ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Αναθέτουν σε ιδιώτη τη διοίκηση

Από την εκχώρηση της διοίκησης σε ξένες αεροπορικές εταιρίες αρχίζει το ξεπούλημα της "Ολυμπιακής Αεροπορίας".

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει έτοιμη, και αναμένεται να τη δημοσιοποιήσει στο διεθνή Τύπο τις αμέσως προσεχείς ημέρες, την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάληψη του "μάνατζμεντ" του εθνικού αερομεταφορέα. Με την εκχώρηση της διοίκησης της ΟΑ σε ξένους, πρόθεση της κυβέρνησης είναι αφ' ενός να απαλλαγεί από κάθε ευθύνη για τη λειτουργία της εταιρίας και αφ' ετέρου να αναλάβουν οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες να προσαρμόσουν κατά το δοκούν τους όρους λειτουργίας του εθνικού αερομεταφορέα, για την ένταξή του σε "στρατηγική συμμαχία".

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ισολογισμού 1997, που ενέκρινε χτες το ΔΣ της ΟΑ, το έλλειμμα χρήσης ανήλθε σε 40 δισ. δραχμές, έναντι κερδών 30 δισ. δρχ., που προέβλεπε το πρώτο "πρόγραμμα εξυγίανσης" 1994-1997. Είναι αξιοσημείωτο ότι το φθινόπωρο του 1997, η τότε διοίκηση της ΟΑ έκανε προβλέψεις για κλείσιμο του χρόνου με κέρδη 14 δισ. δρχ.

Βέβαια, κανείς από τους αρμοδίους της κυβέρνησης δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα στο ερώτημα που έθεσε εγγράφως η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), για το τι έγιναν τα δισεκατομμύρια δραχμές που "έκλεψαν" από τους εργαζόμενους στο όνομα της ...εξυγίανσης!

Παράνομες οι ηλεκτροδοτήσεις

Περίπου 4.000 αυθαίρετα ηλεκτροδοτήθηκαν παράνομα την τελευταία τριετία στην Ανατολική Αττική μετά από έγκριση της αρμόδιας Νομαρχίας. Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλ. Κολιούσης, ο οποίος προχώρησε και στην άσκηση ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) εναντίον του πρώην νομάρχη Ανατολικής Αττικής Δημ. Φράγκου. Παράλληλα, ερευνάται η πιθανή εμπλοκή στην υπόθεση μελών του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου, αλλά και υπαλλήλων της εν λόγω Νομαρχίας.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, κατά το χρονικό διάστημα 1995-1998 η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ενέκρινε πάνω από 3.650 άδειες ηλεκτροδότησης αυθαιρέτων, περιοριζόμενη σε μια απλή βεβαίωση των ιδιοκτητών τους ότι τα κτίσματα δε βρίσκονταν κοντά σε παραλία ή δάσος. Εκτός όμως από τον καταλογισμό ευθυνών στον τότε νομάρχη και σε υπαλλήλους, ο εισαγγελικός λειτουργός αφήνει αιχμές και για τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, επειδή σε επιστολή του προς τον κ. Φράγκο στις 26-6-95 εξέθετε ορισμένους προβληματισμούς, όσον αφορά το θέμα της ηλεκτροδότησης αυθαιρέτων για κοινωνικούς λόγους.

ΓΡΑΒΙΑ
"Κόκκινο" από ΣτΕ για τη χωματερή

Αναστέλλονται, τουλάχιστον προσωρινά, οι εργασίες για τη λειτουργία χωματερής στη θέση "Κερατοράχη" της Κοινότητας Γραβιάς. Συγκεκριμένα, από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ανεστάλη η απόφαση του νομάρχη Φωκίδας, με την οποία εγκρίθηκε η διάθεση απορριμμάτων στη θέση "Κερατοράχη".

Στην έκδοση της απόφασης αναστολής του ΣτΕ "βάρυνε" το γεγονός ότι τα απορρίμματα θα αποτίθενται χωρίς βιολογική επεξεργασία και το ότι η τοποθεσία "Κερατοράχη" είναι συνέχεια δασικής έκτασης. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία θα εναπέθεταν τα σκουπίδια οι Δήμοι Αμφισσας, Ιτέας και Γαλαξιδίου και οι Κοινότητες Κίρρας, Αγ. Ευθυμίας, Γραβιάς, Αποστολιάς, Επτάλοφου, Καστελλίων, Λιλαίας, Μαριολάτας και Πολύδροσου. Την προσφυγή στο ΣτΕ είχε καταθέσει ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αμφισσας.

Πάντως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην ίδια περιοχή κατά το παρελθόν είχε επιτραπεί στην εταιρία "Βωξίτες Παρνασσού" να απορρίπτει υπολείμματα από την επεξεργασία κοιτασμάτων βωξίτη.

"Το υπουργείο σκοπεύει"

Απάντηση σε δημοσίευμά μας, για τη Θηρασία

Απάντηση στο δημοσίευμά μας για την άσχημη κατάσταση, που επικρατεί στην επικοινωνία της Θηρασιάς με τον "έξω κόσμο", μετά την απόσυρση του πλοίου "Παναγία Εκατονταπυλιανή" μάς έστειλε το υπουργείο Αιγαίου.

Το υπουργείο, λέει, ότι έχει ζητήσει από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων να μη διακοπεί το δρομολόγιο του "Νήσος Θηρασία", που ενώνει τη Θηρασιά με τη Θήρα, για λόγους συντήρησης, μέχρι να ολοκληρωθεί η συντήρηση και να επαναδρομολογηθεί το "Παναγία Εκατονταπυλιανή", κάτι που, σύμφωνα με την απάντηση θα γίνει στα τέλη Γενάρη. Δηλαδή, σε ελάχιστες μέρες από τώρα, άρα παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Επίσης, ότι το υπουργείο επιδοτεί μια άγονη ταχυδρομική γραμμή από τη Θήρα στη Θηρασιά και αντίστροφα δύο φορές τη βδομάδα, ενώ "σκοπεύει να επεκτείνει τις άγονες επιδοτούμενες ενδοκυκλαδικές γραμμές, ώστε να συμπεριλάβουν και τη Θηρασιά". Αυτά ως προς το δημοσίευμα.

Ως προς την κριτική για κυβερνητική αδιαφορία, το υπουργείο αναφέρει την"πραγματοποίηση" σειράς αναπτυξιακών έργων, από τα οποία έχουν γίνει, σύμφωνα πάντα με την απάντηση του υπουργείου, το ελικοδρόμιο και ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο. Ακόμη, ένα έργο δεν έχει δημοπρατηθεί, ένα άλλο "προβλέπεται", ενώ φαίνεται πως το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο έχει πρόβλημα προσωπικού, αφού μια θέση γιατρού γενικής ιατρικής και μια θέση νοσηλευτή παραμένουν κενές. Αυτό που τελικά μένει είναι χρηματοδοτήσεις του υπουργείου για κατασκευή και επιδιόρθωση σχολικών κτιρίων.

Για την επαναδρομολόγηση του "Παναγία Εκατονταπυλιανή", είπαμε. "Κοντός ψαλμός αλληλούια". Για τα άλλα δύο αιτήματα των αιρετών φορέων, που υπογράφουν τη διαμαρτυρία που δημοσιεύσαμε, δεν πήραμε καμία απάντηση. Θυμίζουμε: Δύο ακόμη εβδομαδιαία δρομολόγια για Θηρασιά και πύκνωση των δρομολογίων του "Νήσος Θηρασία" με παράλληλη ικανοποίηση της υπόσχεσης για προμήθεια και άλλου μικρού πλοίου, έτσι ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της συγκοινωνιακής σύνδεσης με τη Σαντορίνη και τον Πειραιά. Και βέβαια, η φράση"το υπουργείο σκοπεύει" θα ήταν καλύτερα σε αυτή την περίπτωση να έλεγε "το υπουργείο δεσμεύεται". Ιδιαίτερα απέναντι σε ανθρώπους που, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, περνάνε τη δική τους "οδύσσεια" για να φτάσουν στον Πειραιά από το νησί τους και το αντίστροφο.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΚΙΟΥΣΗ

που πέθανε στις 27 Γενάρη 1999 σε ηλικία 74 χρόνων, κηδεύουμε αύριο Παρασκευή 29 Γενάρη στις 3.30 μ.μ. από το Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Η συντρόφισσα του Σόφη

Τα παιδιά Λεωνίδας, Δημήτρης και Χριστίνα

Ο εγγονός Φάνης

Οι λοιποί συγγενείς και φίλοι

Εκδήλωση για τον Φαίδωνα Βεγλερή

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Φαίδωνα Βεγλερή οργανώνει σήμερα το βράδυ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, στις 7.30 μμ στην αίθουσα τελετών του συλλόγου. Θα μιλήσουν ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Μ. Δεκλερής, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Π. Δαγτόγλου και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Α. Ρουπακιώτης.

Εφοπλιστής όνομα και πράμα

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική αεροπορική εταιρία "CRONUS", καταγγέλλοντας για απαράδεκτη μεθόδευση και τακτική τον νέο ιδιοκτήτη, εφοπλιστή και εκ των μετόχων του καζίνο Θεσσαλονίκης Ν. Λασκαρίδη.

Με χτεσινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν ότι ο Λασκαρίδης, σε ομιλία του προς τους πιλότους, μίλησε για την "κοπριά" που υπάρχει στην εταιρία και για την απόφασή του να πάρει ο ίδιος το "φτυάρι και σιγά - σιγά να την εξαφανίσει". Οι εργαζόμενοι ζητούν από το νέο αφεντικό να δώσει εξηγήσεις για τις απαράδεκτες αιχμές που άφησε σε βάρος του προσωπικού, προειδοποιώντας τον ότι η εταιρία δεν είναι "μπίλια ρουλέτας" ούτε "σάπιο γκαζάδικο για να φουντάρει το προσωπικό, που τίμια και με ιδρώτα βγάζει το ψωμί του, στους καρχαρίες του Ατλαντικού".

Συνεστίαση αντιστασιακών

Το Παράρτημα ΚΥΨΕΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνεστίασή του, την Κυριακή 31-1-99 στις 12 το μεσημέρι (ακριβώς), στο κέντρο "ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΟ" (οδός Λ. Καραγιάννη και Σαμοθράκης 3. Τηλ: 8678.862).

Η πίτα του Συνδέσμου "Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων"

Το ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 31-1-99 στις 10.30 π.μ.,στην αίθουσα του ξενοδοχείου ΠΑΡΚ (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10, Π. Αρεως, Αθήνα).

"Ερωτας" - φρίκη

Ενα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν ποτέ στη χώρα μας, απασχολεί τις δικαστικές αρχές και τους εγκληματολόγους της χώρας μας, από προχτές, όταν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της αποτρόπαιης πράξης. Η Ασφάλεια Αττικής ανακοίνωσε χτες ότι συνελήφθη ο 24χρονος Γ μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού Γιώργος Σκιαδόπουλος, κατηγορούμενος για το φόνο και τεμαχισμό της Αμερικανίδας μνηστής του Τζούλι Μαρί Σκάλι, 31 ετών, από την Πενσυλβανία των ΗΠΑ.

Ο κατηγορούμενος ομολόγησε την πράξη του και ως κίνητρο εμφάνισε το ερωτικό πάθος που τον είχε κυριεύσει, λίγο πριν την αποχώρηση της μνηστής του για τις ΗΠΑ, όπου επρόκειτο να επισκεφθεί την 3χρονη κόρη της, που ζούσε με τον πρώην σύζυγό της.

Η σύλληψή του δεν άργησε να έρθει, αφού ο ίδιος κίνησε τις υποψίες ακόμη και δημοσιογράφων τηλεοπτικών σταθμών, στους οποίους είχε απευθυνθεί για τον εντοπισμό της δήθεν εξαφανισμένης μνηστής του. Το έγκλημα διαπράχθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, στο 132ο χλμ του Εθνικού δρόμου Θεσσαλονίκης - Καβάλας στις 8 Γενάρη και τέσσερις μέρες μετά δηλώθηκε από τον ίδιο στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας η "εξαφάνιση" του θύματος.

Ο δράστης είχε γνωρίσει το θύμα σε κρουαζιερόπλοιο στην Καραϊβική και επρόκειτο να παντρευτούν σύντομα. Το θύμα είχε αποκαλύψει στον πατέρα της, ο οποίος είναι στέλεχος του FBI, ότι το τελευταίο διάστημα ο δράστης είχε εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά, διότι πίστευε ότι η σχέση τους δε θα είχε συνέχεια μετά την αναχώρησή της για την Αμερική.

Γκαζάκια για Κοντογιαννόπουλο

Υλικές ζημιές προκλήθηκαν χτες το απόγευμα από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού (γκαζάκια) στην είσοδο του Πολιτικού Γραφείου του ανεξάρτητου βουλευτή και πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου. Οι άγνωστοι βομβιστές τοποθέτησαν τα γκαζάκια στην είσοδο των γραφείων, στην οδό Β. Κωνσταντίνου 30. Η προηγούμενη παρόμοια βομβιστική ενέργεια σημειώθηκε μόλις την προηγούμενη βδομάδα στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Α. Κακλαμάνη.

Τους πρόλαβαν οι σφαίρες...

Με δύο σφαίρες στην καρδιά, από τον αστυνομικό που τους καταδίωκε, κόπηκε το νήμα της ζωής ενός 23χρονου νεαρού που μαζί με την 21 ετών φίλη του χτες το μεσημέρι λήστεψαν το κατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Ο νεαρός Γιάννης Μιγκίττης και η 21 ετών φίλη του Κυριακή Πολυμένη, σπουδάστρια, γύρω στις 1.30 το μεσημέρι μπήκαν στο κατάστημα του Ταμιευτηρίου και με την απειλή όπλων (μια κομμένη καραμπίνα και ένα μαχαίρι) ζήτησαν και πήραν από τους υπαλλήλους περίπου 2,5 εκ. δραχμές και στη συνέχεια το έβαλαν στο πόδια. Εκείνη την ώρα περνούσε ο ανθυπαστυνόμος Κώστας Ταουλτσίδης, ο οποίος, αν και ήταν εκτός υπηρεσίας, άρχισε να καταδιώκει τους δύο δράστες. Στο ύψος της αερογέφυρας στους Αγιους Πάντες οι δύο νεαροί εγκλωβίστηκαν από αστυνομικούς, που ενημερώθηκαν για το περιστατικό και ξεκίνησαν την καταδίωξη, αλλά και τον ανθυπαστυνόμο, ο οποίος έβγαλε το υπηρεσιακό του περίστροφο και τους φώναξε να σταματήσουν. Τότε, σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων - η Αστυνομία μέχρι το βράδυ δεν ενημέρωσε για το τραγικό συμβάν - ο 23χρονος δράστης έβγαλε την καραμπίνα και ετοιμάστηκε να την οπλίσει. Επεσε όμως νεκρός από τις σφαίρες του ανθυπαστυνόμου που υπηρετεί στο Α Τμήμα Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ