ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αρχή με "όργωμα" στον κάμπο

Την 1η Φλεβάρη τα τρακτέρ συγκεντρώνονται στις πλατείες. Οι νομαρχιακές συντονιστικές επιτροπές αποφασίζουν τα ειδικά κατά περιοχή μέτρα για τη διάταξη των δυνάμεων και την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής λαϊκής συμπαράταξης. Σε αναμονή των κυβερνητικών απαντήσεων μέχρι τις 8 Φλεβάρη, πολύμορφες εκδηλώσεις. Σειρά μετά έχουν οι εθνικές οδοί. Πρώτη συγκέντρωση χτες στον Παλαμά

Απαρέγκλιτα στο δρόμο του αγώνα συνεχίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας. Η απόφαση αυτή διατρανώθηκε χτες βράδυ στη μαζικότατη αγροτική σύσκεψη, που έγινε στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Παλαμά, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της ΠΑΣΕ, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων απ' όλους τους νομούς της Θεσσαλίας και πλήθος αγροτών.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα των Θεσσαλών αγροτών ξεκινά την 1η Φλεβάρη με τα τρακτέρ να βγαίνουν στις πλατείες των χωριών και στις 8 του μήνα τα τρακτέρ"πατάνε" τις εθνικές οδούς και στήνουν νέα αγωνιστικά μπλόκα. Από την 1η μέχρι και τις 8 Φλεβάρη θα γίνουν πλήθος αγωνιστικών εκδηλώσεων στα χωριά: Τοπικά συλλαλητήρια και συμβολικοί αποκλεισμοί επαρχιακών δρόμων, περιοδείες"από φάλαγγες τρακτέρ" στα χωριά του κάμπου, συσσίτια και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημερωτικές συγκεντρώσεις και συζητήσεις.

Επίσης, από αύριο κιόλας και μέχρι το πρωί της 8ης Φλεβάρη, κλιμάκια των Συντονιστικών Επιτροπών και των Αγροτικών Συλλόγων θα "οργώνουν" τα χωριά, ενημερώνοντας τους αγρότες και καλώντας τους να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στον αγώνα. Τις ακριβείς μορφές πάλης και το πού θα συγκεντρωθούν και πού θα παραταχθούν τα τρακτέρ θα το αποφασίσουν οι Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές.

Η πρώτη συγκέντρωση

Το αγωνιστικό θερμόμετρο στη Θεσσαλία ανεβαίνει παρά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να παραπλανήσει τους αγρότες και παρά τη συνέχιση του κλίματος εκφοβισμού, μέσω των δικαστικών διώξεων. Αυτό φάνηκε χτες βράδυ στον Παλαμά, όπου η αίθουσα του δήμου αποδείχτηκε πολύ μικρή, για να τους χωρέσει όλους. Μέσα κι έξω απ' το κτίριο μαζεύτηκαν περισσότεροι από 1.000 αγρότες και η σύσκεψη μετατράπηκε σε μεγάλη αγροτική συγκέντρωση.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο δήμαρχος Παλαμά Κώστας Εξαρχος, ο οποίος τόνισε στους συγκεντρωμένους ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι κοινά και τους προέτρεψε: "Μέσα απ' την ενότητα και τον αγώνα θα πετύχετε". Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Δημήτρης Τσιαναβάς,ο οποίος είπε ότι οι αγρότες παλεύουν για το δίκιο τους και πως αν δε δοθούν λύσεις στα προβλήματα οι δρόμοι θα κλείσουν.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βαγγέλης Μπούτας,ο οποίος τόνισε στους παραβρισκόμενους: "Αν κρίνουμε από το πόσοι είναι εδώ σήμερα στη σύσκεψη, η επιτυχία του αγώνα είναι δεδομένη και οι "παρακάτω", εκεί στην Αθήνα, μπορούν να πάρουν το μήνυμα. Δε χρειάζεται όμως εφησυχασμός. Χρειάζεται εγρήγορση κι αγωνιστικότητα και από αύριο κιόλας να ενημερώσουμε και να καλέσουμε όλους τους αγρότες στον αγώνα μας. Να παλέψουμε ενωμένα και δυνατά μέχρι την επίλυση των προβλημάτων. Να παλέψουμε, για να υπάρχουν θετικές εξελίξεις για τους αγρότες. Γιατί, αυτή τη χρονική στιγμή η κυβέρνηση δείχνει ν' αλλάζει κάπως τη στάση της κι αυτό φαίνεται κι απ' το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο υπουργός Γεωργίας είπε ότι οι απαντήσεις στα αιτήματά μας θα δοθούν γραπτές. Επίσης, ακούσαμε - συνέχισε ο Β. Μπούτας - ότι θα γίνει συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 5 Φλεβάρη για τους αγρότες. Ομως όλες αυτές οι πρακτικές - τόνισε - κρύβουν παγίδες και θα χρησιμοποιηθούν παραπλανητικά και διασπαστικά".

Συνεχίζοντας ο Βαγγέλης Μπούτας υπογράμμισε: "Τα αιτήματά μας ήταν γνωστά από τις κινητοποιήσεις του 1995 και τα τερτίπια αυτά της κυβέρνησης πρέπει να μας πονηρεύουν. Ακούγεται τώρα για ρύθμιση χρεών - συνέχισε - αλλά έγινε γνωστό ότι θα είναι μια ρύθμιση τραπεζική και κατά περίπτωση. Δεν είναι αυτό που ζητάμε εμείς. Εμείς ζητάμε καθολική ρύθμιση με όρους που να λύνουν το πρόβλημα. Γιατί τέτοιες τραπεζικές ρυθμίσεις έγιναν και στο παρελθόν και όσοι μπήκαν τώρα "τραβάνε τα μαλλιά τους". Εμείς αγωνιζόμαστε, κατέληξε ο Β. Μπούτας, για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας που στην ουσία είναι ένα αίτημα: Στήριξη των μικρομεσαίων παραγωγών".

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος,νεοεκλεγείς Νομάρχης Καρδίτσας, ο οποίος τόνισε: "Κανένας δεν έχει δικαίωμα να λείψει απ' τον αγώνα, γιατί με τον αγώνα δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για να δοθούν λύσεις. Οταν ξεκινήσαμε το 1995 ήμασταν μόνοι μας οι αγρότες, αλλά σήμερα έχουμε στο πλευρό μας όλο το λαό της Καρδίτσας".

Με τη σειρά του το μέλος της ΠΑΣΕ Δημήτρης Τσέλιος είπε: "Αγωνιζόμαστε γιατί θέλουμε να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας και γιατί δε θέλουμε να πάρουμε το δρόμο της ξενιτιάς. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας τότε πρέπει να προχωρήσουμε σε καθολικό συλλαλητήριο".

Την ομόφωνη απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα με βάση το πρόγραμμα της ΠΑΣΕ εξέφρασαν μαζικά και οι παρευρισκόμενοι αγρότες, οι οποίοι με τις τοποθετήσεις τους εμπλούτισαν τη σύσκεψη με νέες αγωνιστικές ιδέες.

Στα μπλόκα...

Πολλοί απ' αυτούς τόνισαν ότι η επιχείρηση παραπλάνησης που μεθοδεύει η κυβέρνηση για να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών δε θα περάσει. "Δε δεχόμαστε απαντήσεις που θα είναι "δούρειος ίππος"", είπε ο Αχιλλέας Γακόπουλος και πρόσθεσε: "Θα τρίβουν τα μάτια τους αυτοί που κυβερνάνε αν πάνε να κοροϊδέψουν τους αγρότες". Ενας άλλος αγρότης ο Γιώργος Φάλαγγας,τόνισε: "Μας περιμένουν τα χειρότερα αν δεν αγωνιστούμε. Εδώ στον Παλαμά "απαγορεύεται" η κυκλοφορία μετά τις 9 το βράδυ για οικονομικούς λόγους". Πολλοί, επίσης, αγρότες επισήμαναν στις τοποθετήσεις τους ότι ο αγώνας πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί και η κλιμάκωσή του να γίνει με "μπλόκα" και αποκλεισμούς των Εθνικών Οδών. Και στο πνεύμα αυτό, το σύνθημα που βροντοφώναξαν οι αγρότες στο τέλος της σύσκεψης ήταν "στα μπλόκα, στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς".

Ρυθμίσεις - κοροϊδία με προφανείς σκοπιμότητες

Το τεράστιο πρόβλημα των αγροτικών χρεών προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να "ροκανίσει" το χρόνο και να εκφυλίσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών. Με σκόπιμες "διαρροές" προς τον Τύπο προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι θα κάνει γενναίες ρυθμίσεις των αγροτικών χρεών προς την ΑΤΕ και θα μειώσει δραστικά τα επιτόκια των καλλιεργητικών δανείων.

Σύμφωνα, όμως, με τις κυβερνητικές διαρροές, η ρύθμιση θα γίνει με τραπεζικά κριτήρια και όχι με νομοθετική ρύθμιση. Δε θα είναι γενική για όλους τους αγρότες, που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά προσωπική και θα συνδέεται με τα περιουσιακά τους στοιχεία. Δηλαδή, με αυτά που είναι υποθήκες και μπορούν να κατασχεθούν από την ΑΤΕ. Και για να ενταχθεί κάποιος αγρότης στη διαδικασία της ρύθμισης, θα πρέπει να προκαταβάλει στην ΑΤΕ το 30% της οφειλής, που θα προκύψει από τη ρύθμιση, και τα υπόλοιπα σε δόσεις.

Η ρύθμιση αυτή είναι ακριβώς ίδια με τις ρυθμίσεις των εξώδικων διακανονισμών που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν με την εγκύκλιο της ΑΤΕ 50/1996 και τις εγκυκλίους της κυβέρνησης 50/94, 19/98, 20/98 κλπ. και αφορούσαν κτηνοτρόφους, ψαράδες, καλλιεργητές θερμοκηπίων κ.ά. Τέτοιες ρυθμίσεις μπορεί να κάνει οποιαδήποτε τράπεζα, χωρίς καμιά κυβερνητική παρέμβαση.

Στις ρυθμίσεις αυτές, όμως, ανταποκρίθηκαν ελάχιστοι αγρότες, γιατί η πλειοψηφία σωστά εκτίμησε ότι δεν μπορεί να αποπληρώσει το ρυθμιζόμενο χρέος. Αλλά και οι λίγοι που ανταποκρίθηκαν διαπίστωσαν πολύ σύντομα την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στη ρύθμιση, την εμπλοκή τους σε μια προκλητική εισπρακτική πολιτική της ΑΤΕ, την εξαπάτησή τους από την ΑΤΕ και την κυβέρνηση γι' αυτό και παραιτήθηκαν από την προσπάθεια, με αποτέλεσμα τα χρέη να επανέλθουν σε χειρότερη από την προηγούμενη κατάσταση.

Ακριβώς αυτή η κατάσταση "ανάγκασε" την ΑΤΕ να εκδώσει την "εγκύκλιο 192" στις 26/10/98, με την οποία διατάζει τους διευθυντές των υποκαταστημάτων της να προχωρήσουν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, στη λήψη δικαστικών μέτρων σε βάρος όλων αυτών των αγροτών, που δεν εντάχθηκαν στις προτεινόμενες ρυθμίσεις ή εντάχθηκαν και δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην πορεία. Μάλιστα, συνιστά στους διευθυντές να προχωρήσουν σε κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών, με προσεκτικό και επιλεκτικό τρόπο, δηλαδή 2 - 3 αγρότες από κάθε χωριό στην αρχή, για να μη δημιουργηθεί κοινωνική έκρηξη.

Οσον αφορά τη μεγάλη τάχα μείωση των επιτοκίων των καλλιεργητικών δανείων πρέπει να επισημανθεί ότι το καθαρό επιτόκιο, δηλαδή το επιτόκιο που προκύπτει από τη διαφορά του ονομαστικού επιτοκίου και του πληθωρισμού, είναι τοκογλυφικό, το μεγαλύτερο της μεταπολεμικής περιόδου και ξεπερνάει τις 10 εκατοστιαίες μονάδες. Και είναι τόσο μεγάλο σε μια περίοδο που η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΑΤΕ έχει μηδενίσει την απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων στη γεωργία.

Συνεπώς, μια μείωση των ονομαστικών επιτοκίων αντίστοιχη της μείωσης του πληθωρισμού, στην καλύτερη περίπτωση διατηρεί τον τοκογλυφικό χαρακτήρα της αγροτικής πίστης. Γι' αυτό οι αγρότες ζητούν τα επιτόκια των καλλιεργητικών δανείων να μειωθούν, τουλάχιστον στο μισό των σημερινών.

Με τον αποτυχημένο τρόπο ρύθμισης των εξώδικων διακανονισμών, που η αποτυχία του ομολογείται από την ίδια την ΑΤΕ και με τις ασήμαντες μειώσεις των επιτοκίων, που από τα πράγματα ήταν επιβεβλημένες, προσπαθεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι προχωρά σε γενναίες ρυθμίσεις των αγροτικών χρεών και μειώσεις των επιτοκίων με προφανείς στόχους: Να εκφυλίσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών, αλλά και να τους απομονώσει από τα άλλα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, για να λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός.

Οι αγρότες, όμως, μέσα από τους αγώνες τους, έμαθαν εκτός των άλλων να ξεχωρίζουν το ψέμα από την αλήθεια, την υποκρισία από την ειλικρίνεια και, το κυριότερο, την υπονομευτική και διασπαστική πολιτική της κυβέρνησης. Γι' αυτό η επιμονή της κυβέρνησης σε αυτή την τακτική και η άρνησή της να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα προβλήματα, τους εξοργίζει περισσότερο και τους συσπειρώνει σε δυναμικότερες και μαζικότερες κινητοποιήσεις.

Γ. Σ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αμεσα μέτρα για τα ελληνικά καπνά

Την απόφαση να δημιουργηθεί Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα προωθήσει όλα τα ζητήματα και τις προτάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο χώρο της Καπνοβιομηχανίας, πήρε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Καπνοβιομηχανιών Ελλάδας (ΟΕΚΕ), κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε - με δική της πρωτοβουλία - το προηγούμενο Σάββατο και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι εννέα συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου.

Με αυτό τον τρόπο, η ΟΕΚΕ επιδιώκει να διατρανώσει την έντονη αντίθεσή της στην πολιτική, που εφαρμόζεται στο χώρο του καπνού και των τσιγάρων στη χώρα μας και καλεί όλους τους φορείς που επιθυμούν να συμβάλλουν σ' αυτή την κατεύθυνση να συμμετάσχουν στη Συντονιστική Επιτροπή. "Είμαστε ριζικά αντίθετοι στη συρρίκνωση ενός παραδοσιακού εθνικού προϊόντος, στην κατάργηση ορισμένων ποικιλιών ελληνικών καπνών", τονίζει στο ψήφισμά της η ΟΕΚΕ.

Επισημαίνει πως, ενώ η ΕΕ είναι ελλειμματική σε καπνά, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε υπέρ των ελληνικών καπνών τα τελευταία 15 χρόνια, αντίθετα υπήρξε πλήρης υποταγή και έλεγχος στις μεγάλες πολυεθνικές του καπνού και τσιγάρου. Η ΟΕΚΕ αναφέρει πως στο χώρο της καπνοβιομηχανίας χιλιάδες θέσεις έχουν χαθεί αυτά τα 15 χρόνια, παρά την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης και της ύπαρξης κάποιων εξαγωγών, που δεν υπήρχαν το 1983. Υπογραμμίζει ακόμα ότι τα εισαγόμενα τσιγάρα έχουν κατακτήσει το 35,9% της αγοράς, τα ξένης ιδιοκτησίας σήματα κατέχουν το 28,8% της αγοράς και τα ελληνικά σήματα έχουν περιοριστεί κάτω από το 35,3% της κατανάλωσης.

Η ΟΕΚΕ, στο ψήφισμά της, προτείνει την εφαρμογή κλαδικής πολιτικής στα πλαίσια της προστασίας και ενίσχυσης της ντόπιας παραγωγής σε καπνά και τσιγάρα και τη δημιουργία δημόσιου αναβαθμισμένου οργανισμού στη θέση του παλαιού Εθνικού Οργανισμού Καπνού (ΕΟΚ), με την ονομασία Εθνικός Οργανισμός Καπνού - Τσιγάρων (ΕΟΚ - Τ), ο οποίος θα έχει ως κύριο μέλημα τη χάραξη κλαδικής πολιτικής.

Επίσης, ζητά να καταργηθεί ο πάγιος φόρος και να υπάρχει μόνο αναλογικός ΕΦΚ, να μειωθεί ο χρόνος πίστωσης της ενσήμου ταινίας, να παταχτεί το λαθρεμπόριο στην πηγή του, να καθοριστεί ανώτερος και ελεγχόμενος αριθμός παραγόμενων τσιγάρων και να μειωθεί ο χρόνος ημερήσιας εργασίας σε όλο το φάσμα, έτσι ώστε να αυξηθεί η απασχόληση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ