ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΦΤΕΞ
Σκανδαλώδες το προσύμφωνο πώλησης

Στον "αέρα" οι θέσεις εργασίας και η ίδια η συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Ανακριβείς αποδεικνύονται οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για... διασφαλίσεις και όρους

Κυριολεκτικά στον "αέρα" και στην "καλή διάθεση" των Αμερικανών αγοραστών βρίσκονται τόσο οι θέσεις εργασίας (1.275), όσο και η ίδια η συνέχιση της λειτουργίας της ΣΟΦΤΕΞ,όπως αποκαλύπτεται από το ίδιο το προσύμφωνο πώλησης της επιχείρησης, το οποίο κατατέθηκε προχθές στη Βουλή, έπειτα από αίτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Μήτσου Κωστόπουλου και Μπάμπη Αγγουράκη.Οι σκανδαλώδεις όροι του προσυμφώνου αποδεικνύουν ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης και όσων κινούν τα νήματα των ενεργειών της, είναι να απαλλαγεί με οποιονδήποτε τρόπο από τη ΣΟΦΤΕΞ, κλείνοντας έτσι σχεδόν το κεφάλαιο των αποκρατικοποιήσεων των επιχειρήσεων του ΟΑΕ.

Οπως προκύπτει από το προσύμφωνο, όχι μόνο χαρίζεται η ΣΟΦΤΕΞ, αλλά μαζί δεσμεύεται το ελληνικό δημόσιο να παρέχει τις υπηρεσίες του στους Αμερικανούς αγοραστές. Βέβαια, είναι από καιρό γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλει αποζημίωση στο ύψος των απαιτήσεων των αγοραστών σε περίπτωση που δικαιωθεί από τα δικαστήρια ο πρώην ιδιοκτήτης Κεφάλας. Τώρα όμως προκύπτει, ότι δέσμιο των απαιτήσεων των Αμερικανών αγοραστών είναι ακόμα και το υπουργείο Παιδείας,αφού τίθεται ο εκβιαστικός όρος ότι το υπουργείο Παιδείας θα προμηθεύεται αποκλειστικά τα σχολικά βιβλία από το εργοστάσιο της Δράμας, διαφορετικά το εργοστάσιο θα κλείσει!

Κάλπικοι, ωστόσο, αποδεικνύονται και οι ισχυρισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης περί διασφάλισης 1.275 θέσεων εργασίας για τρία χρόνια. Στο προσύμφωνο οι αγοραστές κάνουν λόγο για δεκαοχτάμηνη δέσμευση διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Αλλά και σε αυτό το διάστημα μπορούν να μειωθούν οι θέσεις εργασίας, είτε από φυσικά αίτια, είτε από απολύσεις λόγω παραπτωμάτων, είτε από πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης που θα εφαρμόσει η εταιρία.

Ακόμα, οι αγοραστές μπορούν να πουλήσουν τη ΣΟΦΤΕΞ αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η κύρια συμφωνία αγοράς σε οποιονδήποτε, χωρίς καμία συνέπεια, αν οι νέοι αγοραστές συμφωνούν με τους (μη) όρους της αρχικής πώλησης!Επίσης, οι επενδύσεις για τις οποίες γίνεται λόγος και που θα είναι ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων την πρώτη εξαετία, σύμφωνα με το προσύμφωνο δεν είναι απαραίτητο να γίνουν στην ίδια τη ΣΟΦΤΕΞ, αλλά σε θυγατρικές επιχειρήσεις.

Αναφορικά με την τιμή, η ΣΟΦΤΕΞ - σύμφωνα με το προσύμφωνο - φαίνεται να πωλείται έναντι 120 εκατ. δολαρίων (περίπου 36 δισ. δρχ.), εκ των οποίων ο αγοραστής καταβάλλει ως προκαταβολή 7,5 δισ. δρχ. και τα υπόλοιπα τα εξοφλεί μετά από 10 χρόνια χωρίς όμως τόκους... Σε περίπτωση όμως που θέλει να αγοράσει την επιχείρηση τοις μετρητοίς, τότε - σύμφωνα με δηλώσεις παραγόντων του υπουργείου Ανάπτυξης, πρέπει να καταβάλει το ποσό των 11,5 δισ. δραχμών.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παραδίδεται στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα

Με πραγματικό στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση της σημερινής και μελλοντικής περιουσίας της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, η κυβέρνηση έφερε για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής νομοσχέδιο για την "αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΘ".

Μάλιστα η σπουδή της για την προώθηση αυτού του νομοσχεδίου ήταν πρωτοφανής, καθώς παρά τις διαμαρτυρίες των βουλευτών της επιτροπής, αποφάσισε χτες στις τρεις το μεσημέρι να καλέσει για ακρόαση εμπλεκόμενους φορείς στις έξι το απόγευμα της ίδιας μέρας! Επειδή προφανώς είχε ενημερώσει να προσέλθουν όσοι επιθυμούσε, αρνήθηκε να ικανοποιήσει το εύλογο αίτημα να κληθούν σήμερα οι εκπρόσωποι των φορέων προκειμένου να υπάρξει εύλογος χρόνος για την ειδοποίησή τους.

Με το νομοσχέδιο, στη θέση της σημερινής ΔΕΘ συνιστώνται δύο ανώνυμες εταιρίες και το μετοχικό κεφάλαιο της μίας από αυτές θα μπορεί μέχρι το 45% να δοθεί σε ιδιώτες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου στην τοποθέτησή του στην επιτροπή τόνισε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο θέλει "να χρυσώσει το χάπι", προκειμένου να περάσει τις επιδιώξεις της για να παραχωρήσει στον ιδιωτικό τομέα ό,τι πιο κερδοφόρο έχει να επιδείξει η ΔΕΘ. Επειδή δε το σημερινό καθεστώς της Εκθεσης στον έναν ή τον άλλο βαθμό ήταν εμπόδιο σε αυτές τις επιδιώξεις, η κυβέρνηση το αλλάζει. Μάλιστα, όπως είπε ο βουλευτής, στη συγκεκριμένη περίπτωση της ΔΕΘ δεν ισχύει ούτε καν το κλασικό επιχείρημα της "προβληματικότητας" που συνήθως επιστρατεύεται για τις ιδιωτικοποιήσεις, αφού η Εκθεση είναι κερδοφόρα. Μία άλλη σημαντική παράμετρος της υπόθεσης είναι και το ότι δε διασφαλίζονται οι εργασιακές σχέσεις των απασχολούμενων στη ΔΕΘ, κατέληξε ο Στ. Παναγιώτου.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

Καταφυγή στην κινδυνολογία

"Μαζέψτε τα παιδιά από τους δρόμους", απαίτησε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα

Την κινδυνολογία για τις μαθητικές κινητοποιήσεις, αλλά και την επίθεση στο ΚΚΕ, επέλεξε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Φίλιππος Πετσάλνικος,ως απάντηση στην Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απόστολου Τασούλα,σχετικά με τα εντεινόμενα φαινόμενα αστυνομικής βίας και ασυδοσίας, με αφορμή και το πρόσφατο απαράδεκτο φαινόμενο του κουρέματος διαδηλωτή - μαθητή. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, αν και καταδίκασε για μια φορά ακόμα το γεγονός, έκανε λόγο για απόλυτο σεβασμό της Αστυνομίας στα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, έθεσε ευθέως το ερώτημα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης σχετικά με τη δράση των γνωστών κουκουλοφόρων στις κινητοποιήσεις των μαθητών. Οπως είπε, "σε όλες τις κινητοποιήσεις εμφανίζονται κουκουλοφόροι γνωστοί και όχι πλέον άγνωστοι" και "σε επαφή με αυτούς τους κουκουλοφόρους είναι οι ειδικές δυνάμεις των ΜΑΤ". Πρόσθεσε δε ότι την... τριάδα συμπληρώνουν τα ΜΜΕ, που "δε βλέπουν τις 30.000 διαδηλωτές αλλά τους κουκουλοφόρους". Οπως είπε ο Απ. Τασούλας, "αυτά αποτελούν στημένα σκηνικά", οπότε "εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα του ποιος έχει όφελος". Κατέληξε σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ ζητά "να μην ξανασυμβούν τέτοια φαινόμενα".

Ανταπαντώντας ο Φ. Πετσάλνικος είπε ότι "είναι απαράδεκτος ο ισχυρισμός για κάλυψη και προστασία". Μάλιστα δεν παρέλειψε να κινδυνολογήσει για τις μαθητικές κινητοποιήσεις, επιτιθέμενος και στο ΚΚΕ. Οπως είπε, υπάρχουν "ανήλικα παιδιά στους δρόμους. Πρέπει να μαζέψετε τα παιδιά από τους δρόμους", αφού "διατρέχουν κινδύνους. Τα επεισόδια ανάμεσα σε μαθητές και οδηγούς συμβαίνουν. Να αναλογιστείτε ότι τα παιδιά αυτά παίζουν ένα επικίνδυνο παιγνίδι". Παράλληλα, δικαιολογώντας τον περίφημο "κοινωνικό αυτοματισμό", είπε ότι "οι συνταγματικές ελευθερίες είναι απόλυτα σεβαστές από την κυβέρνηση", όταν "δε θίγουν τα δημοκρατικά δικαιώματα των άλλων πολιτών".

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μέτρα ενάντια στην κακοδιαχείριση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία είχε κατηγορηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για απάτες και κακοδιαχείριση του προϋπολογισμού των "15", υιοθέτησε χτες ένα χρονοδιάγραμμα για την εσωτερική της μεταρρύθμιση, σε εφαρμογή των προσωπικών δεσμεύσεων του προέδρου της Ζακ Σαντέρ και του ψηφίσματος του Κοινοβουλίου της 14 Γενάρη.

"Αρχίσαμε να εφαρμόζουμε ένα ευρύ πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της διαχείρισής μας από το 1995. Σήμερα βάζουμε τις βάσεις μιας αληθινής ευρωπαϊκής διοικητικής παιδείας, στηριζόμενης στην ανεξαρτησία, την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια", δήλωσε ο Σαντέρ.

Μεταξύ των πολλών μέτρων που προαναγγέλθηκαν, η Επιτροπή θα υιοθετήσει στις 3 του Μάρτη "κώδικες συμπεριφοράς" για τους επιτρόπους και τα γραφεία τους. Στις 28 Απρίλη, επίσης, θα ανακοινώσει νέους κανόνες για τους "εξωτερικούς συνεργάτες" και τα "γραφεία τεχνικής βοήθειας", που αποτέλεσαν την πηγή του σκανδάλου, στην πρόσφατη κρίση.

Εξάλλου, ο επίτροπος Ερκι Λικάνεν, υπεύθυνος για το προσωπικό, έδωσε ήδη οδηγίες για να κινηθούν πειθαρχικές διαδικασίες.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι θα συνεργαστεί πλήρως με την "επιτροπή των ειδικών", που συστήθηκε από κοινού με το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ο Ζακ Σαντέρ επανέλαβε τη δέσμευση να διευκολύνει το έργο της με πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα χωρίς εξαίρεση και να ακολουθηθούν οι εντολές της.

Καλούνται για κατάταξη στο Πολεμικό Ναυτικό

Καλούνται να καταταγούν στο Πολεμικό Ναυτικό από τις 8 μέχρι τις 10 Μάρτη οι στρατεύσιμοι της κλάσεως του 2001,δηλαδή αυτοί που γεννήθηκαν το 1980 και είναι γραμμένοι στα μητρώα αρρένων των νομών Εβρου, Σάμου και Χανίων.Με την ίδια πρόσκληση καλούνται και οι στρατεύσιμοι κλάσεως 2000 και παλαιότερων από όλη την Ελλάδα,εφόσον οι λόγοι της υποχρέωσής τους για κατάταξη στο Πολεμικό Ναυτικό δημιουργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1 Νοέμβρη 1998 μέχρι 1 Γενάρη 1999. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν από τα κατά τόπους στρατολογικά γραφεία.

Από παλιότερη κινητοποίηση ττων εργαζομένων ενάντια στο ξεπούλημα της επιχείρησης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ