Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΦΤΕΞ
Σκανδαλώδες το προσύμφωνο πώλησης

Στον "αέρα" οι θέσεις εργασίας και η ίδια η συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Ανακριβείς αποδεικνύονται οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για... διασφαλίσεις και όρους

Κυριολεκτικά στον "αέρα" και στην "καλή διάθεση" των Αμερικανών αγοραστών βρίσκονται τόσο οι θέσεις εργασίας (1.275), όσο και η ίδια η συνέχιση της λειτουργίας της ΣΟΦΤΕΞ,όπως αποκαλύπτεται από το ίδιο το προσύμφωνο πώλησης της επιχείρησης, το οποίο κατατέθηκε προχθές στη Βουλή, έπειτα από αίτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Μήτσου Κωστόπουλου και Μπάμπη Αγγουράκη.Οι σκανδαλώδεις όροι του προσυμφώνου αποδεικνύουν ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης και όσων κινούν τα νήματα των ενεργειών της, είναι να απαλλαγεί με οποιονδήποτε τρόπο από τη ΣΟΦΤΕΞ, κλείνοντας έτσι σχεδόν το κεφάλαιο των αποκρατικοποιήσεων των επιχειρήσεων του ΟΑΕ.

Οπως προκύπτει από το προσύμφωνο, όχι μόνο χαρίζεται η ΣΟΦΤΕΞ, αλλά μαζί δεσμεύεται το ελληνικό δημόσιο να παρέχει τις υπηρεσίες του στους Αμερικανούς αγοραστές. Βέβαια, είναι από καιρό γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλει αποζημίωση στο ύψος των απαιτήσεων των αγοραστών σε περίπτωση που δικαιωθεί από τα δικαστήρια ο πρώην ιδιοκτήτης Κεφάλας. Τώρα όμως προκύπτει, ότι δέσμιο των απαιτήσεων των Αμερικανών αγοραστών είναι ακόμα και το υπουργείο Παιδείας,αφού τίθεται ο εκβιαστικός όρος ότι το υπουργείο Παιδείας θα προμηθεύεται αποκλειστικά τα σχολικά βιβλία από το εργοστάσιο της Δράμας, διαφορετικά το εργοστάσιο θα κλείσει!

Κάλπικοι, ωστόσο, αποδεικνύονται και οι ισχυρισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης περί διασφάλισης 1.275 θέσεων εργασίας για τρία χρόνια. Στο προσύμφωνο οι αγοραστές κάνουν λόγο για δεκαοχτάμηνη δέσμευση διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Αλλά και σε αυτό το διάστημα μπορούν να μειωθούν οι θέσεις εργασίας, είτε από φυσικά αίτια, είτε από απολύσεις λόγω παραπτωμάτων, είτε από πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης που θα εφαρμόσει η εταιρία.

Ακόμα, οι αγοραστές μπορούν να πουλήσουν τη ΣΟΦΤΕΞ αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η κύρια συμφωνία αγοράς σε οποιονδήποτε, χωρίς καμία συνέπεια, αν οι νέοι αγοραστές συμφωνούν με τους (μη) όρους της αρχικής πώλησης!Επίσης, οι επενδύσεις για τις οποίες γίνεται λόγος και που θα είναι ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων την πρώτη εξαετία, σύμφωνα με το προσύμφωνο δεν είναι απαραίτητο να γίνουν στην ίδια τη ΣΟΦΤΕΞ, αλλά σε θυγατρικές επιχειρήσεις.

Αναφορικά με την τιμή, η ΣΟΦΤΕΞ - σύμφωνα με το προσύμφωνο - φαίνεται να πωλείται έναντι 120 εκατ. δολαρίων (περίπου 36 δισ. δρχ.), εκ των οποίων ο αγοραστής καταβάλλει ως προκαταβολή 7,5 δισ. δρχ. και τα υπόλοιπα τα εξοφλεί μετά από 10 χρόνια χωρίς όμως τόκους... Σε περίπτωση όμως που θέλει να αγοράσει την επιχείρηση τοις μετρητοίς, τότε - σύμφωνα με δηλώσεις παραγόντων του υπουργείου Ανάπτυξης, πρέπει να καταβάλει το ποσό των 11,5 δισ. δραχμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ