεις όπως "θα πρέπει να ξαναδούμε και το θέμα του αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης" και σε άλλο σημείο "θα πρέπει να ξαναδούμε το θέμα της φορολογικής αντιμετώπισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών".

Την άγρια όμως όψη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της οικονομίας τη διατύπωσε στο τέλος της ομιλίας του, όταν συνέδεσε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με τη μείωση των δημοσίων δαπανών, πολιτική η οποία έχει επιτευχθεί σε άλλες χώρες, όχι όμως και στην Ελλάδα... Η μείωση του κράτους μέσω της μείωσης των κοινωνικών δαπανών και η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων αποτελούν τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης οικονομικής ρύθμισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ