Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρυθμίσεις - κοροϊδία με προφανείς σκοπιμότητες

Το τεράστιο πρόβλημα των αγροτικών χρεών προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να "ροκανίσει" το χρόνο και να εκφυλίσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών. Με σκόπιμες "διαρροές" προς τον Τύπο προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι θα κάνει γενναίες ρυθμίσεις των αγροτικών χρεών προς την ΑΤΕ και θα μειώσει δραστικά τα επιτόκια των καλλιεργητικών δανείων.

Σύμφωνα, όμως, με τις κυβερνητικές διαρροές, η ρύθμιση θα γίνει με τραπεζικά κριτήρια και όχι με νομοθετική ρύθμιση. Δε θα είναι γενική για όλους τους αγρότες, που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά προσωπική και θα συνδέεται με τα περιουσιακά τους στοιχεία. Δηλαδή, με αυτά που είναι υποθήκες και μπορούν να κατασχεθούν από την ΑΤΕ. Και για να ενταχθεί κάποιος αγρότης στη διαδικασία της ρύθμισης, θα πρέπει να προκαταβάλει στην ΑΤΕ το 30% της οφειλής, που θα προκύψει από τη ρύθμιση, και τα υπόλοιπα σε δόσεις.

Η ρύθμιση αυτή είναι ακριβώς ίδια με τις ρυθμίσεις των εξώδικων διακανονισμών που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν με την εγκύκλιο της ΑΤΕ 50/1996 και τις εγκυκλίους της κυβέρνησης 50/94, 19/98, 20/98 κλπ. και αφορούσαν κτηνοτρόφους, ψαράδες, καλλιεργητές θερμοκηπίων κ.ά. Τέτοιες ρυθμίσεις μπορεί να κάνει οποιαδήποτε τράπεζα, χωρίς καμιά κυβερνητική παρέμβαση.

Στις ρυθμίσεις αυτές, όμως, ανταποκρίθηκαν ελάχιστοι αγρότες, γιατί η πλειοψηφία σωστά εκτίμησε ότι δεν μπορεί να αποπληρώσει το ρυθμιζόμενο χρέος. Αλλά και οι λίγοι που ανταποκρίθηκαν διαπίστωσαν πολύ σύντομα την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στη ρύθμιση, την εμπλοκή τους σε μια προκλητική εισπρακτική πολιτική της ΑΤΕ, την εξαπάτησή τους από την ΑΤΕ και την κυβέρνηση γι' αυτό και παραιτήθηκαν από την προσπάθεια, με αποτέλεσμα τα χρέη να επανέλθουν σε χειρότερη από την προηγούμενη κατάσταση.

Ακριβώς αυτή η κατάσταση "ανάγκασε" την ΑΤΕ να εκδώσει την "εγκύκλιο 192" στις 26/10/98, με την οποία διατάζει τους διευθυντές των υποκαταστημάτων της να προχωρήσουν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, στη λήψη δικαστικών μέτρων σε βάρος όλων αυτών των αγροτών, που δεν εντάχθηκαν στις προτεινόμενες ρυθμίσεις ή εντάχθηκαν και δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην πορεία. Μάλιστα, συνιστά στους διευθυντές να προχωρήσουν σε κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών, με προσεκτικό και επιλεκτικό τρόπο, δηλαδή 2 - 3 αγρότες από κάθε χωριό στην αρχή, για να μη δημιουργηθεί κοινωνική έκρηξη.

Οσον αφορά τη μεγάλη τάχα μείωση των επιτοκίων των καλλιεργητικών δανείων πρέπει να επισημανθεί ότι το καθαρό επιτόκιο, δηλαδή το επιτόκιο που προκύπτει από τη διαφορά του ονομαστικού επιτοκίου και του πληθωρισμού, είναι τοκογλυφικό, το μεγαλύτερο της μεταπολεμικής περιόδου και ξεπερνάει τις 10 εκατοστιαίες μονάδες. Και είναι τόσο μεγάλο σε μια περίοδο που η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΑΤΕ έχει μηδενίσει την απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων στη γεωργία.

Συνεπώς, μια μείωση των ονομαστικών επιτοκίων αντίστοιχη της μείωσης του πληθωρισμού, στην καλύτερη περίπτωση διατηρεί τον τοκογλυφικό χαρακτήρα της αγροτικής πίστης. Γι' αυτό οι αγρότες ζητούν τα επιτόκια των καλλιεργητικών δανείων να μειωθούν, τουλάχιστον στο μισό των σημερινών.

Με τον αποτυχημένο τρόπο ρύθμισης των εξώδικων διακανονισμών, που η αποτυχία του ομολογείται από την ίδια την ΑΤΕ και με τις ασήμαντες μειώσεις των επιτοκίων, που από τα πράγματα ήταν επιβεβλημένες, προσπαθεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι προχωρά σε γενναίες ρυθμίσεις των αγροτικών χρεών και μειώσεις των επιτοκίων με προφανείς στόχους: Να εκφυλίσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών, αλλά και να τους απομονώσει από τα άλλα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, για να λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός.

Οι αγρότες, όμως, μέσα από τους αγώνες τους, έμαθαν εκτός των άλλων να ξεχωρίζουν το ψέμα από την αλήθεια, την υποκρισία από την ειλικρίνεια και, το κυριότερο, την υπονομευτική και διασπαστική πολιτική της κυβέρνησης. Γι' αυτό η επιμονή της κυβέρνησης σε αυτή την τακτική και η άρνησή της να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα προβλήματα, τους εξοργίζει περισσότερο και τους συσπειρώνει σε δυναμικότερες και μαζικότερες κινητοποιήσεις.

Γ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ