Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αμεσα μέτρα για τα ελληνικά καπνά

Την απόφαση να δημιουργηθεί Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα προωθήσει όλα τα ζητήματα και τις προτάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο χώρο της Καπνοβιομηχανίας, πήρε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Καπνοβιομηχανιών Ελλάδας (ΟΕΚΕ), κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε - με δική της πρωτοβουλία - το προηγούμενο Σάββατο και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι εννέα συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου.

Με αυτό τον τρόπο, η ΟΕΚΕ επιδιώκει να διατρανώσει την έντονη αντίθεσή της στην πολιτική, που εφαρμόζεται στο χώρο του καπνού και των τσιγάρων στη χώρα μας και καλεί όλους τους φορείς που επιθυμούν να συμβάλλουν σ' αυτή την κατεύθυνση να συμμετάσχουν στη Συντονιστική Επιτροπή. "Είμαστε ριζικά αντίθετοι στη συρρίκνωση ενός παραδοσιακού εθνικού προϊόντος, στην κατάργηση ορισμένων ποικιλιών ελληνικών καπνών", τονίζει στο ψήφισμά της η ΟΕΚΕ.

Επισημαίνει πως, ενώ η ΕΕ είναι ελλειμματική σε καπνά, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε υπέρ των ελληνικών καπνών τα τελευταία 15 χρόνια, αντίθετα υπήρξε πλήρης υποταγή και έλεγχος στις μεγάλες πολυεθνικές του καπνού και τσιγάρου. Η ΟΕΚΕ αναφέρει πως στο χώρο της καπνοβιομηχανίας χιλιάδες θέσεις έχουν χαθεί αυτά τα 15 χρόνια, παρά την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης και της ύπαρξης κάποιων εξαγωγών, που δεν υπήρχαν το 1983. Υπογραμμίζει ακόμα ότι τα εισαγόμενα τσιγάρα έχουν κατακτήσει το 35,9% της αγοράς, τα ξένης ιδιοκτησίας σήματα κατέχουν το 28,8% της αγοράς και τα ελληνικά σήματα έχουν περιοριστεί κάτω από το 35,3% της κατανάλωσης.

Η ΟΕΚΕ, στο ψήφισμά της, προτείνει την εφαρμογή κλαδικής πολιτικής στα πλαίσια της προστασίας και ενίσχυσης της ντόπιας παραγωγής σε καπνά και τσιγάρα και τη δημιουργία δημόσιου αναβαθμισμένου οργανισμού στη θέση του παλαιού Εθνικού Οργανισμού Καπνού (ΕΟΚ), με την ονομασία Εθνικός Οργανισμός Καπνού - Τσιγάρων (ΕΟΚ - Τ), ο οποίος θα έχει ως κύριο μέλημα τη χάραξη κλαδικής πολιτικής.

Επίσης, ζητά να καταργηθεί ο πάγιος φόρος και να υπάρχει μόνο αναλογικός ΕΦΚ, να μειωθεί ο χρόνος πίστωσης της ενσήμου ταινίας, να παταχτεί το λαθρεμπόριο στην πηγή του, να καθοριστεί ανώτερος και ελεγχόμενος αριθμός παραγόμενων τσιγάρων και να μειωθεί ο χρόνος ημερήσιας εργασίας σε όλο το φάσμα, έτσι ώστε να αυξηθεί η απασχόληση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ